Hogyan készíthetünk egy olyan finom kalácsot, ami nem csak Húsvétkor állja meg a helyét?
This post is available here in English.
Egy szelet a csodás kalácsból! |
Húsvét előtt
mindenki egy jó kalácsreceptet keres… Van, aki mazsolásat, van, aki egy jó
fonott kalácsot szeretne készíteni, vagy éppen egy olyat, amibe pár szem főtt
tojást lehet belesütni. De mi van akkor, ha valaki valami kevésbé hagyományosra
vágyik? Ha valaki nem szeretne másnapra megszáradt kalácsot majszolni és unja
már a megszokott ízeket? Nos, aggodalomra semmi ok, mert most egy olyan sokáig puha,
a diótöltelék és a fűszerek miatt pedig egy nagyon ízletes kalács elkészítését
osztom meg veletek! J
Ezt a receptet
kb. 4-5 éve találtam a Nők Lapjában, ami természetesen a kedvenc szakácsnőmtől,
Lajos Maritól származik. (Innét üzenném
neki, hogy fantasztikusan tisztelem a munkáját!) Nagyon szeretem a receptjeit,
főzni is szinte csak ezekből tanultam! Persze az évek alatt nagyon sok
receptkönyvét megvásároltam, a legjobban mégis az ezer éves, Nők Lapjából
kivágott recepteket szeretem, nem is tudom miért…
Nos, ez is egy
ilyen recept. Eredetileg kuglóf formában volt sütve egy egyszerű mogyorós
töltelékkel és sima kalácstésztával. A receptet természetesen most is
módosítottam és a végeredmény… Fantasztikus lett! A kedves finn barátunk, Niina
csak ennyit mondott, mikor megkóstolta: Ildikó, ez a legjobb magyar kalács,
amit életemben ettem! (Niina jónéhány évig élt Budapesten, szóval van
tapasztalata kalács ügyben!)
Lássuk akkor
azt a kalácsot!
Hozzávalók:
(1) A tésztához:
30 dkg búzaliszt
1 dl tej
2 db tojás
5 dkg porcukor
(Én a barna cukros házi vaníliás cukromat használtam. Recept itt.)
8 dkg olvasztott vaj
3 dkg friss
élesztő
1 csipet só
1 db vanília
rúd kikapart belseje
(2) A töltelékhez:
12 dkg dió
(darált)
6 evőkanál tej
5 dkg aranymazsola
(Sokkal finomabb, mint a hagyományos!)
8 dkg barna cukor
(vagy sima kristálycukor)
1 db citrom reszelt
héja
1 db narancs reszelt
héja
2 evőkanál barnarum,
vagy 1 teáskanál rum aroma
3 dkg vaj
(3) A kisült kalács lekenéséhez:
2 dkg vaj
Előkészületek:
Az aranymazsolát néhány
órával a sütés előtt, vagy akár előző este egy kevés rumos (vagy rum aromás)
tejben beáztatjuk. A lényeg, hogy a tej ellepje a mazsi szemeket. A diót
megdaráljuk. Ebben az esetben a diót előpirítani nem kell, így is nagyszerű íze
lesz.
A mazsi ázik a rumos tejben és a darált dió! |
A tészta összeállítása:
Az élesztőt a tejben egy
kevés cukorral felfuttatjuk, majd a vajat megolvasztjuk. A lisztet egy mélyebb,
dagasztásra alkalmas tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral és sóval.
Nagyon fontos, hogy a lisztet valóban átszitáljuk, mert ez kulcskérdése
a jó kelésnek!
Ezután ráütjük a tojásokat a szárazanyagokra,
majd hozzáadjuk az olvadt, de már nem forró vajat és a tejes élesztőt. A
keveréket jól kidagasztjuk, majd meleg helyen 40 percet pihentetjük. A tészta
összeállítását én mindig egy evőkanállal kezdem, majd lisztezett deszkán a
kezemmel fejezem be.
