Tuesday, April 12, 2016

Nyomdázott kakaós kekszek

Mire figyeljünk a nyomdázott kekszek késztésekor, hogy szép maradjon a minta a kekszekben?


Nyomdázott...

Manapság már nagyon könnyű különféle keksznyomdázókat beszerezni, legyen szó a hagyományos kör alakú nyomdákról, vagy a sodrófás verzióról. Én még régebben vásároltam erről a fafaragós oldalról ezt a szép magyar mintás keksznyomdát, aminek 4 oldala van: egy halacska, egy búzavirág, egy tölgymakk levél és egy búzakalász. A nyomda mérete egy kicsit nagy, kb. 12-14 cm x 6 cm, ezért csak különlegesebb alkalmakkor használom. Ajándéknak véleményem szerint szebben mutatnak ezek a nagyobbacska kekszecskék, így ha pl. Karácsony előtt, vagy ajándékba sütök, akkor mindig ezt a formát veszem elő.

A nyomdázott kekszekhez n mindig a jól bevált nyomdázható és igen jó formatartó receptemet használom, amit a házi Pilóta keksz bejegyzésben megtaláltok. Ebben a posztban főként a kekszsütés azon fortélyaira szeretnék kitérni, amik meghatározzák az igazán szép nyomdázott kekszeket, ill. azt, hogy azok hogyan őrzik meg biztosan a mintát a sütés végére is.

 A nyomdázó Kövér György fafaragó mester munkája.

A recept szempontjából igencsak fontos az a tény, hogy a nyomdázós kekszekbe semmiképpen sem szabad sütőport, vagy más térfogatnövelő szert keverni! A tészta nem attól lesz omlós és puha, hogy van benne sütőpor, hanem attól, hogy a tésztában található vaj meggátolja a sikérszálak kialakulását a liszt szemcséi között, ha ügyesen gyúrtuk össze azt. A tészta összeállításakor figyeljünk a felhasználni kívánt liszt minőségére (BL55 búza) és semmiképpen ne használjunk kukorica-, vagy rizslisztet, valamint ne keverjünk plusz keményítőt a liszthez, mert azoktól a tészta nagyon terül, hiszen ezekben nagyon kevés a fehérje.

A minta megtartása szempontjából igen lényeges pl. a tészta összeállításának a módja. A begyúrás során igyekezzünk gyors mozdulatokkal dolgozni, a vajat minél hamarabb elmorzsolni a tésztában. Nagyon hasznos segítség lehet ebben pl. egy késes aprító, hiszen azzal pillanatok alatt össze lehet állítani az omlós tésztákat, amit felhasználás előtt érdemes min. egy órácskát hűtőben pihentetni.

Kekszek.

A pihentetett és kinyújtott tésztát az alaposon lisztezett nyomdázóval nyomdázzuk meg, majd fektessük szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre, amit legalább 1 órára tegyünk hideg helyre és hagyjuk, hogy szépen kifagyjon a minta!!! Ez a keksz sütés egyik kulcslépése, sok esetben én egy éjszakát is a hűtőben hagyom a lenyomdázott kekszet és csak másnap reggel sütöm ki őket.

A sütésnek nem kell szuper hosszú ideig tartania, hiszen a 3-4 mm vastag tészták 6-8 perc alatt megsülnek. Arra kell figyelnünk, hogy a tészta alja még csak el se színeződjön, vagyis a kekszek alja is egy hajszállal legyen csak barnább/ sötétebb árnyalatú, mint a teteje.

A kekszeket hűtsük ki sütőrácson, majd felhasználásig/ fogyasztásig jól zárható dobozban tároljuk, ahol tovább fog puhulni a keksz. A keszet tölthetjük csoki krémmel (2 rész étcsoki : 1 rész tejszín), lekvárral, márthatjuk csokiba, vagy falhatjuk csak magában is a délutáni kávé mellé. :)


Sütésre fel, hiszen sütni bárki tud!  ildiKOKKI


3 comments: