Avagy mit készítsünk reggelire az ünnepi időszakban?
Már nagyon régóta nézegettem
sütőtökös recepteket, de eddig teljesen meg voltam győződve, hogy itt
Helsinkiben soha az életben nem kapok majd sütőtököt. Végül aztán Niina
barátnőm mégis talált egy szuper kis boltot és nekem is juttatott a jóból! Így
most vagy 3 doboz sütőtökpüré pihen a fagyasztómban, egy meg a hűtőmben,
annyira beleszerettem ezekbe a sütőtökös receptekbe! J (Azt azért tudnotok
kell, hogy most is a radiátoron pihen egy tálka, amiben egy újabb adag
sütőtökös csoda van begyúrva…)
Ez a recept azért is érdekes, mert a
minap Juditka játékot hirdetett a blogján „Süss-főzz a blogomról!” címmel.
Történt ez pontosan 1 egész nappal azután, hogy az ő oldalán találtam meg a
megfelelő sütőtökös kelt tészta receptjét, amit el is készítettem. Nosza, nekem
sem kellett több, jelentkeztem is a játékára, de azért persze nektek is
közreadom a receptet, mert azért picit átformáltam, csak úgy ildi KOKKI-sra!
A sütőtökös briósról annyit kell
tudni, hogy a tésztája a töktől sokkal hosszabb ideig lesz puha, mint a
hagyományos kelt tészták, illetve eleve picit foszlósabb is lesz, mintha tök nélkül
készült volna. Megijedni azonban nem kell, nem lesz tök ízű a kelt tészta! Jómagam
nem is éreztem szükségét annak, hogy a tésztát akármivel is ízesítsem, inkább
egy kis narancslekvárral töltöttem a briósokat, hiszen én már teljesen
karácsony lázban égek! J A recept egyébként annyira jól sikerült, hogy a
Párom egy dupla adagot rendelt ebből a csodából, mert Ő bizony ezt akarja
reggelizni a következő hetekben!
Hozzávalók:
(8-10 db közepes brióshoz)
50 dkg liszt
20-25 dkg tökpüré (nyáron sárgarépapüré)
8 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 dl tej + 3 dkg élesztő
1 tojás (sárgája a tésztába, fehérje
a kenéshez)
1 csipet só
1 tk vanília aroma
150-200 g narancslekvár
1-2 ek jégcukor a díszítéshez
(elhagyható)
A
tészta összeállítása:
A lisztet egy mélyebb tálba
szitáltam (A), majd a tejben felfuttattam az élesztőt egy kevés cukorral. A
liszthez adtam a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütőtök pürét és a tejben
felfuttatott élesztőt (B). A tésztát egy fakanállal összedolgoztam (C), majd
deszkára borítom és alaposan összegyúrtam.
A kész tésztát egy tiszta tálba
teszem, majd egy órácska alatt duplájára kelesztem.
A tésztát megkelesztjük. |
A
briósok megformázása:
A tésztát gyorsan átgyúrtam, majd 10
részre osztottam (A). A gombócokat kb. 30 cm hosszú keskenyebb téglalappá nyújtottam
(B), majd vékonyan megkentem lekvárral (C). Végül a tésztát
feltekertem (D), majd csiga alakban felcsavartam (E) és a tészta alját
aláhajtottam (F).
A briósokat sütőpapírral bélelt
tepsibe tettem, majd megkentem a tojásfehérjével és megszórtam jégcukorral.
Végül a briósokat 15-20 percig meleg helyen kelesztettem.
A briósokra díszítésnek egy kis jégcukor került. |
Sütés:
A briósokat előmelegített 180°C-os
sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sütés közben már nagyon finom
illatot áraszt a sütő, de ne kóstoljuk meg a frissen sült tésztát, mert
elégetitek a nyelveteket a forró lekvárral! J
Sülés előtt és sülés után! (Az ötödik brióst még melegen befaltuk!) |
Vélemény
a receptről:
Biztosan készítek még sütőtökös kelt
tésztát, mivel nagyon foszlós lesz a tészta, ráadásul sokáig puha is marad. A tészta
összeállításakor ne ijedjen meg senki, mert nagyon lágy tésztát fogunk kapni. A
gyúráshoz mindig csak a felületet érdemes lisztezni és úgy dolgozni a tésztával.
További ötlet, azért hogy a tavaszi és nyári szezonban is ehessünk ilyen jellegű puha kelt tésztát: ha elfogy a tökpöré, helyettesítsd sárgarépapürével! Próbáljátok ki, mert ez egy szuperfincsi ünnepi reggeli! J
További ötlet, azért hogy a tavaszi és nyári szezonban is ehessünk ilyen jellegű puha kelt tésztát: ha elfogy a tökpöré, helyettesítsd sárgarépapürével! Próbáljátok ki, mert ez egy szuperfincsi ünnepi reggeli! J
Kellemes ünnepi készülődést kívánok,
ildiKOKKI
Húh, de szép lett! Jó kis reggeli lehetne. Sütőtököt mivel helyettesíthetném?
ReplyDeletePont ezen agyaltam én is. Egyszer csináltam egy répás kekszet, amibe répapüré kellett. A tökpüré főzve nagyon hajaz a répapürére, így szerintem sütiben azzal lehet a legjobban pótolni, vagy cserélni. így mikor tavaszra elfogy a sütőtök lehet répát használni!
DeleteGyönyörűek és tutira baromi finomak! Nagyon jó párosítás a két narancsszín finomság! :)
ReplyDeleteNagyon fincsi volt, már pluszba is csináltam, 12 db figyel a fagyasztóban, várva a reggeliként való beteljesülést a következő napokban! :) Így jöhet a te stollen én kandírozott narancshéj recepted!
Delete