Szülinapi torta egy gyerekzsúrra…
Egy gyerekzsúr apropóján... |
Az utóbbi időben
elég sok minden összejött, így kevesebb időm jut(ott) a blogra, de azért a
sütést így sem hanyagoltam el teljesen, csupán más dolgok vannak prioritásban
nálam. Ennek ellenére mindig örülök, ha jön a hétvége, mert akkor több időm jut
mindenre. A mostani hétvége például egy tiramisu tortát tartogatott számomra,
meg ezt a cuki emeletes narancskrémes csokitortát, amire marcipán pónikat
készítettem. A torta kb. 18-20 szeletes.
Hozzávalók:
(1) Piskóták:*
*A piskóta
készítésének részletes leírását fázisfotókkal itt találjátok.
1 db 20 cm-es
kakaós piskóta (5 tojásból)
1 db 14 cm-es
kakaós piskóta (4 tojásból)
(2) Töltelék:
1 adag orange curd
(Recept itt.)
250 g étcsoki (70%)
+ 150 g tejcsoki (A csokoládé krém elkészítése részletesen a csokitortánál található.)
400 ml állati
tejszín
kb. 250 g vaj
1 tk vanília
kivonat (Házi, recept itt.)
porcukor ízlés
szerint (Nálam kb. 150 g.)
(3) Díszítés:
marcipán figura
(Kb. 20 dkg marcipánból készült.)
kb. 100 g csokireszelék (rózsaszínre festett fehér csoki)
A hagyományos
csokoládétorta elkészítését itt találjátok, ahol részletesen olvashatjátok, hogyan
készül a csokoládé krém is. Ebben a bejegyzésben főként ennek a tortának az
elkészítésének főbb lépéseire szeretnék fókuszálni.
Elkészítés:
A piskótákat egy
nappal a torta összeállítása előtt sütöttem meg. A narancskrémet szintén a
felhasználás előtti napon készítem el, amit egy éjszakát hűtőben pihentetek,
így igazán jól be tud sűrűsödni. Ha a narancsok nagyon nagyok, akkor már a
főzés alatt is lehet látni, hogy a tojások nem elegendőek a krém sűrítésére.
Ekkor 1-2 ek keményítőt is belefőzök a krémbe, ha azt torta töltésre használom.
A csokikrém készül
el utoljára, azt közvetlenül csak a torta összeállítása előtt készítem el.
A tortákhoz a lapok
közé töltöttem a csokikrémet, amire egy-egy vékony réteg narancskrém került,
majd burkoltam a tortát és az oldalát felpaníroztam színes csokireszelékkel. (A
színes csokireszelékhez a fehér csokit megolvasztom, színezem, majd temperálom
és ez kis formába öntöm. Ezután megvárom, amíg megszilárdul és
burgonyahámozóval reszelem.)
A betöltött
tortákat hűtőben egy éjszakát külön pihentettem, mert nem szerettem volna
merevítést az alsó tortába, de így kellően kifagyott. Másnap díszítem a tortát
a maradék csokikrémmel, majd elhelyeztem a marcipánfigurát és a többi marcipán
díszt.
Marcipán pónik és
születésnapi 4-es szám:
A marcipán pónik,
valamint a 4-es szám alapját egy sima linzer szaggatóval készítettem. A pónik
kb. másfél óráig készültek, amik direkt nem állnak, mivel a marcipán elég nehéz
anyag és nem akartam a lábakba fogpiszkálót szúrni, ha már a tortában sem volt
merevítés. A póni készítésről rengeteg videó van YueTube-on, nekem sokat segítettek.
Tapasztalatok:
Nekem nagyon
tetszett ez a vidám hangulatú kis gyerektorta, de legközelebb biztosan nem
panírozok emeletes tortát csokireszelékkel. Már meg is álmodtam, hogy inkább
színes csokicsikokat készítek majd, és azzal rakosgatom körbe a tortát. Így
biztosan nem hullik majd semmi a tortáról és elegánsabb is lesz. (Készült régebben egy
csoki korongokkal körbepakolt tortám, azt itt találjátok.) Ennek ellenére nagy
öröm volt ezt a tortát készíteni, remélem örültek neki a gyerekek!
Legyen
szép napotok, ildiKOKKI
Pónik. |
Hát ez nagyon édes lett! Imádnivaló! :)
ReplyDelete