Avagy hogyan született meg az első saját
receptem?
Kókuszos-mandulás trüffel. |
Még az ünnepek
előtti maratoni bonbonkészítési időszak során fogalmazódott meg bennem a
gondolat, hogy milyen jó is lenne valami különleges trüffelt készíteni, ami
hasonlít egy kicsit a Raffaellora. A recept 100%-ig a saját ötletem, melynek a megálmodása ebben az esetben szó
szerint értendő, ugyanis tényleg éjszaka jött a gondolat, hogyan is készítsem a
golyóbisokat. J
A legfontosabb szempont az volt, hogy belülre egy lágy és krémes tölteléket
szeretnék, ami kellően kókuszos, de egy picit mandulás is. A burokhoz sós
karamellizált fehér csokoládét választottam, mivel biztos voltam benne, hogy
szuperül kiegészíti majd a pirított mandulaforgács ízvilágát, ami meg ropogóssá teszi majd a trüffeljeimet.
A receptben a
töltelék arányait folyamatos kóstolgatással állítottam be, majd a golyóbisok
mártása után alig vártam, hogy egyben is megkóstolhassam az első saját
„kreálmányomat”! Természetesen nem volt mese, az első ildi KOKKI alkotást a Párommal és a szomszédokkal is teszteltettem. Az egyikük véleménye szerint
ez a legjobb csokis édesség, amit pályafutáson során eddig készítettem, bár tudom, ez még
csak egy nagyon egyszerű recept, de legalább az enyém! J
Hozzávalók: (Kb. 20-22 db trüffelhez.)
(1) Töltelék:
75 g fehér csokoládé
50 g állati tejszín
(35%-os)
1 tk vanília aroma
15 g (1 ek)
pirított szeletelt mandula
80 g (9 csapott ek)
kókuszreszelék
20-22 szem egész
blansírozott mandula
(2) Burok:
100 g (sós) karamellizált
fehér csokoládé, melyből kb. 70 g fog elfogyni.
30 g pirított
mandulaforgács
30 g kókuszforgács,
vagy kókuszreszelék
Így készült:
A szeletelt
mandulát egy lapos serpenyőben kis lángon, folyamatos mozgatás mellett óvatosan
megpirítottam. Vigyázzunk, hogy a mandulaszeletek széle ne égjen meg!
A fehér csokoládét mikróban
felolvasztottam, majd ráöntöttem tejszínt és egy teljesen sima ganachet
kevertem ki. A pirított mandulát és a kókuszreszeléket egy kávédarálóban addig
daráltam, amíg az szinte teljesen krémesek lett. Ezt a kókuszos-mandulás
keveréket forgattam a fehér csokis ganacheba, hozzáadtam a vanília aromát, majd
a biztonság kedvéért botmixerrel ismét átkevertem.
A töltelék egy
tálban néhány órát pihent a hűtőben, majd kis gombócokat formáltam, melyek
mindegyikébe 1-1 szem blansírozott mandulát nyomkodtam. Az így kapott golyókat
egy órácskára újra hűtőbe tettem, majd temperált karamellizét fehér csokiba
forgattam őket, amit vagy egy tálka pirított mandulaforgácsba, vagy kókuszforgácsba
dobtam és alaposan összerázogattam. A kész trüffeleket visszatettem a hűtőbe,
hogy a csokiburok is kellően megszilárduljon.
Vélemény a golyóbisokról:
Nekem sokkal jobban
ízlettek azok a golyóbisok, melyeket pirított mandulába forgattam, mivel a
krémben jobba dominált a kókusz, ráadásul a mandula ropogósabb is volt, ami
szerintem jobban passzolt a krémhez. A fehércsokis ganache pont olyan krémesre
és lágyra sikeredett, amennyire szerettem volna, így azonban gyorsan kellett a
gombócokat megformálni, mivel viszonylag hamar lágyultak. Szerintem a golyóbisok naaaagyon fincsik lettek, de azt hiszem ebben az esetben nem tudok teljesen elfogulatlan lenni....
Összességében ez a „receptkitalálósdi” nagy élmény volt nekem és már a következő golyóbison töröm a fejem! J
Összességében ez a „receptkitalálósdi” nagy élmény volt nekem és már a következő golyóbison töröm a fejem! J
Szép napot, ildiKOKKI
Első saját ötleten alapuló trüffeljeim! J |
Fincsi lehet! Jó receptet alkottál! :)
ReplyDelete