Szemezgetés a farsangi finomságokból…
Virágocskák. |
Tombol a farsangi
időszak, így ideje elővenni a fánk recepteket. A hagyományos farsangi szalagos
fánk receptje itt megtalálható a blogon, így most a fánkok listáját ezzel az
igazi klasszikussal, a virágfánkkal szeretném bővíteni. Az édesség nagyon hamar
elkészül, hiszen a egy-egy fánkocska alig fél percig sül. Ráadásul a virágfánk
igencsak laktató édesség, hiszen porcukorral meghintve, valamint lekvárral
tálalva érdemes fogyasztani!
A fánk tésztája a palacsintáéra
emlékeztet, hiszen jellegét tekintve egy folyékony, tejjel és sok tojással
készült finomságról van szó. (Az eredeti receptet itt olvastam.) A tészta sütéséhez egy speciális fém formára van
szükség (fázisfotó-A kép), amit itt megvásárolhattok! (A Boldogi nagyrózsa nevű
fánk is hasonló módon, hasonló tésztával készül, csak ott egy speciális,
Boldog-on készül virág alakú forma segítségével sütik ki a tésztát a forró
olajban. Az elkészítésről videót itt találtok.)
Hozzávalók: (Kb. 45-50 db fánkhoz.)
2 db tojás
10 dkg liszt
1 cs só
1 ek porcukor
1 tk vanília
kivonat
kb. 2 dl tej, vagy
amennyit felvesz
+ olaj a sütéshez
(3-4 dl)
virágfánk forma
(Innen beszerezhető.)
Így készült... |
Elkészítés:
A száraz
hozzávalókat (liszt, só, porcukor) egy tálban összekeverjük, majd ráütjük a
tojásokat és annyi tejjel elkeverjük, hogy egy sűrű palacsinta tésztát kapjunk.
Egy kisebb lábosban forrósítsunk olajat, majd állítsuk bele a fánksütő-vasat
(B). Ha az olaj és a vas is forró, akkor a vasat mártsuk bele a tésztába (C),
de szigorúan csak addig, hogy a forma teteje még kilógjon! Így a tészta a sülés
közben szépen leválik a vasról (D-E), majd ismét márthatjuk is a tésztába, hogy
sülhessen a következő fánk (F). A tésztát addig süssük, amíg egy kis színt nem
kap, hiszen az olyan vékony, hogy azonnal átsül a forró olajban. A kisült
fánkokat nedvszívó papírral bélelt tányéron csöpögtessük le és hűtsük ki, majd
szórjuk meg porcukorral és lekvárral tálaljuk!
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Fánkok. |
Annyira sajnálom, nekem voltak ilyen sütőmintáim, az Édesapám garázsában találtam meg, gyerekkoromban csináltunk is ilyet, csak az volt a baj, hogy annyira beleivódott az olajszag, hogy nem lehetett vele semmuóit sem csinálni és kidobtam :(
ReplyDelete