Friday, November 28, 2014

Mákos macaron

Avagy a legkedvencebb macaronom! J


Az új kedvencem!

A macaron sütési láz töretlen, mindig van egy-egy újabb íz, forma, szív, esetleg csokitöltelék, amit éppen ki lehet, vagy ki kell próbálni! Ilyen ez a mákos makaron is, ami nálam nagy szerelem lett. J Ennek szerintem több oka is van, melyből az egyik, hogy igazi mák + citrom bolond vagyok, az egyik kedvenc bonbonom a mákos & citromos kocka, aminek a receptjét itt találjátok. Ezen az ötleten elindulva, jött a mákos macaron ötlete, amihez találtam egy szuper citromos fehér csokit is a boltban, de készítettem már a tölteléket sima citromhéjjal is. J Sőt, a bátrabbak egy kevés limoncelloval (= citromlikőr) is feldobhatják a tölteléket!

Hozzávalók: (Kb. 40 pár macaronhoz.)
(1) Macaronok:
70 g mandulaliszt + 20 dkg darált mák
2 tojás fehérje + 5 dkg kristálycukor
130 g porcukor
1 késhegynyi szürke ételfesték
(2) Töltelék:
1 tábla jó minőségű fehér csoki, vagy 1 tábla citromos fehér csoki
1 tk vaj
1 citrom reszelt héja
2 ek tejszín (35%, állati)
1 tk konyak, vagy brandy (Nálam 1 tk Tokaji Maximilian.)

A macaron elkészítéséről részletes leírást találtok itt!

Macaronok:
A mandulalisztet, mákot és porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk. A tojásfehérjét habosítani kezdjük, majd mikor kifehéredik hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket. A tojásfehérje hab kb. 6-8 perc alatt éri el a megfelelő keménységet, így ne hagyjuk abba két perc után a habosítást! A mandulás keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az kicsit fényesebb nem lesz és a spatuláról egyenletesen folyik le.

Tojásfehérje tippek:
Ha nincs időnk 2-3 órát pihentetni a tojásokat szobahőmérsékleten, akkor tegyük a tojásokat egy nagy pohárba, engedjünk rájuk annyi meleg vizet, amiennyi ellepi és 5-10 perc után már készíthetjük is a macaronokat!

Sütés:
Sima csőrös habzsákból dresszírozzuk a macaronokat szilikonos sütőpapírra, majd sütés előtt legalább 45 percig kell pihentessük őket. Végül előmelegített 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 percet süssük a macaronokat. Könnyedén le tudjuk emelni a kész macaronokat a sütőpapírról, ha hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Töltelék:

A töltelékhez a fehér csokoládét olvasszuk fel, adjuk hozzá a vajat, tejszínt és konyakot és keverjük simára a tölteléket, amit egy órácskára tegyünk hűtőbe, hogy azt sima csűrő habzsákból könnyen tudjuk adagolni. A macaronokat ragasszuk össze a fehér csokoládés krémmel, majd fogyasztás előtt legalább egy napig tároljuk őket hűtőben.

Macaronozzatok Ti is,   ildiKOKKI

Mák és citrom...


2 comments:

  1. Ez valami eszméletlenül finom lehet, imádom a mákot! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én is nagyon szeretem, nekem most ez az elsőszámú kedvencem!!! :)

      Delete