Thursday, March 17, 2016

Keresztelői torta (epres vaníliás krémmel)

Avagy mennyi idő elkészíteni egy marcipánnal díszített tortát? 


Keresztelőre...


Az utóbbi időben szinte kivétel nélkül csokoládé, vagy répatortákat díszítettem marcipánnal, most azonban olyan tortát kellett készítenem, ami alá bármi kerülhetett, csak csoki nem. :) Éppen ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom egy fehér piskótával, ami közé egy epres-vaníliás krém került, hiszen a finnek nagyon szeretik az epret. A burkolt torták esetében nagyon fontos, hogy a marcipán alatt megfelelően szigeteljük a tortát, valamint a krémnek is roppant stabilnak kell lenni, hogy elbírja a marcipán súlyát, ami közel 1 kg volt. Éppen ezért tanácsért a Dina világa blog szerzőjéhez, valamint Dee-hez fordultam, hiszen ők a formatorták mesterei. (Lányok, nektek itt is köszi a segítséget!)

 Sokan egyébként nem is gondolnák, hogy mennyi idő egy ilyen tortát összehozni, így most figyeltem az időt is: maga a torta egy röpke óra alatt készül el, a marcipán meggyúrása a mandula darálásától kezdve kb. szintén egy óra volt. A figurák elkészítése két órát vett igénybe, az összeállítás pedig szintén egyet. Így összesen kb. 5 óra egy ilyen torta elkészítése, plusz hűtés, az adott fázisok között. Ugye nem is sok? :)

Kisbaba.

Hozzávalók: (Egy 20-22 cm átmérőjű, 12 szeletes tortához.)
(1) Torta:
fehér piskóta 6 tojásból (Recept itt.)
(2) Krém:
1,5 cs vanília puding + 4 ek kristály cukor
4 dl tej
1 tk vanília kivonat (Recept itt.)
15 dkg vaj + 5 dkg porcukor
150 g fagyasztott eper + 1-2 ek cukor = főzött epervelő
5-6 szem friss eper
(3) Vajkrém szigetelés a marcipán alá:
60 g vaj (sótlan)
40 g porcukor
1 tk vanília kivonat
(4) Marcipán díszítés:
kb. 1-1,2 kg marcipán, amiből 90 dkg fogy el (A marcipán elkészítését itt találjátok.)
kék, fekete, hús színű ételfesték


A kedvencem erről a tortáról a maci.

Elkészítés:
A torta elkészítése előtt 2-3 nappal elkészítettem a marcipánt, hisz annak „jót tesz”, ha áll egy kicsit a hűtőben. Az 1,2 kg marcipánból kb. 10-10 dkg-t szürkére, világos-, valamint sötétkékre színeztem és felhasználásig hűtőben tároltam. A torta elkészítése előtti napon elkészítettem a figurákat: a macit, a szőnyegen fekvő kisbabát, valamint a játékkockákat. A kockákon látható betűket kekszre való feliratkészítő nyomdával készítettem. Ezzel nyomkodtam a torta felszínére a szülők neveit (Jukka és Kriszta), valamint az újszülött neve (Niko) látható a kisbaba előtt játékkockákon is.

A torta töltése előtti napon elkészítettem a fehér piskótát. (A piskótát napokkal előtte is lesüthetjük, hűtve és celofánba csomagolva a piskóta kiválóan fagyasztható.) Szintén a torta összeállítása előtti napo a töltelékhez kb.150-200 g fagyasztott eperből és ízlés szerint egy kevéske cukorból epervelőt főztem, amint lassú tűzön jól besűrítettem.

A torta oldalára kis lábacskák kerültek.

Pár szó a krémről:
A tortába egy pudingos-vajas krém került, ami a vajtól nagyon jól kifagyott és az szépen tartotta a tortát. Korábbi tapasztalatom az, ha pudingos-vajas krémet szeretnénk készítni, akkor a vajat és pudingot biztosabban össze lehet keverni ikrásodás nélkül akkor, ha a puding legalább egy éjszakát állt hűtőben. Másnap reggel a pudingot és a vajat is kirakom a pultra ahol legalább 2-3 órát állnak, hogy szép lassan azonos szobahőmérsékletre kerüljenek, majd ekkor kezdekvele dolgozni. Ezzel a módszerrel, illetve jó minőségű vaj használatával eddig sikerült elkerülnöm az ikrásodást. (Lekopogom, maradjon is így!)
A krémhez a tejből, 4 ek. cukorból és a pudingporból a torta töltése előtti napon egy sűrű pudingot főztem, másnap a vajat fehéredésig habosítottam egy kevés porcukorral, majd ebbe dolgoztam több részletben a pudingos alapot.

Így készült.
A torta összeállítása:
A piskótát 3 lapra vágom, minden lapot megkentem epervelővel (A), amire egy réteg vaníliás krém és friss eperdarabok kerültek (B). A tortát elsőre vékonyan a saját krémjével burkoltam (C), majd következett a vajkrémes szigetelés a marcipán alá. Ehhez 60 g vajat fehéredésig habosítottam és belekevertem40 g porcukrot, valamint egy kis vanília kivonatot. A torát kb. egy órácskát hűtöttem, majd burkoltam ezzel a vajkrémmel (D-E). A fázisfotókon is jól látszik, hogy a vajkrémes réteget mennyire világosra, szinte teljesen fehérre habosítottam. A tortát egy fél órácskát ismét hűtőben pihentettem, hogy a vajkrémes burkolat is kellően megszilárduljon, majd natúr színű marcipánnal burkoltam. Ehhez az összes maradék natúr színű marcipánt érdemes kinyújtani (kb. 80 dkg), hogy szép legyen a burkolat. Végül elhelyeztem a mackót, kisbabát és játékkockákat a tortát és ismét hűtőbe tettem a művet. (A frissen burkolt tortát is érdemes legalább egy órát hűteni, mert így a marcipán is szépen „ráfagy” a tortára és nem deformálódik a torta mozgatása közben.)


Sütésre fel, mert sütni bárki tud!      ildiKOKKI

Sok boldogságot a családnak!

1 comment: