Monday, November 30, 2015

Zserbókifli (Zserbókeksz)

Zserbó ízű ropogtatnivalók az ünnepekre egyszerűen! :)


Ünnepi kiflik.

A minap láttam meg Évánál ezt a zserbókekszet, s mivel a zserbó nálam a Karácsony alfája és omegája, ezért egy alaposabb átalakítás után, de a zserbós ízvilágot megtartva készítettem el a saját verziómat. Egy kis adag tésztából egy nagy kupac kifli lett, amit biztosan elkészítek az ünnepek alatt is. A kisült kekszek csokizás NÉLKÜL remekül bírják a fagyasztást, zárt dobozban pedig sokáig puhák maradnak. Készíthetjük pogácsaszaggatóval kiszúrva is, akkor az egészet mártsuk csokiba, vagy a korábbi „Jóreggelt!” kekszemhez hasonlóan szeletelve is. :)

Hozzávalók: (1 nagy gáztepsihez, vagy 50-60 db kicsi kiflihez.)
15 dkg liszt
5 dkg darált dió + 2 dkg durvára vágva
5 dkg porcukor
8 dkg vaj
1 tk vanília kivonat (Recept itt, én ezt használtam.)
½ citrom reszelt héja
1 késhegy sütőpor
1 csipet só
1 kis tojás sárgája (Ekkora mennyiséghez lehet ½ t. sárga is, dupla mennyiséghez mehet 1 nagy t. sárgája.)
5 szem aszalt barack 1-2 ek rummal, vagy pár csepp rumaromával meglocsolva
5-6 kocka étcsoki

Elkészítés:
Az aszalt barackot összeaprítom és meglocsolom 1-2 ek rummal, vagy pár csepp rum aromával, majd hozzákeverem a 2 dkg durvára vágott diót és az egészet félreteszem. A száraz hozzávalókat (5 dkg finomra darált dió, liszt, porcukor, sütőpor, só) elmorzsolom a vajjal. Hozzáöntöm a barackot és durvára vágott diót, majd egy puha tésztát gyúrok a tojássárgája hozzáadása után. A tésztát fél óra pihentetést követően ujjnyi vastagra sodrom és kis kifliket formázok belőlük. 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm a kifliket, ha meghűltek olvasztott csokival „csíkozom őket” egy kis zacskó segítségével.

Kellemes ünnepeket,  ildiKOKKI

Karácsonyra hangolódva...


1 comment:

  1. Finom lett! A tésztája kicsit tört nyersen, túl száraz volt? kellett volna még egy kis tojás? mindegy, megoldottam a formázásnál kézmelegítéssel ;-)

    ReplyDelete