Monday, May 26, 2014

Pisztáciás marcipángolyó

Avagy a világ legfinomabb és legegyszerűbb édessége pisztáciamarcipánból! J


Pisztáciás marcipángolyóbisok....

A számítógépemen továbbra is rengeteg anyag van a „blogra még fel nem töltött édességek” szekcióban, ezért a takarítás és az önmagam utolérése felbuzdulásom miatt most ismét egy egyszerű, de gyorsan elkészíthető desszert leírása következik, amiről szintén egy nagy kupac fotó van a gépemen! J

Ezt az édességet akkor készítettem, amikor a pisztáciamarcipánt a Mozart-golyóhoz – recept nemsokára, ígérem J –, csakhogy a mogyorónugát egy picit kevésnek bizonyult és maradt meg néhány már előre kiporciózott pisztáciamarcipán golyóbis, amivel kezdeni kellett valamit. Mivel sima marcipánom úgyis volt még, jött az ötlet, hogy egész egyszerűen a pisztáciamarcipán golyóbisokat becsomagolom marcipánba, kimártom étcsokival, teszek rá egy kevés díszítést és kész is az édesség! J Abban nem kételkedtem, hogy ez golyóbis nálunk 5 percig sem fog tartani, mert a Párom nagy marcipános, így gyakorlatilag fénysebességgel tűntek el a golyóbisok a dobozból. J
 
Kívül csíkos...
Hozzávalók: (Kb. 20 golyóhoz.)
10 dkg pisztáciamarcipán (Recept itt.)
5-7 dkg marcipán (Recept itt, diétás változat receptje itt.)
8-10 dkg jó minőségű étcsokoládé (Nálam Fazer 70%.)
néhány kocka fehér csokoládé, amit matcha teaporral zöldre színeztem

Elkészítés:
Sótlan pisztáciából és marcipánból (Kb. 20-30 g pisztácia és 8 dkg marcipán.) a recept alapján pisztáciamarcipánt készítünk, majd ebből a szép zöld marcipánból aprócska golyókat formálunk. A fehér marcipánt, melynek elkészítést itt találjátok, porcukrozott felületen átgyúrjuk, majd hosszan elsodorjuk. A fehér marcipánkukacot ugyanannyi részre vágjuk, ahány zöld marcipángolyónk van, majd ezeket a kis darabokat kilapítjuk a tenyerünkben és beleültetjük a zöld golyóbisokat, amit a fehér marcipánnal gondosan becsomagolunk.

Olyan, mint egy zöld tojás...  J

A díszítéshez az étcsokoládé ¾-én felolvasztjuk, majd beletördeljük a maradék ¼ rész csokit és min 34°C-ig hűtjük, erről bővebben itt olvashatsz. A golyóbisokat két villa, vagy egy spirális mártóvilla segítségével megmártjuk az étcsokiban, majd folpackon hagyjuk megdermedni. A golyókat tovább díszíthetjük néhány matcha teaporral színezett fehér csoki csíkkal, vagy apróra vágott pisztácia darabbal is.

Vélemény a golyóbisokról:
Készült már nálam marcipánkrumpli is, illetve házi Mozart-golyó is, azonban nekem mindhárom golyóbis közül ez a pisztáciás marcipángolyó ízlett a legjobban. J Ez persze teljesen szubjektív vélemény, mert másnak meg a házi Mozartom volt a favorit, ennek ellenére biztosan készítem még ezt a golyóbist (pl. Karácsonyra), hiszen nagyon egyszerű megcsinálni és szuper fincsiiii! Nagyon-nagyon-naaagyooooooooooooooooon… J


Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Golyóbisok pisztáciával....

1 comment:

  1. Nagyon szépek kívül-belül! Tetszetős recept! :)

    ReplyDelete