Avagy hogyan dobjuk fel a tortáink megjelenését egy egyszerű trükkel?
A torták
díszítésének számtalan módja létezik, azt azonban el kell ismerni, hogy egy kis
díszítéssel nagyon fel lehet dobni egy-egy tortát, függetlenül attól, hogy milyen
díszítési módot választunk. Ugyanolyan szép, ha néhány krémrózsát dresszírozunk
a tortáink tetejére, esetleg élő-, marcipán-, vagy cukorvirággal díszítjük azt,
vagy néhány csokoládé tallérral, jelen esetben pedig csokihálóval dekoráljuk. Tény, ami tény, egy könnyű mousse tortára nem nyomhatunk krémrózsákat –
bár még kerülhet rá néhány meringue rózsácska –, az ilyen típusú tortákon
szebben mutatnak a szintén légiesebbnek ható díszek, mint egy ilyen csokiháló. Ennek
elkészítése egyébként tényleg nem bonyolult dolog, nagyon hamar elkészül, így
bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt a módszert. (A képen látható
torta receptjét itt találjátok.)
Hozzávalók,
eszközök:
1 tábla jó minőségű
étcsoki (Nálam finn Fazer étcsoki.)
celofán, vagy
sütőpapír
pattintós zacskó
hőmérő (de ez
elhagyható)
Ahogy a képen is látszik,
a csokiháló körkörös mozdulatokkal rajzolt mintázatot követ, amiből 3-4 sor van
átfedéssel egymáson. Arra figyeljük, hogy a legfelső sor ne lógjon túl a
celofán tetején, hogy szépen kiadja a köríves minta magát a tortán. A mintát
készíthetjük sima cikkcakk vonalakból, úgy mint pl. Tatyana, vagy másolhatunk
egy előre megrajzolt mintát, ahogy azt Julia Usher teszi a videóiban, bár ez
talán már egy picivel nagyobb kézügyességet és türelmet igényel. (Julia
videóját érdemes végignézni, hiszen ő a rá jellemző alapossággal a egész
dekorálási folyamatot bemutatja.)
A csokihálót egy
akkora celofánra, vagy sütőpapírra kell rajzolni, ami kb. 1-2 cm-rel magasabb,
mint a tortánk és érdemes csak max. 1-3 cm-rel hosszabb hálót készítni, mint a
torta kerülete, ekkor könnyebb lesz eltávolítani a celofánt a végén. Így a háló
készítéséhez vágjunk ki egy darabka celofánt/ sütőpapírt, amire egy kis
zacsiból már rajzolhatjuk is a kiválasztott mintát. Ekkor picit érdemesebb
csipkedni magunkat, mert a hálót akkor kell a torta köré simítanunk majd, amikor
a csoki felszíne már nem fényes, hanem matt lesz, de a celofán/sütőpapír még
könnyen hajlítható. (Én mire megrajzoltam a 6. kis tortám csokihálóját, addigra
az elsőként rajzolt éppen elérte ezt az állapotot, szóval itt tényleg nincs sok
időnk, folyamatosan figyelni kell a csokit, ahogy szilárdul.)
A művelethez
érdemes temperált csokival dolgozni (erről bővebben itt), amit elég ha „gyorstemperálunk”,
vagyis a csoki 2/3-át felolvasztjuk mikróban, a maradék csokit összeaprítjuk,
majd ezt keverjük bele az olvadt csokiba. Mire felolvad a maradék csoki is, a
folyékony csokink kb. 32-34 fokos lesz, ami már tökéletesen megfelel arra, hogy
a csoki szobahőmérsékleten is szépen és hamar megszilárduljon és a celofánt le
tudjuk húzni a tortáról, vagyis ebben az esetben az gyakorlatilag szinte
magától elválik majd a csokitól. Azok, akik temperálási ismeretekkel nem
rendelkeznek, inkább használjanak szilikonos sütőpapírt és a csokihálós tortát
egy rövid időre vágják be a mélyhűtőbe – ahogy azt Tatyana videójában is láthatjuk –, így ők is szépen le tudják majd húzni a
sütőpapírt a tortáról. Ebben az esetben ugyan a csoki kevésbé lesz „tartós” és
az szinte már az első érintésre olvad, hiszen temperálás híján ez a
tulajdonsága nem alakul ki a csokinak, de a kezdők a „biztonság kedvéért” ezt a
módszert is alkalmazhatják. (A csokival foglalkozó kollegák pedig a felhördülés
után nyugodtan fújják ki a levegőt, hogy „csokit a fagyasztóba tenni ugyan soha…”,
mert sajna néha kompromisszumokat kell kötni az életben és a kezdőknek is el
kell indulni valahonnan.)
Ha már odáig
eljutottunk, hogy a háló a tortán van, és látjuk, hogy a celofán kezd elválni a
hálótól, akkor azt egészen egyszerűen finoman húzzuk le, amíg az illesztéshez
nem érünk. Aki csak akkora celofánt vágott, hogy éppen csak átfedi egymást a
két réteg, az óvatosan ki tudja majd csúsztatni a celofánt. Aki egy picit
nagyobbat vágott, az tartson forró víz alá egy kést, hogyannak a pengéje
átforrósodjon, majd törölje azt meg. A kés segítségével szépen le lehet
pattogtatni/ vágni a túllógó felesleget, úgy, hogy a háló alig sérüljön. Ha
keletkezik egy kis rés, oda nyugodtan nyomjunk még egy kis csokit a zacskónkból,
ami segít az egész háló, illetve az illesztés rögzítésében. Ha minden kész,
akkor büszkén csodáljuk meg a művet, pakolunk néhány gyümölcsöt a torta
tetejére, vagy díszítsük tovább kedvünk szerint. :)
Sütésre fel, hiszen
sütni bárki tud! ildiKOKKI
Egyszerűbb, mint aminek látszik! |
No comments:
Post a Comment