Mit süssünk március 15-én?
Kossuth Lajos kedvenc süteménye. |
A legendák szerint a kis félhold alakú kifliket
a pozsonyi országgyűlések idején Kossuth Lajos fogyasztotta előszeretettel, amit
első ízben Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében szolgáltak fel a híres
államférfinak.* Napjainkban a süti igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen az
elkészítéséhez csupán néhány alapanyag szükséges. Ráadásul a recept olyan
egyszerű, hogy akár gyerekekkel is nekifoghatunk az elkészítésének.
*Megjegyzés: A sütemény történeti forrása és eredeti receptje innét származik.
Hozzávalók:
(Egy 20x30 cm-es tepsihez.)
20
dkg búzaliszt
20
dkg vaj
20
dkg porcukor
4
db tojás
1
citrom reszelt héja
1
csipet só
1
tk vanília kivonat (Nálam a házi vanília pasztám, recept itt.)
1
tk sütőpor
10-15
dkg apróra vágott dió (tetejére)
Elkészítés:
A
tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kihabosítjuk a porcukor felével és
egy csipet sóval. A maradék porcukrot egy nagyobb tálban a puha vajhoz adjuk és
azt is habosra keverjük. Ehhez adjuk a citromhéjat és a vanília kivonatot, majd
egyesével belekeverjük a tojások sárgáit is, majd a robotgéppel még pár percig
habosítjuk a tésztát. Végül hozzákeverjük a sütőporos átszitált lisztet, majd
óvatosan több részletben a tésztába forgatjuk a tojásfehérje kemény habját is.
A sütemény sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk az apróra vágott
dióval, majd 175°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A
kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki, majd porcukorral
meghintve tálaljuk.
Tipp:
A
tojásfehérje habja sokkal tartósabb marad, ha pár csepp citromlevet
csepegtetünk bele a habosítás közben!
A
sütemény dió helyett elkészíthetjük aprított, vagy szeletelt mandulával is!
Jó
étvágyat, ildiKOKKI
Sokáig friss marad! |
Nagyon guszták lettek a kiflijeid! Tetszenek! Kaphatok belőle?
ReplyDeleteKöszi a receptet. Eddig sima piskótából csináltam, de az valahogy nem volt jó. Igy majd ezt kipróbálom.
ReplyDelete