Az igazi bulikekszek! :)
Jönnek a sünök! :) |
Már jó ideje
szemezek ezekkel a süni kekszekkel erről a blogról, de a nagy karácsonyi
hajtásban nem került rá sor, hiszen akkor főként a családnak készültek a finomságok.
Ma azonban indul a farsangi időszak, így vele együtt a bulik, gyerekzsúrok és
farsangi bálok szezonja is, vagyis itt az ideje néhány ötletes és egyszerű recepttel
előállni. Ezek a süni kekszek nagyon hamar elkészülnek, hiszen egy nagyon
egyszerű omlós tésztából, valamint étcsokiból állnak, így akár a buli reggelén
is össze lehet dobni őket. Nekem a sünik egyébként nagyon őszies hangulatú
állatok, éppen ezért a fotók hangulata is ezt tükrözi nálam, annak ellenére,
hogy odakint -20°C van és tegnap még erősen havazott.
Hozzávalók: (30 db sünihez.)
20 dkg liszt + 10
dkg étkezési keményítő*
10-15 dkg porcukor
(Ízlés szerint, nálam 12 dkg volt.)
10 dkg puha vaj
1 cs só
1 tk vaníliás cukor
(Nálam vanília kivonat, recept itt.)
1 citrom reszelt
héja
1 nagy tojás
sárgája
1-2 ek hideg víz,
szükség esetén
10 + 10 dkg
étcsokoládé, vagy tejcsokoládé (Ha tejcsokival készül, akkor 10 dkg porcukor is
elég a tésztába.)
1 ek olaj
*Megjegyzés:
Keményítő helyett használhatunk tejszín-, vagy vanília ízű pudingport is. Ha
egyik sincs otthon, akkor keményítő helyett dolgozzunk sima liszttel, de ekkor
1 késhegy sütőport is adjunk a tésztához.
Elkészítés:
A száraz
hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, só), a citrom reszelt héját és a
vanília kivonatot egy tálban elkeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal.
Hozzáütjük a tojás sárgáját, majd ha szükséges 1-2 ek hideg víz hozzáadása után
egy ruganyos tésztát gyúrunk. A tésztát nem szükséges pihentetni, osszuk
azonnal 30 egyenlő részre. A tésztadarabokból formázzunk kis golyókat, majd ezekből
csepp alakot, amiket enyhén lapítsunk el. A tésztát sorakoztassuk sütőpapírral
bélelt tepsibe, majd 170°C-on 10-12 perc alatt süssünk készre.
A sünik tüskéje:
Mielőtt
összeállítanánk a tésztát, az egyik tábla csokit dobjuk be a mélyhűtőbe, így a
tüskékhez sokkal könnyebb lesz lereszelni a csokoládét, hiszen nem olvad meg a
kezünkben, illetve a „tüskék” is sokkal szebben törnek a csokiról. A rezelést
végezhetjük sima nagy lyukú reszelővel, de sima sajtszelő is megfelel hozzá.
(Magát a csokit egyébként vétek fagyasztani, de ha csokireszeléket készítek, én
mindig így járok el, mivel sokkal szebb lesz a reszelék. A kész
csokireszeléket is a fagyasztóban tárolom, amit csak előkapok, ha csokitortát,
vagy más csokis édességet kell díszítenem. Így a torta panírozása közben nem
olvad meg reszelék a kezemben.)
A másik tábla
csokit olvasszuk meg, keverjünk hozzá 1 ek olajat (elhagyható), majd ebbe
mártsuk meg a süniket. Kissé csöpögtessük le a felesleget, majd forgassuk meg a
csokireszelékben, hogy a sünök megkapják a bundájukat. A sünik szeméhez és orrához a maradék olvadt csokit egy kis zacskóba mertem, aminek az egyik csücskére egy kicsi lyukat vágtam, majd óvatosan megrajzoltam a szemeket és az orrocskákat. A szemekre esetleg egy-egy apró fehér cukorgyöngyöt is ragaszthatunk.
Szép napot, ildiKOKKI
Süni. |
Megsütöttem én is a süniket a Te recepted alapján,annyit változtattam csak, hogy egy kis aszalt sárgabarackkal és marcipánnal is megtöltöttem őket. Köszi a receptet!
ReplyDelete