Sunday, September 8, 2013

Meggyes-mákos muffin

Avagy hogyan leptem meg egy kupac finn gyereket egy egyszerű, de mégis különleges sütivel... J

 
Megyyes-mákos muffin! J
Jómagam mindig is anti-muffinista voltam, értsd: a muffinkészítést sosem becsültem valami sokra… Pár hónappal ezelőttig, akkor ugyanis elkezdtem kicsit jobban odafigyelni a muffin tésztájának összeállítási folyamatára, így a muffinjaim végre igazán finomak lettek, szóval már van is néhány sikeres sütés a hátam mögött! Lassan azon gondolkozom, hogy az oldalon lévő muffinok recepteket összegyűjtöm egy külön oldal alatt is, amit itt meg is találtok!

A muffinsütésre most épp az vett rá, hogy néhány napja meghívást kaptam a szomszéd kislánytól a 4. születésnapi bulijára. A szülőkkel egyébként elég gyakran összejárunk, a minap is átugrottunk egy kávéra és élménybeszámolóra, mivel nemrég értünk haza egy nagyobb utazásról. Lényeg a lényeg, kávézgattunk az asztalnál, mikor is felmerült a lehetséges sütik kérdése.
Erre megszólalt az ünnepelt: "Én holnap muffin szeretnék a születésnapomon!"
Apuka: "És ki süsse azt a muffint kislányom, anya?"
Kislány: "Nem! Ildikó néni süsse, mert ő egy igazi Ildi KOKKI!" (A kokki finnül egyébként szakácsot jelent, innét jött a blogom neve is!) J

Így nem volt mese, még aznap este nekiláttam egy adag muffinnak, melynek kimenetelék erősen befolyásolták az este 10 órakor rendelkezésre álló konyhai készletek. Lehetőségeimhez mérten azonban arra szerettem volna törekedni, hogy olyan alapanyagokból süssek valamit, ami Finnországban igen ritka, ezzel is becsempészve egy kis meglepetést a sütibe. A választásom a meggyre és mákra esett, mivel mindkét alapanyag teljesen elérhetetlen itt, ezeket egyébként én is otthonról szállítmányozom. Lássuk akkor, hogyan is készült ez a finomság!

Hozzávalók: (12 db muffinhoz)
1 egész tojás
1 kis pohár joghurt
1 dl olaj
12 dkg cukor
17 dkg liszt
6 dkg darált mák
1 tk vanília aroma, vagy vaníliás cukor
1 púpos tk kardamom (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk sütőpor
2 marék megy (friss, vagy befőtt)

Díszítés:
3 dkg fehércsokoládé
1-2 tk mák
12 szem meggy

A tészta összeállítsa:
A mákot átdaráljuk, majd összekeverjük a többi száraz hozzávalóval (liszt, cukor, só) és a fűszerekkel (fahéj, citromhéj, kardamom, vaníliás cukor). Hozzáütjük az egész tojást, majd beleöntjük a joghurtot és az olajat is, majd mindezt alaposan elkeverjük és már készen is van a tészta! A meggyet közben lecsepegtetjük és azt is a tésztába keverjük, majd kiadagoljuk a tésztát a muffinsütőbe!

Sütés:
A muffinokat 190°C-on előmelegített sütőben kb. 1214 perc alatt addig sütjük, míg egy picit aranybarnák nem lesznek. A tűpróbát ne feledjük! Ha meghűltek a sütik olvasztott fehércsokoládéval, valamit egy-egy szem meggyel díszítjük, illetve megszórhatjuk egy kevés mákkal is!

Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon finom és egyszerű sütemény, de uzsonnára, vagy szülinapra is kiváló lehet!  J


Szép napot, ildiKOKKI

A meglepetés sütik!  J

4 comments:

  1. Hát ilyen szép kérésnek semmiképpen sem szabadott volna ellenállni! Én meg a muffinjaidnak nem tudok most ellen állni...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezért gyorsan megsütöd, igaz???? Kattints egy képet nekem, ha megcsináltad! ;)

      Delete