Hogyan készíthetünk valami kis édességet a délutáni kávé mellé, vagy uzsonnára?
This post is available here in English.
A mennyei csiguszok! |
Annak
ellenére, hogy nagyon szeretem a kelt tésztákat, itt Helsinkiben még nemigen
sütöttem ilyen élesztős dolgokat. Nem is tudom, hogy ennek mi az oka, de az a
lényeg, hogy most végre ennek is eljött az ideje! Az egész úgy kezdődött, hogy
a magyar szomszédunk, Feri, többször is említette, milyen jó is lenne egy kis
kakaós csiga… Persze csak úgy zacskóból, mint amikor reggel beugrasz a kisboltba,
veszel egy csiguszt reggelire és még munkába menet befalod. No, nekem sem
kellett több, el is határoztam, hogy másnap meglepem Ferit. Már csak élesztőt
kellett szerezni a boltból, de Péter egyből 2 kockát (ami igaziból téglatest,
de ez nem is olyan fontos) is hozott, biztos, ami biztos alapon!
Azért
azt még el kell mondanom, hogy az itteni élesztő nagyon másmilyen. Színét
tekintve kissé sötétebb is, mint a magyar, ránézésre sokkal üvegesebbnek tűnik
és krémesebb is az állaga. A tejben nem habzik úgy fel, mint magyar társa, ami
be kell, hogy valljam izzadságcseppeket is csalt a homlokomra, azonban a tészta
meg olyan hamar kelt és szépen, mint a csuda! Ennek úgy megörültem, hogy pár
napa rá fahéjas csigát is késztettem, amit egy kis kardamonnal tettem még
izgalmasabbá! Lássuk, hogyan készültek el ezek a csodák!
Hozzávalók:
(Egy-egy nagy gáztepsinyi adaghoz.)
(1) Tészta:
50 dkg
liszt
1
tojás+ 1 sárgája
8 dkg
cukor (Nálam barnacukor, amibe korábban vaníliát daráltam, erről olvashatsz
itt.)
8 dkg
olvasztott vaj
2 dl
tej
4 dkg
élesztő
1 teáskanál
só
1
citrom reszelt héja
(2) Kakaós
töltelék:
5 evőkanál cukor (nálam
barna cukor)
3 púpos evőkanál
kakaópor
10 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál fajéj
1 teáskanál rumaroma
(3) Fahéjas-kardamonos
töltelék:
5 evőkanál cukor (nálam
barna cukor)
2 púpos evőkanál fahéj
1 púpos teáskanál
kardamon (Nyami, nagyon fincsi!!!)
10 dkg olvasztott vaj
A kelt tészta összeállítása:
Először is keressünk egy
magas falú kerek tálat, amibe könnyen átszitálhatjuk a lisztet. Sokan azt
hiszik, ez nem fontos, pedig igen, NAGYON is! A kelt tésztáknál alapvetően egy
laza, foszlós szerkezetet szeretnénk elérni, amiben kulcskérdés a jó élesztő és
az átszitált liszt is. A 2 dl langyos tejben tegyünk egy teáskanál cukrot és
futtassuk fel az élesztőt, majd a vajat olvasszuk meg. A tojás üssük a lisztre,
amit már előtte a sóval elkevertünk, öntsük rá az élesztőt és a nem
forró vajat. Ezt a keveréket én mindig kanállal keverem ki, és amikor összeáll,
akkor öntöm ki a munkalapra, a tészta tetejét meglisztezem, majd még egyszer
jól átgyúrom. Ezt a tésztát fél óráig melegben kelesztem.
Ne felejtsük el a lisztet átszitálni! |
Pár szó itt a
kelesztésről. Sokan szeretnek sokáig keleszteni, vagy keleszteni, átgyúrni és
újra keleszteni. Máig nem is értem mindek, mert ez előbb utóbb ahhoz vezet,
hogy a gomba még azelőtt „kifárad”, hogy a sütőbe kerülne, akkorra meg már a
tészta sehova nem nő… Ekkor van ám a nagy csodálkozás, hogy most akkor mi a
baj, mikor „olyan szépen kelt a tészta”. Ne felejtsük el, élő anyaggal
dolgozunk!!! A gomba „működése” kezdetben gyors és intenzív, majd lassul!
Gondoljuk erre, mikor 2 óra kelesztés után nem értjük, mi van a tésztával! J
30 perc is elég a kelesztéshez! |
Töltelékek:
Amíg a tészta kel,
gyorsan kikeverjük a tölteléket. Ne feledjük, ha fele kakaós, fele fahéjas
csigát szeretnénk, akkor a fent megadott töltelék mennyiségét felezzük meg,
hiszen én 1-1 gáztepsinyit sütöttem, vagyis 2 * 50 dkg lisztből dolgoztam!
Így készült a kakaós töltelék! |
Kakaós:
A kakaót összekeverjük a
cukorral és fahéjjal, majd ráöntjük a meleg olvasztott vajat. Jól elkeverjük,
majd hozzáadjuk a rumaromát. Ha túl folyós lenne az anyag, akkor egy
evőkanállal elkezdjük picit habosítani. Ettől összeugrik a vaj, krémesedni
kezd! Ha egy kicsit így „felverjük”, átkeverjük a krémet, akkor a tésztahenger szeleteléskor
sem fog kifolyni a töltelék!
Fahéjas-kardamonos:
Ez a töltelék a fent
leírtakkal azonos módon készül, de itt a töltelék sokkal folyósabb, itt így
tényleg jó bevetni a krém „kikeverése” trükköt! Vigyázzunk azonban, túl ne
keverjük a krémet, mert akkor nagyon nehéz lesz a tölteléket a tésztán
egyenletesen szétteríteni!
