Avagy hogyan leptem meg egy kupac finn gyereket egy egyszerű, de mégis különleges sütivel... J
Jómagam
mindig is anti-muffinista voltam, értsd: a muffinkészítést sosem becsültem
valami sokra… Pár hónappal ezelőttig, akkor ugyanis elkezdtem kicsit jobban
odafigyelni a muffin tésztájának összeállítási folyamatára, így a muffinjaim
végre igazán finomak lettek, szóval már van is néhány sikeres sütés a hátam
mögött! Lassan azon gondolkozom, hogy az oldalon lévő muffinok recepteket összegyűjtöm
egy külön oldal alatt is, amit itt meg is találtok!
A
muffinsütésre most épp az vett rá, hogy néhány napja meghívást kaptam a
szomszéd kislánytól a 4. születésnapi bulijára. A szülőkkel egyébként elég
gyakran összejárunk, a minap is átugrottunk egy kávéra és élménybeszámolóra,
mivel nemrég értünk haza egy nagyobb utazásról. Lényeg a lényeg, kávézgattunk
az asztalnál, mikor is felmerült a lehetséges sütik kérdése.
Erre
megszólalt az ünnepelt: "Én holnap muffin
szeretnék a születésnapomon!"
Apuka: "És ki süsse azt a muffint kislányom, anya?"
Kislány: "Nem! Ildikó néni süsse, mert ő egy igazi Ildi
KOKKI!" (A kokki finnül egyébként szakácsot jelent, innét jött a blogom
neve is!) J
Így nem volt mese, még aznap este nekiláttam egy adag muffinnak,
melynek kimenetelék erősen befolyásolták az este 10 órakor rendelkezésre álló
konyhai készletek. Lehetőségeimhez mérten azonban arra szerettem volna
törekedni, hogy olyan alapanyagokból süssek valamit, ami Finnországban igen
ritka, ezzel is becsempészve egy kis meglepetést a sütibe. A választásom a
meggyre és mákra esett, mivel mindkét alapanyag teljesen elérhetetlen itt,
ezeket egyébként én is otthonról szállítmányozom. Lássuk akkor, hogyan is
készült ez a finomság!
Hozzávalók: (12 db muffinhoz)
1 egész tojás
1 kis pohár joghurt
1 dl olaj
12 dkg cukor
17 dkg liszt
6 dkg darált mák
1 tk vanília aroma, vagy vaníliás cukor
1 púpos tk kardamom (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk sütőpor
1 tk sütőpor
2 marék megy (friss, vagy befőtt)
Díszítés:
3 dkg fehércsokoládé
1-2 tk mák
12 szem meggy
A tészta összeállítsa:
A mákot átdaráljuk, majd összekeverjük a többi száraz
hozzávalóval (liszt, cukor, só) és a fűszerekkel (fahéj, citromhéj, kardamom, vaníliás cukor).
Hozzáütjük az egész tojást, majd beleöntjük a joghurtot és az olajat is, majd
mindezt alaposan elkeverjük és már készen is van a tészta! A meggyet közben
lecsepegtetjük és azt is a tésztába keverjük, majd kiadagoljuk a tésztát a
muffinsütőbe!
Sütés:
A muffinokat 190°C-on előmelegített sütőben kb. 12–14 perc
alatt addig sütjük, míg egy picit aranybarnák nem lesznek. A tűpróbát ne
feledjük! Ha meghűltek a sütik olvasztott fehércsokoládéval, valamit egy-egy
szem meggyel díszítjük, illetve megszórhatjuk egy kevés mákkal is!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon finom és
egyszerű sütemény, de uzsonnára, vagy szülinapra is kiváló lehet! J
Szép napot, ildiKOKKI
A meglepetés sütik! J |
Nagyon szépek lettek!
ReplyDeleteKöszi szépen, ízlett a gyerekeknek!
DeleteHát ilyen szép kérésnek semmiképpen sem szabadott volna ellenállni! Én meg a muffinjaidnak nem tudok most ellen állni...;-)
ReplyDeleteEzért gyorsan megsütöd, igaz???? Kattints egy képet nekem, ha megcsináltad! ;)
Delete