Avagy egy teás édesség is lehet szuper finom!
Teás golyóbisok... |
A minap Helsinki
egyik teázójában, a Crazy Hedgehog-ban
egy sütis délutánt tartottam, ahol különböző sütés nélküli desszerteket
készítettünk a résztvevőkkel. Az egyik desszert ez a japán matcha teás golyó volt, hiszen ez az ízvilág nagyon jól illett a teázó image-hez. A receptet a
Pinteresten találtam, amit aztán teljesen át is alakítottam, de nem bántam meg.
Sőt, már tovább is gondoltam, így karácsonyra biztos ez is átalakul valamilyen
bonbonná. Japán matcha teát egyébként
tudtok rendelni az Amazonról, vagy nagyobb teázókban is tudtok vásárolni. (Ez a
tea egyébként nagyon hamar veszít a minőségéből kibontás után, ezért érdemes
lefagyasztani az étkezési célra szánt teaport.)
Hozzávalók: 8-10 db golyóhoz
50 g darált mandula
(Amiből lehet 10 g pirított is, így még finomabb lesz a golyó.)
50 g darált
kókuszreszelék + a díszítéshez kókuszreszelék
50 g fehér
csokoládé (Mi a finn Fazer citromos fehér csokiját használtuk.)
1 tk vanília
kivonat
1 tk vodka
(elhagyható, de ettől tovább eláll a golyó)
1 tk tejszín (35%,
állati)
1 púpos tk matcha tea
por
1 tk vaj
1 citrom reszelt
héja (Ha sima fehér csokit használunk.)
Elkészítés:
A citromos fehér
csokoládét a vajjal összeolvasztjuk, majd simára keverjük a hideg tejszínnel, vodkával
és vanília kivonattal. Hozzáadjuk a japán matcha tea port, a mandulát és
kókuszt is, amiből egy jól gyúrható masszát kell kapnunk. (Ha sima, ízesítetlen
fehér csokit használunk, akkor egy megmosott citrom héját reszeljük a
masszához.)
Végül formázzunk kis
golyókat, amiket forgassunk meg kókuszreszelékben. A kész desszertet fogyasztás
előtt egy órát pihentessünk hűtőben.
Ötlet:
A kész golyókat mártsuk
matcha teával színezett, olvasztott és temperált fehér csokiba, majd így
forgassuk meg kókuszreszelékben. Így a golyók még tartósabban lesznek,
lassabban száradnak ki és nagyon szép gasztroajándék is lehet. (A golyók
kimártásához legalább 30-40 g csokira van szükség. Gyorsan, különösebb eszköz
nélkül temperálni úgy tudjuk a csokit, hogy kb. ¾-ét felolvasztjuk mikróban,
majd a maradék csokit apróra feldaraboljuk és beleolvasztjuk az olvasztott
csokiba. Így már márthatjuk is a golyókat.)
Szép napot, ildiKOKKI
No comments:
Post a Comment