Avagy mi történt velem az elmúlt pár napban?
Az a bizonyos levendulás keksz.... J |
Az ildi KOKKI
blognak kb. 1 éve fogtam neki. Akkoriban eléggé egyedül voltam itt Helsinkiben,
azóta persze elég sok minden megváltozott, de úgy érzem JÓÓÓ irányba! J
Az első posztom környékén kijelentettem, hogy én az a tipikus „tradicionális”
főzőmasina leszek, csupa magyar kaja és sok hagyományos recept, nomeg 1-2
kézműves és dekorációs ötlet.
Egy év azonban
hosszú idő, ami alatt a sütési stílusom, illetve persze én is sokat változtam.
Számomra a legfontosabb, hogy egy csomó „süti-titkot” megtanultam és a konyhában
mára biztosan mozgok. (Kivéve amikor nem,
de szerintem mindenkinél becsúszik néha 1-2 konyhakatasztrófa…. J)
Sütni ugyan még mindig jobban szeretek, mint főzni, de ha olasz kajáról van
szó, azt mindig hajlandó vagyok összedobni!
Nagy változás az is, hogy egyre többet
vállalok be a bonyolult, vagy a nem hagyományos recepteket, melynek egyik,
illetve talán ha nem a legnagyobb szimbóluma ez a levendulás keksz! Anno
ugyanis hallani sem akartam levendulás sütikről és bonbonról vagy kekszről!!! Ma
meg…. No, de ez is az ildi KOKKI! Meg az is, hogy időközben befejeztem a doktorképzést
és pár napja Dr. ildi KOKKI lettem! J Persze senki
ne aggódjon, a blog neve marad változatlan, csak az enyém bővült egy kicsit! Lássuk
akkor azt a levendulás kekszet, ami nekem az új ildi KOKKI-t, vagyis a Dr. ildi
KOKKI-t jelenti! J
Hozzávalók:
(40 db kekszhez)
(1)
Tésztához:
170 g vaj
(szigorúan sótlan!!!)
70 g porcukor
140 g liszt +
30 g étkezési keményítő
2 púpozott ek
levendulavirág
1 tk vanília
kivonat
1 tk sütőpor
(2)
A citromos-cukros bundához:
50-60 g
kristálycukor (finomra őrölt)
1 citrom reszelt
héja + pár csepp citromlé
A
tészta összeállítása és sütése:
A száraz
hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor) egy tálba szitáljuk, majd hozzáadunk
1 ek levendulavirágot, amit előzőleg összeaprítottunk, illetve további 1 ek
levendulavirágot, amit nem aprítottunk össze. Ezután a tálat lefedjük, majd egy-két
éjszakán át pihentetjük (A). Másnap, vagy harmadnap az egész keveréket átszitáljuk,
így a nagyobb virágok a tésztába nem kerülnek be, de erre nem is lesz szükség,
hiszen a liszt ekkorra kellően átvette a levendula aromáját (B-D).
A nagyobb virágokat 2 éjszaka pihentetés után kiszitáltam a lisztből! |
Végül
belekockázzuk a vajat, illetve hozzáadjuk a vanília kivonatot és a sütőport,
majd gyors mozdulatokkal egy omlós tésztát gyúrunk, amit egy-két órára hűtőben
pihentetünk. (Nem, NINCS tojás a tésztában!)
Tipp: A vajat könnyebb beledolgozni a tésztába, ha kockázás helyett átreszeljük nagylyukú reszelőn!
A vajat lereszeltem... Nagyon jó kis konyhatrükk! Ki ismerte? |
Sütés:
A tésztát 3 mm
vékonyra nyújtjuk, majd virág alakú kekszeket szaggatunk ki belőle. A kekszeket
160°C-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük és a
sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
A
citromos cukor:
A
kristálycukrot kávédarálóban, vagy késes aprítóban átpörgetjük, de nem kell
tökéletes porcukrot készítenünk, csupán egy kicsit finomabb szemcséjű
kristályokat kell őrölnünk. Végül hozzáreszeljük a citromhéjat, valamint
hozzácsepegtethetünk egy kevés citromlevet is. A kekszeket azonnal
megforgathatjuk a citromos cukorban, majd fogyasztásig jól záródó dobozban
tároljuk.
A citromos cukor egy leheletnyi vaníliával megspékelve! |
Vélemény
a receptről:
Ezt a receptet
az egyik kedvenc blogomon találtam, mégpedig itt! Nekem azért is tetszett a
recept, mert nagyon egyszerű és nem sűrít be mindent a tésztába, hanem a
citromos ízt a egy finomra őrölt kis cukorréteggel éri el. A másik nagy előnye
a sütinek, hogy a levendula íz nem olyan intenzív, szinte csak mint utóíz
jelentkezik. Arra azonban mindenki figyeljen, hogy SÓTLAN vajból készítsétek a
tésztát, mert a sós vaj íz mindent elnyom! Összességében
ez a süti nagy sikert aratott, pillanatok alatt elfogyott! Próbáljátok ki, ha
van kedvetek….
Jó étvágyat! ildiKOKKI
A levendulaillat legyen veletek! |
Gratulálok! A kekszek meg nagyon jól néznek ki! :)
ReplyDeleteSzívből gratulálok, nem csak a konyhában tündökölsz, hanem más területen is!
ReplyDeleteNagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! :) Szeretek sütkérezni, meg csokizni nagyon! :)
Delete