Avagy mit készítettem Szofika a konyhában „1 ötlet, 6 recept!” című játékára! J
"1 ötlet, 6 recept!" |
A kapcsolatom Judittal,
a Szofika a konyhában blog szerzőjével egy ezer éve megrendezésre kerülő
Blogkóstoló játékkal indult, hiszen tévedésből nála kötöttem ki, amikor azonnal
bele is szerettem a blogjába. Az ismeretségünk aztán szép lassan elmélyült,
néha csak egy röpke üzenetben tudatjuk a másikkal, hogy most épp egymás
blogjáról sütünk, vagy gyorsan megkérdezem, hogy ezt a kekszet miként kell
csinálni, netán Judit ír rám, hogy jó lesz-e a kelt tészta így…
Lényeg a lényeg, egy
igazi gasztro-barátság ez, ami egy kontinensen ível át, hiszen Judit (még kb. 1
hétig) Angliában él, én meg itt északon ütöttem tanyát. A vicc az egészben az,
ha maradtunk volna a popsinkon mindketten odahaza, talán akkor is összefutottunk
volna, hiszen Judit Kecskemétre költözik haza, apukám meg Szolnokon
lakik, így nyáron már biztosan megejtjük azt a közös élmény-sütést. J
Persze mi addig sem
tétlenkedünk, hiszen Szofika az "1 ötlet, 6 recept!” játékra invitált, melyre 5
másik bloggerrel együtt kell készítenünk 1-1 általunk szabadon választott
desszertet, annyi megkötéssel, hogy csokoládé és málna biztosan szerepeljen az
alapanyagok között. Mint tudjátok, most pár hétig nincs „igazi” konyhám, hiszen
a költözés miatt egy átmeneti szálláson lakunk, amíg el nem készül az új
lakásunk. Éppen ezért egy olyan desszert mellett döntöttem, amit a jelenlegi
félnomád körülményeim között, sütés nélkül is el lehet készíteni.
Ezt a játékot találta ki nekünk Szofika! (Forrás: itt.) |
Hozzávalók: (4 pohárhoz)
100 g rizs
1 csipet só
1 csipet só
2,5 dl tej
3-4 ek cukor
50 g étcsokoládé
(Nálam 70% Fazer étcsoki.)
1 tk vanília
kivonat
1 késhegynyi fahéj
1 tk vaj
200 g friss málna
3 dl tejszínhab
(35%, állati)
pirított mandulaszeletek,
vagy fenyőmag (díszítésnek)
A tejberizs elkészítése:
A rizst egy kevés
vízzel (amennyi bővel ellepi), sóval és a vajjal közepes lángon főzni kezdjük, majd
addig kevergetjük amíg a víz el nem párolog és a rizs kissé át nem üvegesedik.
Ezután ráöntjük a tejet, majd megvárjuk, hogy az felforrjon. Ekkor a gázt visszakapcsoljuk
alacsony fokozatra, a lábost lefedjük és a rizst néha-néha átkeverve puhára
főzzük. A még forró rizsbe keverjük a cukrot, a vanília kivonatot és az
összedarabolt étcsokit, majd időnként átkeverve lehűtjük.
A pohárdesszert összeállítása:
A tejszínhabot
felverjük, majd a tejberizzsel felváltva magasabb falú talpas poharakba rétegezzük.
A pohár aljába és a rétege közé egész, vagy elfelezett málnaszemeket szórunk,
majd a desszert tetejét egy nagy adag tejszínhabbal díszítjük. Erre a
tejszínhabra halmozzuk a maradék málnát, továbbá megszórhatjuk pirított
mandulaszeletekkel, vagy fenyőmaggal.
Tipp:
Télen a friss málna
helyett használhatunk fagyasztott málnát is, ebből érdemes málnapürét
készíteni, az is roppant jól mutat a pohárban.
Abban az esetbe, ha
kevésbé szeretnénk „tömény” desszertet a már kihűlt csokis tejberizsbe is forgathatunk egy
kevés tejszínhabot, így még légiesebb lesz a desszert.
A tejszínhabhoz nem
kell adni habfixálót, megfelelően kihabosítva még másnap is szépen tart.
(Jómagam másnap ettem meg az utolsó meglévő pohár tartalmát és a hab még ekkor
is szép volt. J )
A játék egyébként egy szuper kezdeményezés, még így is, hogy jelenleg igen korlátozottak voltak a lehetőségeim! J
Ennek ellenére remélem lesz még sok-sok forduló, amikor közösen főzünk csak
csajok, hiszen már nagyon várom, hogy mit találtak ki a többiek!
Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI
Csokoládés tejberizs málnával... |
Szuper ez a pohárkrém Ildi! Jó lesz a nyáron már együtt is sütni valamit, alig várom :)))
ReplyDeleteVárom én is, hátha kiderül, tényleg nem is tudok sütni! ;)
DeleteHahaha, nem baj, lelkes vagy, az is elég :DD
DeleteNálam most sül a cucc:)
ReplyDeleteNa, kíváncsian várjuk :))))
DeleteMég pont időben álltál neki!! :) :)
DeleteÖtletes pohárdesszert:) - ráadásul imádom a tejberizst
ReplyDelete