Sunday, December 7, 2014

Kandiscukor házilag

Avagy egy könnyen elkészíthető gasztroajándék Karácsonyra… J


Kandiscukorák...

Kandiscukrot már tavaly is szerettem volna készíteni, de valahogy elmaradt. Idén azonban már novemberben elkezdtem „bújni” a YouTube-ot, hogy időben felkészüljek a kandiscukrok gyártására. Az egész egyébként egy roppant egyszerű feladat, hiszen csak néhány pálcikát kell jó sűrű cukros vízbe dugni és csak várni… Ráadásul nem is olyan sokat, hiszen ha megfelelően találjuk el a cukoroldatunk töménységét, akkor mindössze 3 nap alatt el is készülnek a pálcikák. J

Jómagam ehhez a művelethez elsőként néhány (50 db) szép kandiscukor pálcikát rendeltem az Ebayről, aminek így az ára sem volt olyan vészes a szállítással. Ha figyelembe veszem az egyéb költségeket (víz, cukor, celofán a csomagoláshoz, esetleg egy szép szalag) és hogy azzal mennyi kandiscukrot tudok készíteni, akkor még mindig jobban jövök ki, mintha valami hasztalan csecsebecséket vettem volna. A kandiscukrok egyébként sima hurkapálcikával is elkészíthetőek, így senki ne dőljön a kardjába spéci fapálcika híján, szerintem úgy is nagyon szép lesz a végeredmény!

Hozzávalók: ( 3 db pici 1,5 dl-es befőttes üveghez, vagyis egyszerre 3 pálcika készítésére.)
1 bögre víz (2,5 - 3 dl)
3 bögre cukor (Nem vicc, tényleg ennyi kell!)
pici (Erős Pista méretű) befőttes üvegek + ruhacsipesz
Ízesítés:
(1) Karamellás kandiscukor:
½ bögre cukor karamellizálva
2 tk vanília kivonat
(2) Whisky-vanília kandiscukor:
3-4 ek whisky
1 tk vanília kivonat
(3) Narancsos kandiscukor:
kandírozott narancshéj szirup (Az a szirup, amiben előzőleg a narancshéjat kandíroztuk, recept itt.)
1 tk vanília kivonat
1 késhegy sárga ételfesték

A cukorszirupról:
Aki utálta a kémiát a suliban, az ezt a bekezdést simán ugorja át! Jómagam szerencsére nagyon szerettem, így „nagy buli” volt kísérletezni a cukoroldat töménységével. J Ennek az az oka, hogy a kandiscukor készítése egy olyan kristályosítási folyamat, amikor a túltelített (= több a cukor a vízben, mint amennyit az oldani képes) cukoroldatunkból a fa pálcikára „ül ki” a cukor. A folyamat annál gyorsabb, minél több a cukor a vízben, vagyis a kristályosodás sebessége a koncentrációval (= mennyi cukor van a vízben) exponenciálisan arányos. Mindez annyit tesz konyhanyelven, hogy a kandiscukor készítéséhez bizony a cukrot nem tudjuk kispórolni a vízből!

Jómagam 3 koncentrációval is próbálkoztam. A 3 bögre cukor + 1 bögre víz cukoroldatból már a 3. napon készen voltak a hatalmas kandiscukrok. A 2,5 bögre cukor + 1 bögre víz oldatból csak 5-7 nap után lett szép nagyobbacska kandiscukor, míg a csupán 2 bögre cukor + 1 bögre víz szirupból a cukor még 10 nap után is csak egy mini kandiscukrot produkált. J
 
Így készült...
Hogyan készítsük a cukorszirupot?
A cukrot (3 bögre) mérjük össze a vízzel és forraljuk fel, amíg az teljesen el nem olvad, majd ízesítsük azt. Ehhez használhatunk különböző égetett szeszeket (whisky, brandy), vaníliát, de hozzákeverhetünk a forró sziruphoz frissen készült karamellát, vagy narancshéj kandírozásából megmaradt szirupot is. (Utóbbi remek narancsízt eredményez!) Ha ízesítettük és színeztük a szirupot – jómagam csak azért színeztem sárgára a narancsos szirupot, hogy meg tudjam különböztetni őket –, akkor szűrjük át egy kancsóba, majd öntsük őket kis pohárkákba és hagyjuk ott meghűlni.

Milyen edényben kristályosítsunk?
Ehhez a művelethez én több lehetőséget is kipróbáltam. A pezsgős pohár ugyan keskeny és magas, így egy adag szirupból egyszerre 4 pálcát is készíthetünk, de ezeket a poharakat én nem tudtam utána betenni a mikróba, hogy „kimelegítsem” a félig kikristályosodott szirupot a pohárból. Az alacsony IKEÁ-s boros pohár még ugyan befér a mikróba, de abba meg rengeteg szirup kell, így egyszerre csak 2 pálcát lehet készíteni egy adag szirupból. A legmegfelelőbb erre a célra a pici (Erős Pista méretű) befőttes üveg, ez kellően széles, elég magas, de mégis elég pici.

Hogyan kristályosítsunk?
A forró szirupot öntsük a befőttes üvegekbe, majd mártsuk meg benne a tiszta pálcikákat (A). Ekkor a pálcák végeit hempergessük meg kristálycukorban és támasszuk őket egy késre, amíg a cukor a pálcákra szárad (B). Erre azért van szükség, mert így a szirupban lévő cukor egyből a pálcikán kezdjen kristályosodni, hiszen a pálcán lévő cukor „magához vonzza” a szirupban lévő cukrot. Ha lehűlt a befőttes üvegekben a szirup, akkor dugjuk bele a pálcát, amit egy ruhacsipesz segítségével tudjuk majd a helyükön tartani (C). Végül nincs más dolgunk, mint várni és nézegetni az üvegeket. J Ha elkészült a kandiscukor, azt tegyük egy üres pohárba és ott hagyjuk legalább egy éjszakát száradni (D). A használt cukorszirupot „melegítsük ki” mikróban az üvegekből, forraljuk össze ismét egy lábosban, adjunk hozzá egy kis cukrot és ismét kezdődhet a folyamat elölről. Így viszonylag kevés cukorból lehet sok-sok kandiscukrot gyártani, hiszen egy szirup többször is felhasználható.

Csomagolás:
Ha megszáradtak a kandiscukrok, akkor a pálcikák végeire kössünk egy-egy szép masnit, míg a pálcikák cukros felét borítsuk egy kevés celofánnal, amit celluxszal, vagy vékony dróttal rögzíthetünk. Én erre a célra a csokinyalókákhoz készült zacskókat és drótot használtam, amit szintén fillérekért rendelhetünk Amazonról, vagy Ebayről.

Az elkészült karácsonyi kandiscukrokat egyesével, vagy két-hármasával dobozba csomagolva el tudjuk ajándékozni. A pálcikákon lévő szalagokra köthetünk még vidám karácsonyi üzenetet, esetleg a megajándékozott nevét is ráírhatjuk!


Kellemes ünnepi készülődést mindenkinek,   ildiKOKKI

Karácsonyi ajándéknak...

No comments:

Post a Comment