Avagy az ünnepek elmaradhatatlan kelt süteménye…
Virágcserépben sült! |
A kelt tésztából
készült sütemények igencsak közel állnak a szívemhez, a stollen után a
panettone pedig a legnagyobb ünnepi kedvencem. Így az idei Karácsony
elmaradhatatlan sütije lett ez az eredetileg olasz kalácskülönlegesség, amit
mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel gazdagítanak, valamint újabban csokival
is leöntenek. Én maradtam a hagyományos változatnál, amit panettone forma híján
nemes egyszerűséggel egy agyag virágcserépben sütöttem ki. J
Bátran állíthatom, az édesség így is remek lett, mert az első adag percek alatt
elfogyott… A sütemény receptjét a legkedvencebb szakácsnőm, Lajos Mari: 66Karácsonyi édesség c. könyvéből (Sanoma Kiadó Bp., 2008) kölcsönöztem.
Hozzávalók: (2 db 12 cm-es formához.)
35-40 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
1,5-2 dl tej + ½ kocka
élesztő
3 tojás sárgája
1 csipet só
1 tk vanília
kivonat
70 g kandírozott
gyümölcshéj, vagy cukrozott aszalt gyümölcs (Recept itt.)
70 g mazsola + 1-2
ek rum, vagy whisky (Nálam utóbbi.)
Elkészítés:
A száraz
hozzávalókat (liszt, porcukor, só) egy tálba szitáljuk (A), majd ráütjük a
tojások sárgáját, hozzáadjuk a tejben egy csipet cukorral felfuttatott
élesztőt, illetve az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a vanília
kivonatot (B). A tésztát először egy evőkanál segítségével kezdjük el
összeállítani, majd ha nagyjából összeállt a tészta, akkor lisztezett munkalapon
alaposan kidolgozzuk azt (C) és kb. fél óráig meleg helyen kelesztjük.
A rumba, vagy
whiskybe áztatott mazsolát alaposan lecsepegtetjük, majd a kandírozott
gyümölcsdarabokkal együtt a tésztába gyúrjuk és további 30-40 percet kelesztjük
(D-E). Ha kellően megkelt, akkor a tésztát két részre osztjuk, cipót formálunk
belőle és egy-egy kis panettone formában, vagy sütőpapírral megmagasított picit
tortakarikába tesszük (F-G). (Jómagam a tésztát egy mini kuglóf formába és egy
kicsi virágcserépben sütöttem ki. A cserép alját kibéleltem egy sütőpapír
karikával, az oldalát pedig alaposan kivajaztam és liszteztem.)
Így készült... |
A sütőt
előmelegítjük kb. 160-170°C-ra, ahova beteszünk egy befőttes üvegben, vagy egy lapos
jénai tálban vizet, hogy igazán gőzös sütőben sülhessen a tészta. Végül kb.
40-60 perc alatt pirosra sütjük a panettonét! (Ne feledjük a tűpróbát, mert ez
a kalács viszonylag nagy darab, így érdemesebb lassabban sütni, hogy a közepe
is biztosan jól megsüljön.) A kész süteményt egy sütirácsony hűtsük ki, így a
tészta alja is át tud szellőzni.
Tipp:
A tésztát tovább gazdagíthatjuk dióval és aszalt gyümölcsökkel!
A panettonét tovább
díszíthetjük étcsokoládéval, ekkor olvasszunk össze 7-8 dkg étcsokit 1 ek
olajjal és azzal kenjük meg a panettonék tetejét. Aki nem szeretné
csokival borítani a kalács tetejét, az sütés előtt egy felvert tojással is
megkenheti azt, ekkor szép fényes és piros lesz a kész kalácsunk teteje.
A sütemény egyszer használatos papír formában sütve és egy celofánnal becsomagolva akár egy ünnepi gasztroajándékként is megállja a helyét!
A sütemény tovább
eláll, ha még melegen meglocsoljuk egy-két evőkanál meleg tejjel, vagy
olvasztott vajjal.
Kellemes ünnepi készülődést, ildiKOKKI
Boldog karácsonyt! |
gasztroajándék lesz idén is, már a sütőben, várom a végeredményt, amiről majd küldök képet is :-)
ReplyDelete