A csiguszok
összeállítása:
A tésztát kettéválasztom,
majd a fele mennyiséget négyzet alakúra nyújtom. (Hát igen, elsőre nekem sem
ment, de a testvérem megmutatta most karácsonykor hogyan kell! Hát igen, mindig
tanul az ember!) A tésztát kb. akkorára nyújtsuk, amekkorára engedi, kb. fél
cm-nél úgysem lesz vékonyabb. Ezután megkenjük a tésztát a töltelék felével,
majd szorosan feltekerem. Az így kapott hengerből 2 cm széles darabokat vágok,
majd szigorúan sütőpapíros lemezre teszem! Akinek éget a sütője az dupla
papírt használjon, mivel a töltelék kissé hamar odasül! Sütőpapírra mindez
megelőzhető!
Nem kell nagyon szorosra tekerni, úgyis dagad még a csiga! |
Sütés:
A kelt tészták titka a
sütésben rejlik! A kelt tésztát mindig minden körülmények között HIDEG
sütőbe kell berakni és ott kel majd tovább! Nem kell több kelesztési időt
hagyni a tésztának, elég a lassan felmelegedő sütő! (Abból is legjobb az
elektromos. Légkeveréses sütők esetén a kelt tészták sütésekor sokat segít egy
lábos víz a tepsi alatt, ettől a tészta foszlós marad, nem szárad ki!)
A másik titok az
alacsony hőfok és türelem! A tésztát MAX 160°C-ra szabad betenni és nem többre!
Így kb. 25-30 perc alatt készül el a tészta, de az alja nem barnul meg, nem
lesz kemény, vagy égett a szélű!
Szépen sorakoznak a sütőpapíron! (Az egyik tepsiben a fahéjas, a másikban a kakaós változat látható!) |
Összességében
elmondhatom, hogy a csigák nagyon jól sikerültek! Mindenki úgy ette, mint a
kisangyal és nagyon jól esett befalni pár tekercset a szánkózás után a kávé
mellé! Mindenkinek ajánlom, hogy készítse el, mert roppant hamar megvan, nagyon
finom és gyerekek, felnőttek is imádják! Igaz, Feri?
A frissen sült csigák! |
kell! :-)
ReplyDeleteNekem lenne pár kérdésem! Ha valakinek nincs vaníliás cukros cukra, akkor tegyen cukrot+1 csomag vaníliás cukrot? Hol kelesztetted melegben? Tegyem a radiátorra? :-) Ha fél adagot csinálok akkor 1 gáztepsinyi lesz ugye? Az én gázsütőm úgy süt mint az istennyila, alacsony fokozaton is, akkor neki se kezdjek? :-( Másnap is finom? Fagyasztható? Melyik marad tovább friss ez, vagy a diós koszorú? Olyat készítenék amire több napig rá lehet járni és akkor sem szárad ki.
ReplyDeleteNem kell feltétlenül házi készítési vaníliás cukrot használni. Helyettesítheted az általad leírt módon, vagy 1 teáskanál vanília aromával. Ha nem sütöttél még kelt tésztát, akkor javaslom, hogy a csigával kezd, majd jöjjön a kalács. Keleszteni a radiátoron tökéletes, én is azon szoktam! A csiga is eláll egy darabig, mivel puha lesz a tészta és a vajkrémes töltelék nedvesen tartja, de takard le, vagy dobozold be!
DeleteAmi a mennyiséget illeti: egy egész adag 40 dkg lisztből egy nagy gáztepsi lesz és ehhez kell 10 dkg vajból tölteléket csinálni. (Vagy fahéjasat, vagy kakaósat.)
A sütőd gázos vagy elektromos? Hány fokozatú? Ha a legkisebben sütöd, akkor is félidőnél fordítsd meg, plusz betehetsz tálban vizet, a gőz is segít, hogy ne égjen, illetve dupla sütőpapírt is lehet használni! (Pizzát sütöttél már benne? Az a legalapabb kel
ttészta, talán azzal kezj! Ma azt csinálok ebédre, feltegyem ide a receptet?)
Légyszi tedd fel a pizza receptet is, mert amit én használok az ebben a mostani gázsütőnkben (régi vacak már) mindig túl vastag lesz és ennek ellenére száraz! Én a vékonytésztás pizzáért vagyok oda, de a tészta legyen omlós is meg puha is, ne karcolja szét az ember száját, és ne kelljen cápaállkapocs az átharapásához! :-) Ezért sajna mindig rendeljük a pizzát, mert csak bosszankodom, ha nekiállok. Kelttésztásból van egy kakaós kalács receptem, húsvétkor csináltam utoljára, baró lett csak 2 órás procedúra, és Máté mellett nem tudom megoldani. De hogy milyen lángon meddig sült az passz, régvolt már húsvét.
ReplyDeleteElkészültem vele, isteni!!!!!:)))♥
ReplyDeleteÜgyi vagy, remek lett, láttam!
DeleteMegcsináltam én is! Küldtem is róla képet facebookon a szülinapi játékra. Most kipróbáltam a fahéjas verziót is, de abból kifolyt eléggé a töltelék. A kakaós viszont szuper lett.
ReplyDeleteKöszi, töltöm is fel a képek a játékba! A fahéjas massza azért folyt ki, mert nem keverted elég szilárdra és sűrűre! Legközelebb picit tovább keverd és nem fog kifolyni! Üdv :)
Deleteoh, most nézem tényleg, h írtad is a receptnél, h jól ki kell keverni a fahéjasat. Ez teljesen elkerülte a figyelmemet. Nem is értem. :( Biztos siettem ma duán. Köszönöm, lehet megpróbálom még.
DeleteKel a tészta! :)
ReplyDelete