Készítsünk tortát fagyasztott gyümölcsökből! :)
Erdei gyümölccsel, áfonyával és eperrel is készíthető! |
Gondolom ősszel
mindenki almás pitét, tökös sütiket, meg mindenféle jellegzetes őszi édességet
süt, de én nem tudtam (még) rávenni magamat ezekre a finomságokra. Éppen ezért
is döntöttem úgy, hogy az egyik vendégemet egy sütés nélkül, néhány egyszerű
alapanyagból – gyakorlatilag olyanok, amik mindig vannak itthon – is
elkészíthető tortával várom. A sütinek kekszes alapja van, amin egy mascarponés
& epres krém csücsül. Tudom, az eperszezon inkább kora nyárra tehető, de
nálunk egész évben érik és a fagyasztott pultból bármikor olcsón beszerezhető.
Maga a fagyasztott eper a receptben akármilyen fagyasztott gyümölcsre (pl.
erdei gyümölcs, málna, ribizli) cserélhető, amik a hűtőpultokban manapság tényleg egész
évben a rendelkezésünkre állnak.
Hozzávalók: (Egy 20 cm átmérőjű, kb. 5
cm magas tortához.)
(1) Epervelő:
300 g fagyasztott
eper (Készíthető pl. erdei gyümölcsből, málnából, ribizliből stb.)
0,5 dl víz
2-3 ek cukor
min. 4 lap zselatin (kb. 7-8 g)
(2) Tészta:
150 g háztartási keksz
(Nálam Kulta Marie finn keksz.)
100 g olvasztott
vaj (Ha zabkekszet használunk, akkor 50-60 g vaj is elég.)
1 tk vanília
kivonat
+ 1-2 ek tej
(amennyitől a tészta összeáll)
(3) Krém:
1 doboz (250 g)
mascarpone
2 dl tejszínhab
(35%-os, állati)
2-3 ek porcukor (ízlés
szerint)
1 citrom reszelt
héja és pár csepp citromlé
1 tk vanília
kivonat
az epervelő 2/3
része
(4) Eperzselé:
a maradék epervelő
(5) Díszítés: (elhagyható)
fagyasztott
eperszemek, áfonya
szeeletelt pirított
mandula
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a
kekszet késes aprítóban finomra őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a
vanília kivonatot, majd annyi tejet, amennyitől a tésztából kézzel gombócot
tudunk formálni. Zabkeksz esetén tejre nem lesz szükségünk és fele mennyiségű vaj is
elég lesz. Szárazabb kekszeknél, mint pl. Albert, vagy háztartási, egy kevés tejet
is felvesz a tészta. (Persze tej helyett lehet(ne) plusz vajat is hozzáadni, de
én nem szeretem, ha nagyon zsíros a kekszes alap.)
A tortakarikát egy
tortadeklire (=kemény tortapapír) tesszük (egy sima tányérra is lehet), oldalába
egy celofán csíkot simítunk, majd a kekszes alapot egy
pohár segítségével simára nyomkodjuk benne. A karikát egy órára hűtőbe tesszük, hogy
megdermedjen a kekszes alap, addig elkészítjük az epervelőt és a krémet.
A fagyasztott epret
egy kevés vízzel feltesszük főni, majd mikor már kiengedett az eper, akkor egy
krumplinyomóval összetörjük. (Nagyon precízek használhatnak botmixert is, én
nem szoktam ezért elővenni.) Végül 5-10 percig kis lángon főzzük az epervelőt, amit ízesítünk egy kevés cukorral, de csak annyira, hogy ne legyen savanyú. Hozzáadjuk a
zselatin lapokat – én nem szoktam beáztatni ilyenkor, ha gyümölcszselébe rakom –,
majd félretesszük hűlni.
A krémhez a
mascarponét, a citrom héját & levét és a vanília kivonatot összeforgatjuk, majd
hozzáadjuk a lehűlt, de még folyós epervelő 2/3 részét, egy kevés cukrot (ízlés
szerint), végül beleforgatjuk a felvert tejszínt. (Aki fél, hogy ennyi zselatin
nem fogja meg a krémet, az dobjon bele még egy zselatin lapot.)
A mascarponés
krémet a kekszes alapra öntjük, majd egy habkártyával egyenesre simítjuk. A tortát
egy órára hűtőbe tesszük, majd a maradék epervelőre rámelegítünk, – mert eddigre
biztosan megkötött – és ráöntjük a torta tetejére. A kész tortát egy éjszakát
pihentetjük hűtőben. Másnap reggel a tortakarikát eltávolítjuk, a celofánt
lehúzzuk a torta oldaláról.
(A torta oldalát felpaníroztam még egy kis pirított
szeletelt mandulával, mert nálam mindig van fagyasztva, illetve pár szem
fagyasztott gyümölccsel is díszítettem.)
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Tortácska fagyasztott gyümölcsökből... |
Nyami, ez istenien néz ki megint! :-)
ReplyDeleteMegcsináltam, finom lett, köszi a receptet - beletettem extra zselatint, kellett bele. Keksz nem volt itthon, így külön alja nem volt, nem baj :-) Teljesen más, mint egy sült sajttorta!
ReplyDelete