Thursday, January 14, 2016

Boci süti

A legkedvencebb túrós sütim receptje! :)


Boci süti.

A sütis pályafutásom kezdetekor éjjel-nappal Lajos Mari könyveit és az Andi konyhája című blogot olvastam, ahonnét elsőre egyszerűbb sütiket készítettem el. Az egyik ilyen volt ez a boci süti is, ami azóta is a szívem csücske, mondhatni a „legkedvencebb” túrós süti receptem. Egész egyszerűen elronthatatlan, szuper túrós, nagyon sokáig puha marad és tényleg kezdők is nekiállhatnak. :) A haladók pedig már csak nosztalgiázásból is „dobják össze” ezt a finomságot, mert a gyerekek is nagyon szeretik, meglephetjük vele a párunkat, vagy a nagyszülőket is, de készülhet egy-egy nagyobb iskolai rendezvényre is.

Hozzávalók: (Egy 35-25 cm-es tepsihez.)
(1) Kakaós tészta:
20 dkg liszt + 3-4 ek kakaópor
15 dkg cukor
4 db tojás
1 tk vanília kivonat (Recept itt.)
1 dl olaj
1 dl tej
1 tk sütőpor
(2) Túrós tölti:
50 dkg túró
1 egész tojás
15 dkg cukor
1 tk van. kivonat (Recept itt.)
1 citrom reszelt héja + pár csepp citromlé
5 dkg búzadara


Elkészítés:
Elsőként a túrós tölteléket, a boci süti fehér foltjait készítjük el. Gyakorlatilag ehhez egy tálban összekeverjük a túrós rész valamennyi hozzávalóját, majd félretesszük. Ha egy kicsit darabosabb a túró, érdemes azt előtte egy villával összenyomkodni és ehhez keverni a tojást, majd a cukrot és az összes többi hozzávalót.
A kakaós tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. Egy másik tálban a tojások sárgáit a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és tejet, végül pedig beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral összeszitált lisztet. Ezután több részletben a kakaós alapba forgatjuk a tojásfehérjét, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
A kakaós tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egy evőkanál segítségével „beleszaggatjuk” a túrókrémet. A sütit 30-35 perc alatt 175°C-on készre sütjük. Ne feledjük a tűpróbát! A kihűlt süteményt szeletelés után porcukorral is megszórhatjuk és így tálaljuk.


Sütésre fel, ildiKOKKI

Foltos-túrós.

1 comment: