Avagy hogyan kell megfonni 6 szálból a húsvéti kalácsot! J
A kalácsra a bárány vigyáz! |
Az
édes, vagy sós fonott kalácsok szerves részét képezik a Húsvétnak és az ünnepet
megelőző készülődésnek. Húsvétvasárnap a keresztény családok a hajnali misére
viszik a húsvéti sonkát és kalácsot, ahol a pap megáldja az ételt. A hívők
ekkor, Jézus feltámadásának ünnepén fogyasztanak először húst a 40 napos böjti
időszak után. A keresztény hagyományokon kívül Magyarországon számos olyan további szokás él, mint pl.
locsolkodás és a hímes tojás készítése, ami csak ránk, magyarokra jellemző. Ezért
is kell ápolnunk és őriznünk ezeket a Húsvét ünnepköréhez tartozó szokásokat,
hiszen igazán büszkék lehetünk azon szépségére!
Az
egyik ilyen csodás hagyomány az édes fonott kalács készítése, számomra ez a
húsvéti készülődés egyik legfőbb szimbóluma. (A másik pedig a tojásfestés és
írókázás, de erről a következő bejegyzésben írok.)
Éppen
ezért úgy gondoltam, hogy egy igazán foszlós, puha és extra sok mazsolás kalács
bemutatása elengedhetetlenül fontos így Húsvét táján. A kalácsfonást a kedvenc
cukrászom (Farkas Vilmos) videójából tanultam meg, amit itt ti is megnézhetitek!
Magáról a fonásról készítettem nektek egy jó kis képsorozatot, hogy ti is
könnyedén megtanulhassátok a fonást! Mos, hogy végre a fonás titka és egy jó
recept is adott a tökéletes kalácshoz, mindenki bátran belevághat a húsvéti
kalács elkészítésébe!
Hozzávalók:
40 dkg
liszt
5 dkg
olvasztott vaj
5 dkg
porcukor (Én a házi barnacukros vaníliás cukromat használtam. Recept itt.)
2 db
tojás sárgája
2,5 dl
tej (+ 1 dl a mazsola áztatásához)
4 dkg
élesztő
1
csipet só
2 narancs
reszelt héja
1
citrom reszelt héja
10 dkg
mazsola
1
evőkanál rumaroma
+ 1
tojás a kenéshez
Előkészületek:
A
mazsolát a kalácssütést megelőző este megmossuk, majd kb. annyit tejbe
áztatjuk, amennyi ellepi. Aki szereti, egy kevés rumaromát is keverhet a tejbe,
a kalács így még ízletesebb lesz. Ami az én mazsoláimat illeti, nos, eredetileg
aranymazsolával szerettem volna készíteni a kalácsot, de nem volt a boltban. Találtam
azonban óriási (kb. 4x akkora, mint a hagyományos mazsi) mazsolakeveréket,
melynek fele hagyományos, fele aranymazsola volt. Az óriás mazsiról még annyit,
hogy picit megnehezíti a fonást, mert a nagy mazsolák erősen kidudorodnak a
tésztából!
A
kalácssütést megelőzően legalább 2 órával vegyük ki a hozzávalókat a
szekrényből és hűtőből és hagyjuk a konyhapulton. Fontos, hogy minden hozzávaló
azonos hőmérsékletű legyen, ez a jó kelt tészta egyik titka!
Az óriási mazsolaszemek fürdenek a rumos tejben! |
A
tészta összeállítása:
Első
lépésként a tejet meglangyosítjuk (35-40°C) és egy kevés cukorral felfuttatjuk
az élesztőt. A lisztet és porcukrot egy kerek és magasabb falú tálba szitáljuk.
(A liszt átszitálása NAGYON fontos, a jó kelt tészta egyik titka!)
A
liszthez adjuk a tojás sárgákat, a sót, valamint a citrom és a narancs héját.
(A gyümölcsöket előzőleg alaposan 2x forró víz alatt mosogatószerrel lesikáljuk!!!)
A vajat
megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ha a vaj meghűlt és az élesztő felfutott,
akkor mindkettőt a lisztre öntjük és megkezdjük a tészta összeállítását. A
tészta kidolgozását kezdhetjük egy evőkanállal, majd lisztezett deszkán
folytassuk. Ebben az esetben egy picit keményebb tésztát fogunk kapni, ettől
nem kell megijedni, csak gyúrjuk addig a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz!
Ne felejtsük el a lisztet átszitálni! |
A mazsola
bekeverése:
A
mazsoláról leöntjük a felesleges tejet. Aki egy éjszakát a hűtőben hagyja a
mazsit, az számítson rá, hogy a tejes-mazsola egy sűrű masszát fog alkotni.
