Avagy van-e élet a „hagyományos” tortákon túl?
Nagyon szeretek
tortákat készíteni, bár idén tavaszig jobbára csak a „hagyományos”, háromrétegű
tortákkal foglalkoztam. Aztán tavasz végén ellátogattam egy remek kis cukrászdába
(Kakkugaleria) – ami azóta a kedvenc tortás helyem lett –, ahol beleszerelmesedtem
a mousse tortákba. Bár első ránézésre igencsak egyszerűnek tűnnek ezek a tortácskák,
de igazság szerint sokkal több idő elkészíteni egy mousse tortát a különböző
rétegek dermedési idejének kivárása miatt, mint a hagyományos 3-lapos
testvérét. Továbbá azt is el kell ismernem, hogy igazi kihívás egyenletes vastagságú rétegeket készíteni, hogy a szép szabályos élekről már ne
is beszéljek. Talán ezért is lett a mousse torta nálam az „új macaron”, hiszen
aki követi a blogot, tudja mennyit bíbelődtem a macaronozással. J
Hozzávalók:
(Egy 18-20 cm átmérőjű tortához.)*
*Megjegyzés:
A piskóta
arányai a Sakk-szelet piskótájával azonosak. A mousseok az Országtorta habjainak
arányai alapján készültek a saját elgondolásom és módosításom alapján.
(1)Vajas piskóta: (3) Málnazselé:
80 g vaj 100
g fagyasztott málna
80 g porcukor 3
ek porcukor
80 g liszt + 2
ek kakaópor 1
citrom reszelt héja
1 tk sütőpor 5-6
g zselatin (Kb. 3 lap.)
1 tojás + 1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat (4) Málnamousse:
100
g fagyasztott málna
(2) Csokoládé mousse: 2
db tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati)
1,6 dl tejszínhab 2
dl tejszínhab
100 g csokoládé (60 g ét- + 40 g tejcsoki) 2-3 ek porcukor
2 db
tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati) 1 tk vanília kivonat
1 ek porcukor 5-6
g zselatin (Kb. 3 lap).
3 g zselatin (Kb. 1,5 lap.)
(5) Étcsoki ganache:
50 g étcsoki + 1 tk vaj
50
g tejszín (30%, állati)
Elkészítés:
Elsőként
a vajas piskótát készítjük el. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral,
hozzáadjuk a egész tojást és a tojássárgáját, illetve a vanília kivonatot,
majd ezt simára keverjük. Ebbe forgatjuk bele a kakaóval és sütőporral összeszitált
lisztet, majd a tésztát kikenjük egy sütőpapírra és 160°C-on kb. 15-20 perc
alatt megsütjük. Ha lehet 1-2 cm-rel nagyobb kört kenjünk ki, mint amekkora
tortát készíteni szeretnénk, így csak ki kell szúrnunk egy tortakarikával a
kihűlt tésztát és már tölthetjük is azt. A tortakarikát celofánnal béleljük ki és így rétegezzük a tortát.
A
csokoládémousse azonos módon készül, mint az Országtortánál, csak plusz
tejcsokit is keverünk az étcsoki mellé. (Részletes leírást az Országtortánál találtok fázisfotókkal.) A kész csokimousset a csokis piskótára öntjük és
legalább egy órát hagyjuk dermedni.
A
málnazseléhez és moussehoz a 200 g málnát kiolvasztjuk és pürésítjük, majd kis
lángon további 4-5 percig forraljuk. A málnapürét elfelezzük, majd az egyik felét egy kis fém
keverőtálba átszedjük, ez lesz a málnamousse alapja. A maradék málnapüréhez reszeljük a citromhéjat, hozzáadjük a porcukrot és a zselatint, majd megvárjuk, hogy azok is
teljesen elolvadjanak. Végül a málnazselét a tortára öntjük és ismét egy fél órácskát
pihentetjük a tortát.
A
málnamoussehoz a tojássárgáját habosítani kezdjük, közben felmelegítjük a fél dl
tejszínt, amibe előzőleg beletördeljük a zselatinlapokat. Ha forró a tejszín és
a zselatin feloldódott, akkor ezzel nyakonöntjük a tojássárgája habot. Ezt
beleforgatjuk a félretett málnapürébe, végül pedig a málnapürét a közben
kihabosított tejszínhabba. Végezetül ez a réteg is a tortára kerülm majd további egy órás pihentetés
után rákerül a ganache réteg is a tortára. (Ehhez a csokit összeolvasztjuk a
tejszínnel és vajjal, majd egyszerűen a szépen megdermedt torta tetejére
öntjük.) A torta tetejét kedvünk szerint díszítjük friss gyümölccsel, amit tálalás előtt legalább egy éjszakát hűtőben pihentetünk.
Megjegyzés:
A
zselatin egyetlen réteg mousseban sem lett túl sok, a torta hidegen pont „kellemesen”
volt szilárd, egy fél órás szobahőmérséklet után viszont nagyon puhán omlott a
szájbaj, a tartása azonban így is megmaradt.
A málnazselét és málnamousset mindenki kostolja meg készítés közben és nyugodtan adjatok hozzá plusz cukrot, ha édesebb habot szeretnétek!
A
torta Maarja barátnőm szülinapjára készült, akinek ezúton is kívánok sok
boldogságot! J
Jó sütögetést, ildiKOKKI
Maarja szülinapi tortája... |
Gyönyörűséget alkottál ismételten! :)
ReplyDeleteCsodálatos...:) Szívesen megkóstolnám...Egyszer talán meg is próbálom elkészíteni. ;)
ReplyDeleteMivel itt az eperszezon, azon gondolkodom, vajon eperrel is ugyanígy működik? Végre nem a szokásos sok piskóta + vajas krém kombináció. A májusi szülinap-dömping egyik biztos sztárja lesz nálunk :)
ReplyDeleteÉn ma készítettem el másodjára eperrel. Először fogyasztottból, ma pedig friss eperből. Nekem a fagyasztottból készültnek valamennyivel jobb íze volt és a mousse színe is szebb volt. :)
DeleteMennyi idő, amíg a csokoládé ganache kissé megdermed a hűtőben, hogy lehessen díszíteni?
ReplyDeleteSzia.Szeretnék érdeklődni,hogy miért nem torta karikába sütöd meg a tésztát?
ReplyDeleteSzia! 18 centis formában sütöttem a tésztát, és sajnos inkább a 20 centi átmérőjű kellett volna. A krémekkel együtt a torta épp a forma tetejéig ért, igaz, nem tettem bele az összes krémet. Viszont sikerült szépen eltalálni az arányokat, így jól nézett ki a végeredmény. Málna helyett friss eperből készült - nem volt átütő eper íze... De a férjemnek így is nagyon ízlett. Legközelebb a zselés rétegből többet teszek bele. A lapzselatinnal pedig nagyon hamar kész lett a torta, kb. délben kezdtem el, és este hétkor már meg is kóstoltuk, egyáltalán nem esett vagy folyt szét.
ReplyDelete