Avagy hogyan született meg a sütőtökös kakaós kalács vaníliás kistestvére?
Jelentem, sikeresen elköltöztünk. Fájó szívvel
ugyan, de elhagytam azt a lakást, azt a konyhát, melyben megszülettek az első
ildiKOKKI fogások… L Egy picit azért sajnálom, de nagyon szép lakást
találtunk egy nagyon jó környéken itt Helsinkiben, csakhogy az épület annyira
új, hogy konkrétan még nincs kész, így 3 hetet és 3 napot egy „átmeneti
szálláson” töltünk. (Ebből az időből én 10 napot Magyarországon leszek, szóval
nem is olyan szörnyű ez…)
Ezen átmeneti időszak alatt nem fogok tudni
sütögetni, lévén a konyhám akkora csupán, mint a tenyerem. Ennek ellenére lesz
sok új recept itt az oldalon, mert így végre fel tudom tölteni a sok-sok
elmaradásom, ami a gépemen lévő „BLOG” mappát elnézve elég jelentős méreteket
kezd ölteni… J Kezdjük is talán egy télen készült sütőtökös kuglóffal – mondtam, hogy
vannak elmaradásaim rendesen J –, ami így tavasszal párolt répapürével is
kiválóan elkészíthető! (A sütőtökös kakaós kalács receptjét és a csíkos kuglóf elkészítéséhez szükséges fázisfotókat itt találjátok!)
Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kis kuglófhoz.)
25 dkg liszt
13 dkg párolt tök-, vagy sárgarépapüré + 1-2 ek liszt
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1-1,5 dl tej + 3 dkg élesztő (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé
nedvesíti majd a tésztát. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma
½ citrom reszelt héja
Tipp:
Tökpüré helyett használhatunk sárgarépapürét is, főleg így tavasszal, a
tészta így is ugyanolyan finom lesz!
A tészta összeállítása:
A lisztet átszitáljuk, majd a kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek
cukorral és a liszthez adjuk. A
sütőtök-, vagy répapüré kivételével az összes további hozzávalót (porcukor, só,
tojássárgája, citromhéj és vanília kivonat) a lisztes-élesztős keverékhez
adjuk, majd egy sima tésztát dagasztunk. A tésztát elfelezzük, majd egyik
feléhez adjuk a tökpürét, valamint annyi lisztet (1-2 ek), amennyit az pluszban
felvesz a püré nedvességtartalma miatt. Ezután a tésztadarabokat 40 perc alatt
meleg helyen duplájára kelesztjük.
A kuglóf megformázása:
A megkelt tésztadarabokat már NEM gyúrjuk át, csak ellapogatjuk a
munkalapon és a sarkai felé dolgozva kb. fél-egy cm vastag téglalapot nyújtunk
belőlük. A tésztadarabokat egymásra fektetjük, majd a két réteget kissé
összenyomkodjuk a sodrófával és szorosan feltekerjük. A kuglófformában a tészta
végeit szorosan egymáshoz igazítjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd további
fél órás kelesztés után 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A meleg kuglófot egy rácson hagyjuk kihűlni, majd ha meghűlt – legjobb másnap
reggel –, akkor szeleteljük és vajjal, vagy lekvárral kínáljuk!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Csíkos kuglóf... |
No comments:
Post a Comment