Ettől nem kell megijedni, a mazsit egy tésztaszűrőre kell csak önteni és
evőkanállal párszor átkeverni. Persze a mazsola így is szottyos marad, de ez
volt a cél!
Az
összegyúrt tésztát kissé ellapogatjuk, majd azon szétterítjük a mazsolát. A tésztát
behajtogatjuk, a mazsolát gyors mozdulatokat a tésztába gyúrjuk. Akinek nagyon
nedves maradt volna a mazsi, az egy kevés lisztet is gyúrhat pluszban a
tésztába. Ezután legalább 40-45 percig meleg helyen pihentetjük a tésztát.
Ha a mazsi túl nedves, keverj bele egy pici lisztet! |
A
kalács összeállítása:
A
megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk egy mérleg segítségével, majd a
darabokat felgömbölyítjük. A gombócokat belülről kifele haladva elkezdjük
sodorni, a szálak végeit kissé elvékonyítjuk.
Mérleg segítségével pontosabban eloszthatjuk a darabokat! |
A 6 szálat magunk fele fordítjuk,
végüket összecsippentjük és egy picit aláhajtjuk. A szálakat nem túl szorosan
összefonjuk. Bár jómagam is igyekeztem lazára fonni a szálakat, a kalácsom közepe még így is kicsit szoros lett! Igyekezzünk tehát tényleg lazán fonni azokat a szálakat, mert sütés közben nagyon el fog deformálódni a kalácsunk!
A tészta végeit összecsippentjük, és ismét aláhajtjuk. Ezután a befont kalácsot meleg helyen 20-30 percet kelesztjük, majd egész tojással vékonyan megkenjük.
A tészta végeit összecsippentjük, és ismét aláhajtjuk. Ezután a befont kalácsot meleg helyen 20-30 percet kelesztjük, majd egész tojással vékonyan megkenjük.
A szálak végeit egybecsípjük! |
A
kalács fonása:
(1) A
kezünket keresztbe fonjuk (bal kéz alul, jobb felül) és megfogjuk a két szélső
szálat. A bal kezünkkel megfogott szálat balra húzzuk és fogjuk a kezünkbe. A
jobb kezünkkel a szálat középre húzzuk és balra-középre, vagyis az indítással
megegyező oldalra tesszük le.
(2) A bal
kezünkben továbbra is ott van a szál, amit megfogtunk. A jobb kezünkkel
megfogjuk a bal szélső szálat, megtekerjük a bal kezünkben tartott szállal, és
most ez a szál marad a kezünkben. A balkezes szálat az indítással ellentétes
oldalra, vagyis jobbra-középre tesszük le.
(3) A
szálat továbbra is fogjuk a jobb kezünkben. A bal kezünkkel megragadjuk a jobb
szélső szálat, a jobb kézben egészen eddig tartott szállal teker, majd a jobbkezes
szálat az indító oldallal ellentétesen, vagyis balra-középre tesszük le.
(4) Ezt a
műveletet addig ismételgetjük, amíg a tészta el nem fogy.
A
lényeg: Egy szál van a kezünkben, amit nem engedünk el. Ezt a szálat
tekerjük az azonos oldali szélső szállal, vagyis arról az oldalról emelem a
szálat, ahol 3 szál van és oda rakom le, ahol 2 volt. Így váltogatódik a
bal és a jobb oldal.
Így fond meg a kalácsod! |
Sütés:
A
megkelt kalácsot betoljuk a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol
kb. 25 percet sütjük. Ha a tészta kisült, egy teáskanál vajat szétkenegethetünk
a tetején, vagy enyhén vizes ecsettel is átkenegethetjük. Ha a kalács kihűlt,
csak akkor szeljük fel! Ha nem eszünk a kalácsból, akkor érdemes zacskóba tenni
és lezárni, hogy sokáig friss maradjon!
A frissen megfont kalács, valamint 20 min kelesztés után, közvetlenül a sütés előtt! |
Összességében
a kalácssütés nekem egy hatalmas élmény volt. A kelt tésztákat nagyon szeretem,
de ez a mostani olyan finom lett, hogy a párom, aki egyébként nem rajong a süteményekért,
csak úgy falta a szeleteket!
„Nyam-nyamm….
Hú, ez nagyon jó lett, ebből kaphatok még?”- csak ennyit bírt kinyögni, majd
folytatta tovább a süti beporszívózását! Most mondjátok meg, kell ennél nagyobb
elismerés???
A frissen kisült kalács! |
No comments:
Post a Comment