Avagy milyen marcipán szükséges a Mozart-golyóhoz?
Házi marcipánból készült házi pisztáciamarcipán. |
A Mozart-jellegű
desszertekről tudni kell, hogy egyik fontos eleme a pisztáciával dúsított
marcipán, más néven a pisztáciamarcipán. Nem kell egyébként valami nagy dologra
gondolni, csupán arról van szó, hogy hagyományos mandulából készült marcipánba
egy kevéske pisztáciát gyúrunk, vagy eleve már mandula és pisztácia keverékéből
(2-3 rész mandula: 1 rész pisztácia) készítjük a marcipánunkat. Az előbbi
elkészítési módra Dinánál, míg utóbbira Praliné Zsuzsinál bukkantam rá, de
számos recept elérhető már online. Érdekesség, hogy több külföldi oldalon, pl.
itt is, a pisztáciamarcipán receptjének egy olyan változata kering, mely tisztán
pisztáciából és porcukorból áll, víz helyett pedig tojásfehérje a kötőanyag.
Jómagam nem
szerettem volna ezt a nyers tojásfehérjés verziót készíteni, így elsőként
hagyományos házi marcipánt készítettem a saját receptem alapján, majd azt
dúsítottam pisztáciával. Ennek egyébként az volt az oka, hogy tiszta marcipánra
egy másik desszerthez egyébként is szükségem volt, de következő alkalommal
kipróbálom azt a verziót is, ahol eleve a kétféle magból közvetlenül gyúrjuk a
marcipánt.
Hozzávalók:
25 g sótlan
pisztácia
Elkészítés:
A friss, vagy
hűtőben pihentetett marcipánt alaposan átgyúrjuk, majd félretesszük. A
pisztáciát kávédarálóban pulzálva átdaráljuk, majd átszitáljuk. A marcipánt
porcukrozott felületen kissé szétnyomkodjuk, rászórjuk az őrölt pisztáciát, majd
összegyúrjuk. A zöld marcipánt felhasználásig hűtőben, folpackba csomagolva
tároljuk.
Tipp:
A gyúráshoz
használhatunk plusz porcukrot (1-2 tk), illetve szórhatunk a munkalapra is,
hiszen ez nem csak azt gátolja, hogy a marcipán leragadjon, de így a pisztácia magasabb
olajtartalmát nem fogja „kidobni magából” a kész zöld marcipán. Erre egyébként
nagyon oda kell figyelni, mert ez a jelenség akkor is megtörténik, ha túl sokat
gyurmázzuk ezt a marcipánt, így gyorsan, nem ezerszer átdolgozva kell
készíteni.
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
A Mozart-golyó lelke.... |
No comments:
Post a Comment