Avagy hány minitorta készíthető egy 20 cm átmérőjű tortából?
Kávé, csoki, keksz.... |
Amikor a sütés nélküli epres sajttortát késztettem, kicsit alaposabban körbenéztem az interneten
sütés nélküli desszertek ügyében. Nagyon sok szuper ötletre bukkantam, elsőre
azonban ez a csokis verzió fogott meg. A változatosság
kedvéért most minitorta formában készítettem el ezt az édességet, így egy
normál méretű torta helyett 6 mini tortácskát kaptam. Igaz ezekkel több a munka, mint egy nagyobb tortával, de nagyon gusztusosak és szépen lehet tálalni őket.
Hozzávalók: (Egy nagy 18-20 cm-es
átmérőjű, vagy 6 db kicsi 8 cm átmérőjű tortácskához.)
(1) Tészta:
150 g háztartási keksz
3 csapott ek
kakaópor
80 g olvasztott vaj
1 tk vanília
kivonat
(2) Töltelék:
60 g étcsokoládé +
30 g tejcsokoládé + 10 g kakaóvaj (A kakaóvaj helyettesíthető vajjal is.)
1 doboz krémtúró,
vagy mascarpone (250 g)
2 dl tejszín (35%, állati)
1 tk vanília
kivonat
2-3 ek porcukor
0,5 dl tej + 6 g (3
lap) zselatin* + 2 púpos tk instant kávé
*Ebbe a tortába egy kicsit kevesebb zselatint raktam, mint a gyümölcsös sajttortába, mert a csoki kakaóvaj tartalma is összefogja a krémet.
*Ebbe a tortába egy kicsit kevesebb zselatint raktam, mint a gyümölcsös sajttortába, mert a csoki kakaóvaj tartalma is összefogja a krémet.
(3) Csokis ganache a torta tetejére:
50 g étcsoki + 1 tk
vaj
0,5 dl tejszín
(35%, állati)
(4) Díszítés:
csokoládé tallérok,
kávébab
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a
kekszet ledaráljuk, elkeverjük a kakaóporral, majd összeforgatjuk az olvasztott
vajjal és vanília kivonattal. A tésztát egy celofánnal bélelt tortakarikába, – vagy
6 kicsi tortakarikába – nyomkodjuk.
A krémhez a
tejszínhabot felverjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. Az ét- és tejcsokit
összeolvasztjuk a kakaóvajjal, majd ezt is félretesszük. A meleg, de nem forró
tejbe keverjük az instant kávét és zselatint, majd hagyjuk, hogy az teljesen
feloldódjon. A mascarponét, – vagy krémtúrót – összeforgatjuk a vanília kivonattal
és porcukorral, hozzácsurgatjuk a csokit, majd belekeverjük a kávés tejet. Végül
O-alakú mozdulatokkal beleforgatjuk a tejszínhabot és a krémet a kekszes alapra
simítjuk. (Minitorta gyűrűk esetén a krémet habzsákba szedjük és azzal
adagoljuk a gyűrűkbe.) Egy habkártyával simára kenjük a krém tetejét, majd a
tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Az étcsokit
összeolvasztjuk a vajjal, majd simára keverjük a langyos tejszínnel, végül a ganache-t
a torta tetejére öntjük. A kész tortát egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap
eltávolítjuk a celofánt és tortagyűrűt és csokoládé tallérokkal, valamint kávébabbal
díszítve tálaljuk a tortát.
Tippek:
A minitorta
formában egy spatula segítségével könnyen egyenesre simíthatjuk a krém tetejét,
a kekszes alapot pedig egy borospohárral nyomkodhatjuk egyenletesen a formába.
Krémtúró helyett
mascarponét is használhatunk a krémhez, ekkor az még krémesebb lesz a töltelék és elmarad
a túró enyhén savanykás, friss íze.
Aki nem szeretne, vagy fél a zselatin használatától, az nyugodtan készítheti Dr. Oetker ZseléFix-szel a tortát, amiből kb. egy csomagra lesz szükség.
Aki nem szeretne, vagy fél a zselatin használatától, az nyugodtan készítheti Dr. Oetker ZseléFix-szel a tortát, amiből kb. egy csomagra lesz szükség.
A torta kitűnően
fagyasztható, így akár napokkal előre elkészíthető!
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Minitortácska... |
No comments:
Post a Comment