Hogyan készítsünk ünnepi hópelyhes macaronokat?
Tejcsokis krémmel töltve... |
Az idei karácsony
színe nálam abszolút a piros. Ha tehetném mindenhova piros díszeket pakolnék,
pedig évekkel ezelőtt hallani sem akartam másról, csak az aranyszínű karácsonyi
díszekről. Így idén leginkább piros díszeket vásároltam és nagyjából az összes
karácsonyi fotóm is pirosra sikeredett. J Nem volt ez másként
ezzel a karácsonyi tejcsokoládés krémmel töltött macaronnal sem, melynek ötlete
egyébként Pinterestről származik, de elsőként a facebookon egy sütis csoportban
láttam meg. A hópelyheket sima mézeskalács írókával rajzoltam a macaronokra,
így aki mézeskalácsot süt, az dobjon be egy adag macaront is, ekkor egy füst
alatt lehet két finomságot is készíteni.
Hozzávalók: (Kb. 25
pár nagyobb macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt
=őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75
g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 csepp piros
ételfesték
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű tejcsokoládé
0,25 dl tejszín
(min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1-2 ek brandy*
* Megjegyzés: Egy
kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb és lágyabb,
valamint egyenletesen keverhető lesz.
(3) Díszítés:
1 tojás fehérje
kb. 10 dkg átszitált
porcukor
1-2 csepp citromlé
A macaronok:
A mandulát és a
porcukrot kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk, majd alaposan elkeverjük,
végül egy-egy mélyen tálba egyenlő arányban elfelezzük. (Én mérleggel mértem,
hogy pontosan fele-fele legyen.)
A szobahőmérsékletű
tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk. (Ez a folyamat
minimum 6 perc!) A tojáshabot szintén elfelezzük, majd az egyik fél adag porcukros-mandulalisztes
keveréket óvatosan ráöntjük az első adag tojáshabra és O-alakú mozdulatokkal
elkeverjük a habban. Ekkor a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik
és egyenletesen folyik le a lapátról. (Az első adag tésztába ne tegyünk
ételfestéket, míg a második adagot színezzük pirosra!)
A kész tésztát kb. fél
cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos
sütőpapírral bélelt tepsire nagyobb köröket nyomunk. (Elsőként a fehér tésztát
nyomjuk ki a zacsiból, így nem kell mosogatni és ebbe tölthetjük a pirosat is.) Végül
a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok
eltávozzanak a tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 160°C-os
sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 perc alatt süssük készre
a tésztát, majd a macaronokat hagyjük kihűlni a tepsiben.
Töltelék:
A töltelékhez a tejcsokit
mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük
simára a tejszínnel és vajjal és a likőrrel. A tejcsokis krémet kb. 15-20 percre
tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen
keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a macaronokat!
Díszítés:
A tojásfehérjét
sima kézi habverővel éppen csak addig habosítsuk, amíg az nem sárgás többé és picit kifehéredett,
majd apránként szitáljuk hozzá a porcukrot és cseppentsünk hozzá pár csepp
citromlevet. Az íróka sűrű legyen ugyan, de maradjon enyhén folyós, hogy
könnyen tudjunk vele dolgozni. A kész masszát szedjük egy zacskóba, aminek a
sarkát vágjuk le és rajzoljuk meg a macaronokra a hópelyheket. A díszítést egy
órácskát hagyjuk száradni, majd töltsük be a tölteléket. A kész sütemények
hűtőszekrényben egy hétig állnak el.
Tipp:
A hópelyheket a
legszabályosabbra úgy rajzolhatjuk meg, ha elsőként hat is pöttyöt rajzolunk a
macaronokra, majd ezeket átlósan összekötjük. Ezután jöhet a hópehely többi ága
és néhány kis pötty!
Kellemes ünnepi
készülődést, ildiKOKKI
Boldog karácsonyt! |
De szépek.gratulalok
ReplyDeleteKöszi Andi, kedves vagy!
DeleteGyönyörűek lettek ezek a macaronok! :)
ReplyDelete