Sunday, February 10, 2013

Vaníliás cukor házilag

Hogyan lehet otthon elkészíteni a vaníliás cukrot? Érdemes-e házi vaníliás cukrot használni és készíteni, vagy a bolti vanília aromával is ugyanolyan finom lesz az a sütemény?

This post is available in English here.


Mi is kell ahhoz, hogy egy sütemény finom legyen? Kell ugyebár egy jó recept, ahol a főbb hozzávalók és fűszerek aránya megfelelő. Kell egy tiszta konyha, ami minimum közepesen, vagy jól felszerelt, melynek a középpontja egy megfelelő sütő. Ha mindez a rendelkezésünkre áll, akkor már csak azt kell(ene) megnéznie egy háziasszonynak, hogy mit is vesz lesz a polcról a boltban, vagyis miből is készül el az a sütemény.

A minőségi alapanyag, vagyis a minőség valami olyan dolog, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nincs degeszre tömve a pénztárcád. Ekkor egy kis leleményességre szükség van ugyan, de annak az esélye, hogy IGAZÁN finom dolgokat alkossunk, ugyanúgy megvan. A házi sütemények ízvilágát az alapanyagokon kívül a fűszerek határozzák meg. Ezek közül semmiképpen se hagyjuk ki egyet sem, csak akkor, ha tudjuk, nem kedveljük az adott hozzávalót!!!

Talán a leggyakrabban használ ízesítő a sütikben, ami mindenkinél lapul otthon a szekrényben, az a vanília. Akarom mondani, ez inkább a vaníliás cukor: az a 8-10 g-os kis papírzacskós termék, amely kristályvanillinből és cukorból készült, vaníliarudat életében nem látott…. Szóba jöhet még az üveges vanília aroma is, ami kb. fél dl alkoholos vanília kivonat. Valljuk be, sokan vagyunk úgy, hogy igazi vaníliát életünkben nem vásároltunk, de sütni vele? Kizárt dolog! Nos, sokáig én is így voltam, de addig néztem Farkas Vilmos videóit, míg felrémlett bennem a gondolat: Drágább lesz-e, ha ezentúl igazi vaníliát használok? És TÉNYLEG finomabb lehet tőle a sütemény? Tényleg???

Tényleg. Lássuk akkor, hogyan is használhatjuk az IGAZI vaníliát IGAZÁN egyszerűen!

Vaníliás cukor lépésekben!
Egy sütihez kb. fél vaníliarúd kikapart magja kell, a rúd másik felét azonban kár gondosan visszazárni, mert ha a vaníliát már egyszer kettévágtuk, akkor az mindenképpen kiszárad és törékennyé válik, valamint az aromaanyagok intenzitása is csökkenni fog. (Ezt a megmaradt fél rudat magostól egyből cukorba lehet darálni!) Sok esetben érdemes kicsit több vaníliát használni az édességbe, egy házi készítésű pudinghoz 1 rúd kikapart magja szükséges, a bejgli készítésnél pl. a tésztához fél, a töltelékhez meg a másik fél magjai kellenek.

Első lépésként a vanília rúd kunkoribb végét szorosan megfogjuk (A) és a vanília rudat kettévágjuk (B), majd késsel egy határozott mozdulattal kikaparjuk a magokat (C). 

Így kell felhasítani a vaníliát és kikaparni a magokat!

A megmaradt toktermés falát kb. 3-4 darabra vágjuk, és egy kávédarálóban kristálycukorral ledaráljuk. Ez a ledarált termésfal kb. 20-25 dkg cukor ízesítésére elegendő, ne feledjük azonban, az ízek összeéréséhez minimum 2-3 hét kell! A friss vanília ruganyos, fényes, nekem kissé nyers kőolaj illatú is. A vaníliás cukrunk akkor van készen, ha a frissen őrölt cukor elveszíti ezt az erős, kissé olajos jellegű illatát és a légmentesen lezárt doboz kinyitásakor már csak a kellemes vanília illatot érezzük! (Meg azt, hogy az arcunkat legszívesebben belefúrnánk a dobozba és erős késztetést érzünk a toboz teljes tartalmának befalására!)

Ha jól meggondolom tehát, egy sütihez fél rúd mag kell, tehát egy rúdból 2 sütihez elegendő, plusz további 25 dkg bourbon vaníliás cukrot is tudunk készíteni! Én ebből a cukorból kb. 5-10 dkg körüli mennyiséget szoktam a sütikbe tenni, ami újabb 3-4 sütit jelent. Ezen arányok alapján könnyen belátható, hogy egy vaníliarúd pontosan annyiba kerül, mint egy üveg aroma, hiszen nagyjából ugyanannyi sütit tudunk készíteni az egyikből, mint a másikból, csaképpen az igazi vaníliás sütik milliószor jobbak!

Legújabb szenvedélyem a barnacukor+kristálycukor 1:1 arányú keverékéből készült vaníliás cukor. A barnacukorral itt, Finnországban ismerkedtem meg, ugyanis északon elég sokat használják a melaszt, sütikhez pedig a barnacukrot. Szerintem a barnacukornak méhecske illata van. Nem méz, méhecske. (Tegnap még gyorsan megszagoltam a magyar hársmézünket, ami a hűtőben lapul, de egyértelműen teljesen más az illata, mint a barnacukornak.)
Nos, számomra egy barnacukor akkora élmény volt és annyira ízletesnek találom, hogy gondoltam kipróbálom, milyen lehet az ebből készült vaníliás cukor! Bátran állíthatom, MENNYEI!

A barna cukor és az ebből készült vaníliás változata!

A barna cukros vaníliás cukor elkészítésének módja teljesen azonos a hagyományos kristálycukorból készült társáéval, csak a cukor fele mennyiségét barna cukorra kell cserélni. Itt ismét csak felmerül az ár kérdése. Fél kg barna cukor annyiba kerül, mint 1 kg kristálycukor, azonban ha fél kg porcukrot vásárolunk, az is ugyan ennyibe kerül. Így ha meggondoljuk, hogy mennyi költséget takarítunk meg azáltal, hogy a porcukrot otthon daráljuk le egy kávédarálóval, amit ráadásul a vaníliás cukor elkészítésére is felhasználhatunk, be kell lássuk: ismét nem vertük magunkat aránytalanul nagyobb költségekbe!

Összegzésképpen csak annyit, hogy a sütik minősége, a krémek ízének intenzitása, valamint a kelt tészták illata azonban olyan jelentős mértékben fog javulni, hogy aki egyszer kipróbálta a házi vaníliás cukor, vagy barnacukorból készült változatát, az egy percig SEM fog azon gondolkodni, hogy a továbbiakban a vanília aromát, vagy a vaníliarudat emelje-e le a polcról a boltban!  




No comments:

Post a Comment