Thursday, March 10, 2016

Avokódós csokis minitorta

Egy sütés nélküli, ráadásul liszt-, tej- és tojásmentes torta vegetáriánusoknak! :)


A tortácska.


Ezt a nagyszerű avokádós tortát már hónapokkal ezelőtt kinéztem magamnak a Paceful Cousine Youtube csatonáján. Mostanában elég sok főzős videót nézek, az egyik nagy kedvencem ez a csatorna lett. A videóblog tulajdonosa egy japán srác, aki megszállott vegán és mindent tiszta növényi alapanyagokból csinál, pl. tejszínhab-szerűséget csicseriborsó levéből stb… A lényeg, hogy egyébként szuper receptjei vannak, így már az első körben kiszúrtam ezt az avokádós tortát. Az a jó ebben a receptben, hogy nem kell hozzá sokféle alapanyag, ráadásul mindegyik viszonylag könnyen be is szerezhető. Továbbá aki glutén-, tej-, vagy tojásallergiában szenved, az is bátran fogyaszthatja ezt a nagyszerű süteményt! :)

Hozzávalók: (Egy 12-14 cm átmérőjű, kb. 4-5 szeletes tortácskához.)
(1) Tészta:
50-60 g kókuszreszelék
60 g vegyes magok (pl. dió, mandula, mogyoró, stb.)
20 g méz, vagy más édesítőszer (pl. juharszirup)
10 g margarin*
(2) Krém:
200 g avokádó (Nagyjából 2 db avokádóból lesz ennyi.)
30 g kakaópor
20 g margarin*
60 g méz, vagy más édesítőszer (pl. juharszirup)
1 tk fahéj
1 csipek kardamom (elhagyható)
(3) Díszítés:
dió, csokoládé csikok, mandula
*Megjegyzés: A nem vegetáriánusok vajjal is készíthetik, a szigorúbb vegán étrendet követők pedig kókuszzsírt használjanak a margarin helyett.

Avokádó.

Elkészítés:
Egy 12-14 cm átmérőjű mini tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A sütemény alapjához a magokat – én most pirított mandulát és diót használtam –, illetve a kókuszreszeléket aprítsuk össze egy késes aprítóban. A margarint és mézet  olvasszuk meg, adjuk hozzá a vanília kivonatot, majd alaposan keverjük el az aprított mag és kókusz keverékében. Az így kapott puha „tésztával” béleljük ki a tortaforma alját, ügyelve arra, hogy hagyjunk 1-2 cm-es peremet a tortaalapnak. A krémhez a margarint olvasszuk fel, az avokádót aprítsuk fel, majd az összes további hozzávalót tegyük egy turmixba, vagy késes aprítóba és dolgozzuk össze a tölteléket. Az így kapott csokis krémet simítsuk a „tésztára”, majd a tortát tegyük egy-két órára hűtőbe fogyasztás előtt.  A süteményt dióval, mandulával és csokoládé díszekkel dekoráljuk!


Sütésre fel, mert sütni bárki tud!    ildiKOKKI

Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment