Zserbó ízű ropogtatnivalók az ünnepekre egyszerűen! :)
Ünnepi kiflik. |
A minap láttam meg
Évánál ezt a zserbókekszet, s mivel a zserbó nálam a Karácsony alfája és omegája, ezért egy alaposabb átalakítás után, de a zserbós ízvilágot megtartva
készítettem el a saját verziómat. Egy kis adag tésztából egy nagy kupac kifli
lett, amit biztosan elkészítek az ünnepek alatt is. A kisült kekszek csokizás
NÉLKÜL remekül bírják a fagyasztást, zárt dobozban pedig sokáig puhák maradnak.
Készíthetjük pogácsaszaggatóval kiszúrva is, akkor az egészet mártsuk csokiba,
vagy a korábbi „Jóreggelt!” kekszemhez hasonlóan szeletelve is. :)
Hozzávalók: (1 nagy
gáztepsihez, vagy 50-60 db kicsi kiflihez.)
15 dkg liszt
5 dkg darált dió +
2 dkg durvára vágva
5 dkg porcukor
8 dkg vaj
1 tk vanília
kivonat (Recept itt, én ezt használtam.)
½ citrom reszelt
héja
1 késhegy sütőpor
1 csipet só
1 kis tojás sárgája
(Ekkora mennyiséghez lehet ½ t. sárga is, dupla mennyiséghez mehet 1 nagy t.
sárgája.)
5 szem aszalt
barack 1-2 ek rummal, vagy pár csepp rumaromával meglocsolva
5-6 kocka étcsoki
Elkészítés:
Az aszalt barackot
összeaprítom és meglocsolom 1-2 ek rummal, vagy pár csepp rum aromával, majd hozzákeverem
a 2 dkg durvára vágott diót és az egészet félreteszem. A száraz hozzávalókat
(5 dkg finomra darált dió, liszt, porcukor, sütőpor, só) elmorzsolom a vajjal.
Hozzáöntöm a barackot és durvára vágott diót, majd egy puha tésztát gyúrok a
tojássárgája hozzáadása után. A tésztát fél óra pihentetést követően ujjnyi vastagra
sodrom és kis kifliket formázok belőlük. 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt
aranybarnára sütöm a kifliket, ha meghűltek olvasztott csokival „csíkozom őket”
egy kis zacskó segítségével.
Kellemes ünnepeket, ildiKOKKI
Karácsonyra hangolódva... |
Finom lett! A tésztája kicsit tört nyersen, túl száraz volt? kellett volna még egy kis tojás? mindegy, megoldottam a formázásnál kézmelegítéssel ;-)
ReplyDelete