Mire figyeljünk a nyomdázott kekszek késztésekor, hogy szép maradjon a minta a kekszekben?
Nyomdázott... |
Manapság már nagyon
könnyű különféle keksznyomdázókat beszerezni, legyen szó a hagyományos kör alakú nyomdákról, vagy a sodrófás verzióról. Én még régebben vásároltam erről a fafaragós oldalról ezt a szép magyar mintás keksznyomdát, aminek 4 oldala van:
egy halacska, egy búzavirág, egy tölgymakk levél és egy búzakalász. A nyomda
mérete egy kicsit nagy, kb. 12-14 cm x 6 cm, ezért csak különlegesebb
alkalmakkor használom. Ajándéknak véleményem szerint szebben mutatnak ezek a
nagyobbacska kekszecskék, így ha pl. Karácsony előtt, vagy ajándékba sütök,
akkor mindig ezt a formát veszem elő.
A nyomdázott
kekszekhez n mindig a jól bevált nyomdázható és igen jó formatartó receptemet
használom, amit a házi Pilóta keksz bejegyzésben megtaláltok. Ebben a posztban
főként a kekszsütés azon fortélyaira szeretnék kitérni, amik meghatározzák az
igazán szép nyomdázott kekszeket, ill. azt, hogy azok hogyan őrzik meg biztosan
a mintát a sütés végére is.
A nyomdázó Kövér György fafaragó mester munkája. |
A recept
szempontjából igencsak fontos az a tény, hogy a nyomdázós kekszekbe semmiképpen
sem szabad sütőport, vagy más térfogatnövelő szert keverni! A tészta nem
attól lesz omlós és puha, hogy van benne sütőpor, hanem attól, hogy a tésztában
található vaj meggátolja a sikérszálak kialakulását a liszt szemcséi között, ha
ügyesen gyúrtuk össze azt. A tészta összeállításakor figyeljünk a felhasználni
kívánt liszt minőségére (BL55 búza) és semmiképpen ne használjunk kukorica-, vagy
rizslisztet, valamint ne keverjünk plusz keményítőt a liszthez, mert azoktól a
tészta nagyon terül, hiszen ezekben nagyon kevés a fehérje.
A minta megtartása
szempontjából igen lényeges pl. a tészta összeállításának a módja. A begyúrás
során igyekezzünk gyors mozdulatokkal dolgozni, a vajat minél hamarabb
elmorzsolni a tésztában. Nagyon hasznos segítség lehet ebben pl. egy késes
aprító, hiszen azzal pillanatok alatt össze lehet állítani az omlós tésztákat,
amit felhasználás előtt érdemes min. egy órácskát hűtőben pihentetni.
Kekszek. |
A pihentetett és
kinyújtott tésztát az alaposon lisztezett nyomdázóval nyomdázzuk meg, majd fektessük
szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre, amit legalább 1 órára tegyünk hideg
helyre és hagyjuk, hogy szépen kifagyjon a minta!!! Ez a keksz sütés egyik
kulcslépése, sok esetben én egy éjszakát is a hűtőben hagyom a lenyomdázott
kekszet és csak másnap reggel sütöm ki őket.
A sütésnek nem kell
szuper hosszú ideig tartania, hiszen a 3-4 mm vastag tészták 6-8 perc alatt
megsülnek. Arra kell figyelnünk, hogy a tészta alja még csak el se színeződjön,
vagyis a kekszek alja is egy hajszállal legyen csak barnább/ sötétebb
árnyalatú, mint a teteje.
A kekszeket hűtsük
ki sütőrácson, majd felhasználásig/ fogyasztásig jól zárható dobozban tároljuk,
ahol tovább fog puhulni a keksz. A keszet tölthetjük csoki krémmel (2 rész
étcsoki : 1 rész tejszín), lekvárral, márthatjuk csokiba, vagy falhatjuk csak
magában is a délutáni kávé mellé. :)
Sütésre fel, hiszen
sütni bárki tud! ildiKOKKI
Hálás köszönettel!
ReplyDeleteEzeket a szépségeket vétek megenni!
ReplyDeleteKöszönöm szépen! :)
ReplyDelete