Hogyan készíthetünk otthon finomabb fagyit, mint amit a balatoni strandokon lehet kapni?
Marcipános mákfagyi! |
Idén úgy alakult, hogy a nyár
nagy részét itthon töltöm Magyarországon, így a családi pihenést összekötöm a
szakmai kötelezettségekkel. Természetesen azért a munkán kívül jócskán jut idő nyári
programokra, strandolásra és fagyizásra is! (Egyébként az idei egyik legjobb
élményem az volt, amikor 24 km/h sebességgel csúsztam le egy óriás vízi
csúszdáról, majd olyan erővel csapódtam a vízbe, mint egy bombaaaaa!!) J
Mint azt tudjuk, kishazánkban
sok a vízpart és minden strandon legalább 3 fagyis van. Míg egyesek saját
készítésű főzött fagyit tesznek ki a pultra, addig mások a különböző
fagyis-multicégek előredobozolt fagylaltjait, megint mások a sorbetre emlékeztető
jeges borzalmakat árusítanak… Na, nekem idén nyáron mindegyikbe volt részem,
vettem fagyit 200 ft/gombóc áron, de találkoztam 150 ft-os fagyival is!
A minap én is ellátogattam a
Balatonra, ahol a fagyizás sem maradhatott el. Vidáman be is álltam a vásárlók
sorába, és akkor megpillantottam a MÁKFAGYIT! No, gondoltam megkóstolom, elvégre
jómagam is elkészítettem egy remek mákfagyit, hiszen mégiscsak kellett valami
összehasonlítási alap! Elsőként elfogyasztottam a felső gombócomat, majd mikor
a mákfagyihoz értem… Hát majdnem sírva fakadtam, olyan rossz volt. Végül is
megettem az íztelen, teljesen édes gombócot, de a végén megfogadtam: HA
mákfagyi, akkor csak és KIZÁRÓLAG saját készítésű, ugyanis ez egy olyan szuper
recept!!! Aki csak teheti, próbálja ki, az eredeti recept a Kifőztük magazinból
származik, ezt turbóztam tovább egy kicsit!
Hozzávalók:
5-6
evőkanál darált mák
1
citrom reszelt héja és ½ citrom leve
1
narancs reszelt héja és leve
3-5
evőkanál cukor (Ízlés szerint, nekem 3 evőkanálvolt.)
5
evőkanál tej
1
vanliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma
5
dkg marcipán (Elhagyható, aki szeretné az házilag is elkészítheti, recept itt.)
25
dkg mascarpone
3
dl tejszín (min. 30%)
Elkészítés:
A
darált mákot a cukorral és vaníliás cukorral, a narancs és citrom héjával és
levével 5-6 evőkanál tejben alacsony hőfokon felfőzzük (A). Ez a művelet csak
néhány percig tart (kb 3-5 min), de vigyázzunk, nehogy odakapjon a mákos
alapunk! Még a meleg alapba belereszeljük a marcipánt és addig kevergetjük,
amíg az teljesen el nem olvad (B)! (A marcipán egyébként elhagyható, de az tény,
hogy attól még finomabb lesz és 5 dkg marcipán nem is drága, hogy egyszer
kipróbálás céljából ne lehetne megvenni!) Miután kihűlt a mákkrém, összeforgatjuk a mascarponéval (C-D).
Így készül a mákos alap! |
Ezt az alapot kb. 1 órára hűtőbe
tesszük, hogy kellően lehűljön, mielőtt belekeverjük a tejszínhabot. Végül 3 dl
hideg tejszínből kemény habot készítünk, amit óvatosan egybeforgatunk a mákos
masszával.
A tejszínhabot könnyebb kihabosítani, ha a tálat és a robotgép karjait is hűtőben lehűtjük! |
Akinek van fagyigépe, az abban fagyassza ki a fagylaltot, de akinek
nincs az se csüggedjen! Ez a fagyi már most olyan krémes és sűrű, hogy elég
fagyasztóba tenni, néhány alkalommal botmixerrel átkeverni és már kanalazhatjuk
is ezt a finomságot!
Próbáljátok
ki, tényleg szuper finom!
Szép
napot, ildiKOKKI
A csodálatos mákfagyi! |
Nagyon teszik!:) És mostanában mindig a mákos dolgokon akad meg a szemem!
ReplyDeleteAkkor ezt nézd meg, tegnap csináltam: meggyes-mákos muffin!
ReplyDeletehttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=205336316301873&set=a.172051492963689.1073741828.172046496297522&type=1&theater
Sőt, a mostani Blogkóstolóra is egy mákos sütit néztem ki, úgyhogy azt is nézd majd meg! :)
Minden van otthon, mär csak idő kell. A meggyet -korábban mondtad már- hol is vetted?
ReplyDelete