A kelt tészta összeállítása. |
A töltelék:
Amíg a tészta kel, addig
elkészítjük a diós tölteléket. Egy kisebb lábosban a dióra kanalazunk 6
evőkanál tejet, hozzáadjuk a barna cukrot (vagy sima kristálycukrot) és a rumos
tejben áztatott aranymazsolát. Kis lángon 1-2 percig melegítjük, de
vigyázzunk, mert nagyon hamar odasülhet! Ezután a tűzről félrehúzzuk és
hozzáadjuk a vajat, valamint a megmosott citrom és narancs héját. Megvárjuk amíg a vaj elolvad és néhányszor
megkeverve kihűtjük a tölteléket.
A kalács összeállítása:
A megkelt tésztát
átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát addig nyújtjuk, ameddig
engedi. Ez kb. fél cm lesz, a kelt tésztákat nemigen lehet ennél vékonyabbra
nyújtani és talán nem is érdemes.
A kinyújtott tésztára kis
részletekben rákanalazzuk a tölteléket, majd vizes kanállal elegyengetjük a
tészta felszínén. A tölteléket érdemes kisebb adagokban elosztani a tésztán,
mintsem egy nagy töltelékdombot megpróbálni egyenletesen szétkenni, hiszen ezt
jól kivitelezni szinte lehetetlen.
A tölteléket apránként adagoljuk a tésztára, így könnyebb lesz egyenletesen szétkenni! |
Ezután a tésztát nem túl
szorosan feltekerjük, hiszen még jócskán kelni fog! Még a munkafelületen kör
alakban összeillesztjük a tésztát és ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e a
tészta széle. A tésztát a sütőlemezre tesszük, ahol összecsipkedjük a tészta
két végét. A tészta tetejét kicsit beirdalhatjuk, vagy megszurkálhatjuk.
(Sokan ilyenkor még
lekenik a kalácsot egész tojással, de én nem szeretem. Ha valaki jobban szereti
a ropogós tetejű kalácsokat, nyugodtan kenje le a tésztát 1 egész felvert
tojással!)
A tészta összeillesztése. |
Tipp:
Sütőlemez helyett a
kalács koszorút megsüthetjük tortaformában is, ekkor a kalács nem terülni fog,
hanem szépen emelkedni! Ha valaki ragaszkodik a kis lyukhoz a kalács koszorú
közepén, akkor a kuglófbetétet tegyen a tortaformába, így igazán szép
alakja lesz a kalácsnak. (Sajnos én ezt a kuglófbetétet Magyarországon
hagytam, de majd elhozom otthonról a legközelebbi alkalommal!)
A kapcsos kuglóf forma. (Kép és rendelés itt.) |
Sütés:
A tésztát többet nem szoktam
keleszteni, egyből betolom a még hideg, de 170°C-ra állított sütőbe, ahol
kb. 50-55 percet fog sülni a tészta. Érdemes egy duncosüvegbe, vagy
konzervdobozba egy kevés vizet betenni a tészta mellé, így még puhább és
foszlósabb marad a tészta és nem fog később sem kiszáradni a kalács!
A kalács sütése. |
Ha a tészta megsült, még
melegen egy kis darab vajjal lekenegetem a tetejét, így a kalács héja is igazán
puha lesz! Ha a kalács kihűlt egy kevés porcukorral megszórva tálalhatjuk!
A frissen sült kalácsot kenegessük le egy kis vajjal! |
A kelt tésztákról tudni
kell, hogy nem készülnek el olyan gyorsan, mint egy omlós tészta, de azoknál
1000X finomabbak! Ez a diós változat készíthető húsvétkor, egy nagyobb családi
összejövetelen, vagy csak úgy, egy jó délutáni kávé mellé! A sok-sok
diótöltelék és aranymazsola miatt pedig a gyerekek is imádni fogják!
Kóstoljátok meg ti is! J
Lajos Mariban nem lehet csalódni!!!
ReplyDeleteEz csodás, nekem is a kedvencem lesz!!!
ReplyDeleteMarika