Avagy hogyan készíttettük el tesómmal a híres „lakodalmas„ süteményt?
Őszibarackok... |
Az őszibarack süti
gyermekkori emlékeim szerint a nagy falusi lagzik elmaradhatatlan süteménye
volt. Gyerekekként mindig két részre szedtük a sütit, majd elsőként
kikapargattuk a tölteléket, végül pedig befaltuk a barackok „héját” is. J
Lagziban utoljára talán még gyerekként ettem ezt a sütit, aztán évekig nem is… Egészen mostanáig!
A minap azonban a
tesómhoz látogattam, ahol ő már önfeledtem állította össze a tésztát egy jó
nagy tálban, mikor beléptem a lakásba. Akkor kérdeztem csak, hogy már megint
mit készítünk, milyen „régi” receptet halászott elő a jó öreg receptes füzetéből. J
Ági erre egyből rávágta, hogy ma őszibarackot fogunk sütni! A következő mondata
persze az volt, hogy nem biztos a sikeres végeredményben, de én akkora annyira
belelkesültem, hogy már ültem is le kigombócolni a tésztákat!
Az őszibarackok
összeállításában és festegetésében a kisebbik unokaöcsém is segédkezett. Így gyerekekkel
is bátran nekifoghatunk ennek a sütinek, hiszen amíg a picik festegetik a
sütiket, nekünk csak töltenünk és cukorba forgatnunk kell majd. A végeredmény pedig szuper lesz, a legszebb sütiket nálunk Marcell készítette! J
Hozzávalók: (50-60 db süteményhez.)
(1) Tészta:
75 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 db tojássárgája
25 dkg vaj, vagy
margarin
2 dl tej
30 dkg porcukor
1 ek vanília aroma
1 csipet só
(2) Krém:
10 dkg vaj, vagy margarin
3 púpos ek kakaópor
5-6 ek folyós
baracklekvár (Mi a saját befőzésű lekvárunkat használtuk.)
15 dkg darált dió
5-10 dkg porcukor
(Nálunk 5 dkg volt.)
2 dl tej (Utólag 1
dl tej + 1 dl sütőrum kombinációjával készíteném.)
1 üveg (40 ml)
rumaroma
1 ek vanília aroma
5 dkg mazsola
apróra vágva (Elhagyható, vagy más aszalt gyümölccsel helyettesíthető. Nálunk
ez aszalt szilva volt.)
(3) Díszítés:
kristálycukor
piros ételfesték,
vagy vérnarancs aroma (Nálunk mindkettő, 1:1 arányú keverékben.)
zöld ételfesték,
vagy mandula aroma (Nálunk előbbi.)
néhány friss
rózsalevél, vagy buxuslevél
A tészta
összeállítása és sütése:
A margarinhoz adjuk
a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a 2 tojássárgáját, majd ezt jól
kikeverjük. Ehhez a masszához felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet,
amiből egy közepesen kemény tésztát gyúrunk. (A tésztát érdemes 1 órácskát a
hűtőben pihentetni.) A tésztákból dió nagyságú gombócokat formálunk, majd
ezeket, kellő helyet hagyva közöttük, tepsire sorakoztatjuk. A gombócokat nem
kell ellapítani, sülés közben terülni fognak és szép kis szabályos félgömbök
keletkeznek majd!
A gombócokat előmelegített
sütőben 160°C-on (gázos sütőben kis lángon) 15-20 perc alatt megsütjük, de csak
annyira, hogy a gombócok teteje még világos legyen, talpuk pedig csak éppen
hogy aranybarna! A forró gombócokkal várunk 1-2 percet, majd egy kiskanál segítségével
azonnal elkezdjük kikaparni a tészta belsejét.
Figyelem: Ha
a tészta túl forró, még széthasad a kezünkben, ha meg már túl hideg, akkor
azért törik el! Így egyszerre ne süssünk túl sok gombócok és igyekezzünk azzal
a kaparással!!
A krém:
A kikapart tésztát
összemorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot és a
darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a vanília és rum aromát is, végül a
tejjel teljesen simára dolgozzuk. Az így kapott puha krémet a tésztába töltjük,
majd két félgömböt egymáshoz ragasztunk.
Figyelem: A
félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés
töltelékkel ragasszuk őket össze. A töltelékünk így pontosan elég lesz majd!
A díszítés:
Az őszibarackok külsejét
befestjük ételfestékkel, vagy az aromákkal. A még nedves felületű golyóbisokat
gyorsan megforgatjuk kristálycukorban, majd tovább díszítjük őket buxus- vagy
pici rózsalevéllel. A festéshez sem az aromákat, sem az ételfestéket nem kell hígítani!
Vélemény a receptről:
Az őszibarack egy
nagyon finom süti, csak a kis félgömböcskék kikaparását kell gyorsan végezni,
hiszen erre a frissen sült langyos tészta a legalkalmasabb.
A töltelék finom
volt, de utólag én a 2 dl tej legalább felét, ha nem az egészét tiszta
sütőrumra cserélném, mert én nagyon szeretem az igazán nagyon rumos sütiket! Ez
a tejes verzió viszont teljesen gyerekbarát és a rum aromától picit rumos is,
szóval így is finom volt a töltelék!
A sütemény
elkészítése teljesen nosztalgikus volt és szuper volt unokaöcsémmel festegetni
a barackokat. J
Szép napot, ildiKOKKI
Az üvegtálka Aliz barátnőm ajándéka, köszönet érte! |
Húh, mennyi ilyet ettünk gyerekkoromban lakodalmakon! Nagyon szeretem! :)
ReplyDeleteÉn is szerettem, így épp ideje volt kicsit feleleveníteni! :)
DeleteImádom! Már találkoztam vele itt, a blogokon, de ez gyönyörűű!! Biztos finom is (volt), gondolom elfogyott már! Lassan neki kéne állni készíteni is! Gratula!!!
ReplyDeleteNagyon fincsi volt, de én szívem szerint még rumosabbra készítettem volna a tölteléket, de így volt gyerekbarát a dolog! :)
DeleteÉn is a nővéremmel készítettem utoljára, ő a festésben jeleskedett, még a füle is zöld volt! :-DD
ReplyDeleteKomolyan?! Milyen lett volna, ha mandulaaromával fest, akkor egy mandula ízű nővér lett volna belőle a végén! :)
DeleteEz gyönyörű. Mint a mesében, olyan szép. Kb. 14 éve készítettem utoljára, akkor még volt türelmem az ilyesmihez.
ReplyDeleteHa csak kis adagbak, pl. az itt olvasható mennyiség 1/3-ának fogsz neki, akkor biztos kitart a türelem és nagy lesz az öröm a végén! :) Egy szép szombati napon érdemes belevágni!
Delete