Sunday, March 15, 2015

Kossuth kifli

Mit süssünk március 15-én?


Kossuth Lajos kedvenc süteménye.


A legendák szerint a kis félhold alakú kifliket a pozsonyi országgyűlések idején Kossuth Lajos fogyasztotta előszeretettel, amit első ízben Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében szolgáltak fel a híres államférfinak.* Napjainkban a süti igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen az elkészítéséhez csupán néhány alapanyag szükséges. Ráadásul a recept olyan egyszerű, hogy akár gyerekekkel is nekifoghatunk az elkészítésének.
*Megjegyzés: A sütemény történeti forrása és eredeti receptje innét származik.

Hozzávalók: (Egy 20x30 cm-es tepsihez.)
20 dkg búzaliszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk vanília kivonat (Nálam a házi vanília pasztám, recept itt.)
1 tk sütőpor
10-15 dkg apróra vágott dió (tetejére)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kihabosítjuk a porcukor felével és egy csipet sóval. A maradék porcukrot egy nagyobb tálban a puha vajhoz adjuk és azt is habosra keverjük. Ehhez adjuk a citromhéjat és a vanília kivonatot, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáit is, majd a robotgéppel még pár percig habosítjuk a tésztát. Végül hozzákeverjük a sütőporos átszitált lisztet, majd óvatosan több részletben a tésztába forgatjuk a tojásfehérje kemény habját is. A sütemény sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk az apróra vágott dióval, majd 175°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:
A tojásfehérje habja sokkal tartósabb marad, ha pár csepp citromlevet csepegtetünk bele a habosítás közben!
A sütemény dió helyett elkészíthetjük aprított, vagy szeletelt mandulával is!


Jó étvágyat, ildiKOKKI

Sokáig friss marad!

2 comments:

  1. Nagyon guszták lettek a kiflijeid! Tetszenek! Kaphatok belőle?

    ReplyDelete
  2. Köszi a receptet. Eddig sima piskótából csináltam, de az valahogy nem volt jó. Igy majd ezt kipróbálom.

    ReplyDelete