Avagy egy paleolit süti is lehet FINOM?
Paleolit mandulás-banános minitortácska! |
A Blogkóstoló játékán immáron
harmadik alkalommal veszek részt. A játék lényege nagyjából annyi, hogy számos
gasztroblogger jelentkező közül mindenkinek kisorsolnak egy blogot, melyről
sütnünk kell. Nos, meg kell mondjam, ebben a fordulóban – hasonlóan az első
blogkóstolásomhoz – ismét egy „nem hagyományos” konyhát kaptam, most azonban az
a konyha ráadásul paleolit is volt…
Nem fogok hazudni, nagyon csalódott
voltam! Én nem vagyok (helyesebben: eddig nem voltam) ez a meggyőzött sütit
cukor és liszt nélkül emberke, sőt bevallom: engem az sem fenyeget, hogy a
közeljövőben átálljak a paleo táplálkozásra! Végül azért nyögve-nyelősen
kiválasztottam a legegyszerűbb receptet, amit csak találhattam Lilla oldalán.
Pár napja egyébként pont bevásároltam egy kicsit egészségesebb táplálkozási
formához, ekkor vettem nagyon szuper kókuszcsipszet, cukor helyett meg
eritritet, ami hasonló mint a xyllit, csak nem olyan drága! J És
nekifogtam a receptnek… Persze felturbóztam, de szigorúan csak gyümikkel és
ezzel a kókuszcsipsszel, de annyira FINOM lett! J
Úgyhogy be kell valljam,
nagyon-nagyon POZITÍVAN csalódtam, ugyanis a szuperjóóó lett a süti! Nekem ez
egy nagy megnyugvás volt, még ilyen recepteket keresni, mert nagyon jó
alternatívának tűnik ezekben az édességmentes hetekben, ugyanis az utóbbi
időben megint nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszek, meg Rubint Réka is újra
a barátom, szóval torna is van! J Így amilyen kedvetlenül álltam hozzá
ehhez a fordulóhoz, most olyan boldogan jelentem: IGEN, lehet liszt és cukor
nélkül fincsit sütni! De lássuk is, hogy mit! J
Hozzávalók: (2
db 12 cm-es minitortához, vagy 1 nagy 24 cm-es tortához)
3 tojás
10 dkg mandula (őrölt)
5 dkg kókuszcsipsz, vagy
kókuszreszelék (Ezt is át lehet pörgetni aprítógépben.)
6-7 dkg eritrit
1 kicsi banán
1-2 marék áfonya (elhagyható)
1 tk sütőpor
1 csipet só
1 csipet vanília őrlemény
1 citrom reszelt héja
Díszítés:
5 dkg étcsokoládé
2-3 dkg fehércsokoládé (Elhagyható,
de a bolti fehércsokival NEM paleo - csak én ezt nem tudtam!)
A tészta összeállítása:
A tojásokat kettéválasztjuk, a
fehérjét egy kevés sóval kemény habbá verjük (A). Ehhez apránként hozzáadjuk az
eritritet, majd egyesével a tojások sárgáját (B), miközben folyamatosan keverjük
tovább robotgéppel a masszánkat. Végül óvatosan 2-3 részletben beleforgatjuk a
mandulát és a kókuszt (C), majd hozzáadjuk az aprított banánt és a tésztát (D) a
formába öntjük, amire rászórjuk az áfonyát. (Utóbbi egyébként elhagyható, nekem
még volt egy kevés a fagyasztóban és már nagyon el szerettem volna használni.)
Sütés:
A tortácskákat betoljuk a 180°C-os
forró sütőbe és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket! Ne feledjük a
tűpróbát!!! Miután a süti kihűlt megolvasztjuk az ét- és a fehércsokoládét,
majd gyors mozdulatokkal csinos kis csíkokat húzunk a tortácskák tetejére! Díszítésnek
néhány szelet kókuszcsipszet is szórhatunk még rá.
Vélemény a receptről:
Ez a süti főként délutáni teázáshoz,
kávézáshoz, vagy egy gyors desszertnek alkalmas, mivel maguk a minitorták nem
lettek magasak, csak kb. 3-4 cm vastagságú lesz a tészta. Szerintem a
gyümölcsök és a kókusz nagyon sokat dobott a recepten, a banán mellett alma,
málna, vagy mazsola is használható. Ebben a receptben a lisztet az őrölt
mandula helyettesítette, ami a viszonylag semleges íze miatt nagyon jól
kombinálható mindenféle gyümölccsel és csokival, így bátran lehet kísérletezni.
Számomra a legnagyobb öröm az volt,
hogy ez a recept a kemény – és mondjuk ki – diétás időszakba is beilleszthető! J
Szóval jó volt ez a blogkóstoló is, köszönet Lillának!
Szép napot, ildiKOKKI
Fincsi volt... J |
Jaj, de szépek! Kaphatok egyet? :)
ReplyDeletePersze, ha nyitod az ablakot és megadod a koordinátáidat! :)
Delete