Monday, March 31, 2014

Házi „Jó reggelt!” keksz

Avagy egy gyorsan elkészíthető kekszecske, ami reggelire is kiváló!


 
Finom kis kekszecskék...


Az ildiKOKKi bloghoz tartozó facebook oldalamon minden hónapban indul egy játék néhány finn apróságért, vagy épp édességért, esetleg általam készített bonbonokért. A februári játék során azt kértem az olvasóktól, hogy küldjék el nekem a kedvenc receptjüket, majd a nekem legszimpatikusabbat elkészítem és megajándékozom a februári játék nyereményével.

Nos, nekem ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb recept keltette fel a figyelmemet, amit még szinte aznap elkészítettem, amint Renáta elküldte a játékra. Be kell valljam, nem bántam meg, hogy ezt receptet választottam, mert a végeredmény valami mennyei volt, a Párom csak úgy falta ezeket a kekszecskéket, ráadásul uzsonnára is ugyanolyan fincsi volt, mint reggelire egy pohár joghurt mellé. A kekszbe a saját aszalású szilváim kerültek, de elkészíthető bármilyen gyümölccsel, bármilyen maggal, akár kakaós verzióban is! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! J
 
Házi aszalt szilvám, ez került a kekszbe!

Hozzávalók: (Kb. 60 db kicsi kekszhez.)
30 dkg liszt (Kakaós keksz esetén 1 ek. liszt helyett 1 ek. kakaópor.)
1 tk sütőpor
15 dkg vaj
7 dkg porcukor (Lehet barna cukor is.)
1 ek méz
1 tk vanília kivonat
1 egész tojás
3 ek szeletelt mandula (Más magokkal is helyettesíthető, pl. fenyőmag, kesudió, dió, tökmag.)
4 dkg aszalt gyümölcs (Nálam aszalt szilva, de lehet aszalt sárgabarack is.)
1-2 ek liofilizált eper (Elhagyható, vagy helyettesíthető más szárított gyümölccsel.)
 
Sok-sok gyümölcs és mandula lapult a tésztában...

A tészta összeállítása:
A liszthez keverjük a sót és sütőport, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az egész tojást, a vanília kivonatot és a mézet, majd gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát a kezünkkel ellapogatjuk, majd rászórjuk a szeletelt mandulát, a felaprított aszalt gyümölcsöt, végül az egészet alaposan összegyúrjuk (A-C). A tésztából egy hosszúkás téglatestet formázunk, amit celofánba csomagolunk és fél órát a fagyasztóban pihentetünk. Utóbbira azért van szükség, mert így a tésztát jóval könnyebb lesz szép szabályosra és egyenletesen vékonyra felszelni, ráadásul így szeletelés közben nem fog morzsálódni sem!

Tipp:
Aki nem tud kézzel egy téglalapot formázni, az maradhat a hengernél is, de a téglalapot könnyebb szelni, ha a fagyasztóban kissé kifagyasztottuk!

A kekszek formázása és sütése:
A kellően megszilárdult, de nem megfagyott tésztát egy éles késsel 3-4 mm-es szeleteket vágjuk (D-E), amiket nem túl szorosan sütőpapíros tepsire rendezgetünk (F). A kekszeket 170°C-os sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütünk. A meleg kekszeket hagyjuk a sütőlemezen kihűlni, mert melegen még nagyon puhák és törékenyek!
 
Így készült...
Vélemény a receptről:
Egy szuper kis receptről van szó, amit nagyon könnyen elkészíthetünk mindössze néhány alapanyagból. A kekszecskék zárt dobozban jól elállnak, ráadásul az aszalt gyümölcstől sokáig puhák maradnak, bár jártunkban-keltünkben gyakran a doboz közelébe kerülhetünk, majd akkor biztosan el-elcsenünk majd egy darabot a dobozból! J
Mivel ez egy könnyű recept, gyerekkel is biztosan nagy öröm lehet az elkészítés. Ráadásul, ha nagyobb mennyiségben készítjük, akár a kicsiknek, de magunknak is csomagolhatunk belőle reggelire! J


Szép napot,  ildiKOKKI

Házi "Jó reggelt!" kekszeim. J

2 comments:

  1. Már mentettem is a lánykáimnak, imádni fogják, ezt már most megjósolhatom... :-))) Nagyon guszták!

    ReplyDelete
  2. Ezt tuti, hogy kipróbálom, mert nagyon szeretem a bolti változatot is! :) Köszönöm a receptet! :)

    ReplyDelete