Friday, December 19, 2014

Karácsonyi panettone

Avagy az ünnepek elmaradhatatlan kelt süteménye…


Virágcserépben sült! 

A kelt tésztából készült sütemények igencsak közel állnak a szívemhez, a stollen után a panettone pedig a legnagyobb ünnepi kedvencem. Így az idei Karácsony elmaradhatatlan sütije lett ez az eredetileg olasz kalácskülönlegesség, amit mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel gazdagítanak, valamint újabban csokival is leöntenek. Én maradtam a hagyományos változatnál, amit panettone forma híján nemes egyszerűséggel egy agyag virágcserépben sütöttem ki. J Bátran állíthatom, az édesség így is remek lett, mert az első adag percek alatt elfogyott… A sütemény receptjét a legkedvencebb szakácsnőm, Lajos Mari: 66Karácsonyi édesség c. könyvéből (Sanoma Kiadó Bp., 2008) kölcsönöztem.

Hozzávalók: (2 db 12 cm-es formához.)
35-40 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
1,5-2 dl tej + ½ kocka élesztő
3 tojás sárgája
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
70 g kandírozott gyümölcshéj, vagy cukrozott aszalt gyümölcs (Recept itt.)
70 g mazsola + 1-2 ek rum, vagy whisky (Nálam utóbbi.)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só) egy tálba szitáljuk (A), majd ráütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a tejben egy csipet cukorral felfuttatott élesztőt, illetve az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a vanília kivonatot (B). A tésztát először egy evőkanál segítségével kezdjük el összeállítani, majd ha nagyjából összeállt a tészta, akkor lisztezett munkalapon alaposan kidolgozzuk azt (C) és kb. fél óráig meleg helyen kelesztjük.
A rumba, vagy whiskybe áztatott mazsolát alaposan lecsepegtetjük, majd a kandírozott gyümölcsdarabokkal együtt a tésztába gyúrjuk és további 30-40 percet kelesztjük (D-E). Ha kellően megkelt, akkor a tésztát két részre osztjuk, cipót formálunk belőle és egy-egy kis panettone formában, vagy sütőpapírral megmagasított picit tortakarikába tesszük (F-G). (Jómagam a tésztát egy mini kuglóf formába és egy kicsi virágcserépben sütöttem ki. A cserép alját kibéleltem egy sütőpapír karikával, az oldalát pedig alaposan kivajaztam és liszteztem.)

Így készült...

A sütőt előmelegítjük kb. 160-170°C-ra, ahova beteszünk egy befőttes üvegben, vagy egy lapos jénai tálban vizet, hogy igazán gőzös sütőben sülhessen a tészta. Végül kb. 40-60 perc alatt pirosra sütjük a panettonét! (Ne feledjük a tűpróbát, mert ez a kalács viszonylag nagy darab, így érdemesebb lassabban sütni, hogy a közepe is biztosan jól megsüljön.) A kész süteményt egy sütirácsony hűtsük ki, így a tészta alja is át tud szellőzni.

Tipp:
A tésztát tovább gazdagíthatjuk dióval és aszalt gyümölcsökkel!
A panettonét tovább díszíthetjük étcsokoládéval, ekkor olvasszunk össze 7-8 dkg étcsokit 1 ek olajjal és azzal kenjük meg a panettonék tetejét. Aki nem szeretné csokival borítani a kalács tetejét, az sütés előtt egy felvert tojással is megkenheti azt, ekkor szép fényes és piros lesz a kész kalácsunk teteje.
A sütemény egyszer használatos papír formában sütve és egy celofánnal becsomagolva  akár egy ünnepi gasztroajándékként is megállja a helyét!
A sütemény tovább eláll, ha még melegen meglocsoljuk egy-két evőkanál meleg tejjel, vagy olvasztott vajjal.

Kellemes ünnepi készülődést,   ildiKOKKI

Boldog karácsonyt!

1 comment:

  1. gasztroajándék lesz idén is, már a sütőben, várom a végeredményt, amiről majd küldök képet is :-)

    ReplyDelete