Avagy hogyan kerültem én is egy olyan csapdába, amelyből biztosan nem lesz kiút…
Az első macaronok! |
Jómagam mindig is szkeptikus voltam... Talán túl szkeptikus, meg csökönyös is, hiszen körülbelül másfél éve – mikor az egész világ hatalmas nagy macaron-lázban égett – megfogadtam, hogy én már csak azért SEM fogok macaront sütni! Nem, nem és NEM, csak francia macaront ne, hiszen boldog-boldogtalan macaronozik és gasztroblogok tucatjai csak ezzel vannak tele! Persze azért a kíváncsiság kisördöge mindig ott motoszkált bennem, hogy milyen lehet a frissen sült mandulás tésztakorongokat illata, vagy hogyan is lehet olyan szépen feltornyozni ezeket a sütiket...
Egész mostanáig sikerült is tartanom
magam, hiszen még Párizs, nomeg az ottani csodálatos macaronok sem törtek meg!
Akkor úgy éreztem, kiálltam a próbát... Mostanában azonban megint felerősödött bennem a kíváncsiság, hiszen
sikerült beszereznem néhány nagyon klassz cukrászfelszerelést (pl. egy rendes
textil habzsák) meg fűszert is, amik
azért valljuk be, nagyban megkönnyítik egy minőségibb sütemény elkészítését.
Az utolsó lökést aztán Szofika
adta, aki szintén sikeresen megküzdött a feladattal, ráadásul rengeteg klassz
ötletet adott Bombon mánia is, valamint Katuci oldaláról is el tudtam lesni
egy-két trükköt, nomeg az a rengeteg You Tube videó amit megnéztem... Így hosszas rágódás után egy unalmas szombat
délután úgy döntöttem, NINCS MESE, macaronra fel! J
A receptet végül Katicitól vettem, az elkészítést pedig
Varga Gábor cukrásztól, végül megszülettek az első macaronjaim! (Ebben a
bejegyzésben sajna fázisfotók nem lesznek, ezt majd csak inkább akkor fotózom,
ha nagyobb gyakorlatom lesz és nem izgulok ennyire sütés közben!)
Hozzávalók: (30 db kis
macaronhoz)
100 g őrölt mandula
100 + 100 + 30 g porcukor
35 g víz
2 tojás fehérje (40 + 40 g)
1 késhegynyi piros ételfesték
Töltelék:
10 dkg étcsoki
60 ml tejszín, vagy tej
1 tonkabab
2 tk virágméz
Öregítsünk, vagy ne?
Az öregítés nem más, mint a
tojásfehérjében található fehérjék bomlásának az előidézése, ami kb. 4-5 nap
után indul meg hűtőben tartott, leütött tojásfehérje esetén. Jó módszer még a
tojásfehérje hőkezelése is, hiszen 10 mp a mikróban 700 W-on ugyanazt a hatást
váltja ki. Ebben a kérdésben számtalan receptet elolvastam, van aki öregítette
a tojásfehérjét és van aki nem, de a nem öregített fehérjéből készült macaronok
is szépek voltak. Jómagam azért a biztonság kedvéért öregítettem, de a mikrohullámú
sütős megoldást választottam.
A macaronok elkészítése:
A macaron tésztája alapvetően 2
részből áll:
(1) cukorsziruppal összekevert,
kihabosított tojásfehérjéből és
(2) a darált mandula és porcukor
keverékéből, melyet a tojásfehérje másik felével kell összedolgozni.
Elsőként érdemes az utóbbit
elkészíteni, vagyis 100 g mandulát ledarálni, majd összekeverni 100 g
porcukorral és átszitálni. Ehhez végül hozzáadjuk az egyik tojásfehérjét, majd
ezt a keveréket lazán kézzel összegyúrnjuk.
A művelet másik fele a
cukorszirupos tojáshab elkészítése, itt azért már egy picit jobban kell figyelni.
A művelethez 100 g cukrot 35 g vízzel közepes lángon melegíteni kezdünk, majd
addig főzzük, míg sűrű szirupot nem kapunk. Ez kb. 5 perc lesz, de akinek van
maghőmérője, azt is bevetheti, hiszen a szirup 110-120°C körül van kész.
Amíg a szirup fő, addig elkezdhetjük habosítani a másik tojásfehérjét 30 g porcukorral. Amikor már
szép fehér habunk van és a szirup is kész, lassan hozzácsurgatjuk a szirupot a habhoz, amit legalább további
10 percig magasabb fordulaton kell habosítani, illetve megvárni, hogy a sziruptól átmelegedett
tojáshab kihűljön! Ha a tojáshab elkészült belekeverjük a piros ételfestéket.
Amit ezzel megvagyunk a két
keveréket, vagyis a cukorszirupos tojáshabot és a mandulás masszát egy mélyebb
tálban összeforgatjuk, majd szilikonos lapáttal addig keverjük, amíg az egész
tészta kicsit szalagos nem lesz, illetve ki nem fényesedik. Ekkorra a tészta már
sokkal „nyúlósabb” lesz, majd nagyobb darabokban válik le szilikonos
keverőlapátról.
Végezetül már csak annyi a
dolgunk, hogy csinos kis halmokat nyomunk szilikonos sütőpapírra, lehetőleg
azonos nagyságban. (Nekem ezzel meggyűlt a bajom, de a második tepsi már
viszonylag egyforma lett, elsőre nem kell elcsüggedni, ha nem lesz mind tökéletesen
egyforma!)
Sütés:
A macaronokat sütés előtt
minimum 1 óráig pihentetni kell, hiszen ekkor alakul ki a szép héjuk!!! Ha túl
kevés ideig hagyjuk pihenni a macaronokat, akkor azok sütés közben megrepednek
és tönkremennek.
Ezután 150°C-os előmelegített
sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük őket, ami igaziból csak egy gyors
szárítási folyamat, de ekkor keletkeznek a talpacskák és a macaronok egy nagyon
picit meg is duzzadnak! A kész macaronokat a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, majd
tölthetjük is őket! J
Töltelék:
Az étcsokoládét a tejszínnel,
vagy tejjel alacsonyabb hőfokon melegíteni kezdjük, majd ha a csokoládé
teljesen felolvadt a tejszínben, hozzáadjuk a mézet és belereszelünk egy tonkababot. Néhányszor még átkeverjük a meleg ganázst, majd
ha egy picit lehűlt meg is tölthetjük a macaronokat. Jómagam ezt egyszerűen egy
kiskanállal végeztem, de nagyobb mennyiség és hígabb töltelékek esetén
nyomózsákot is használhatunk! A macaronokat lezárt dobozban hűtőben tároljuk,
igazán finom 1-2 nappal a betöltés után lesz!
Most, hogy végre magam is
kipróbáltam ezt a műveletet, bátran állíthatom: macaront készíteni nem
olyan nehéz, de egy kis gyakorlatot és türelmet igényel. A macaronoknak számos
ízváltozata létezik, úgyhogy biztosan fogok még kísérletezni! Ráadásul elhatároztam,
hogy elmegyek egy macronkészítő tanfolyamra is, hogy a jövőben még szuperebb
macaronjaim szülessenek!
Szép napot, ildiKOKKI
A tonkababos ganázs illata lengte be a konyhámat! J |
Szép macaronok! És biztos finomak is! :)
ReplyDeleteHát, még van rajtuk mit javítani, de igyekszem!
Delete