Avagy egy tésztából két süti: II. rész! J
A minap láttam a „Süssünk
valamint” facebook csoportban, hogy egy régi ismerősöm - aki szintén Ildikó J
-, sakk szeletet készített, ami nagyon-nagyon íncsiklandó volt. Ildikó a
receptet is leírta nekem, majd pár napra rá el is készítettem a süti magam
verzióját. J
Ebből a tésztából készült egyébként a csokis Battenberg-kocka is, ahol a
tésztalapok között lekvár helyett a finom csokis krém lapul. A Battenberg
sütivel ellentétben itt a rétegek házi baracklekvárral vannak összetapasztva, amit
egy vékony étcsokoládé réteg takar.
Attól senki ne
tartson, hogy a süteményünk szét fog esni a kockák mentén, mivel a lekvár
kiváló ragasztóanyag és szépen össze fogja tartani a sütiszeleteket. A tészta
maga egyébként egy sokáig puha maradó, finom kavart vajas tészta, amit akár egy
kis rummal is megbolondíthatunk, bár utóbbit a lekvárba is keverhetjük. J
Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es
tepsihez.)
(1) Tészta:
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 tojás
20 dkg liszt
3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
1 csipet só
1 tk vanília
kivonat
1-2 tk rum aroma
(elhagyható)
(2) Ragasztás és díszítés:
6-8 ek házi baracklekvár
(Recept itt.)
10 dkg étcsokoládé
+ 1-2 ek olaj
Elkészítés:
A puha vajat habosítsuk
ki (A), adjuk hozzá a porcukrot (B), majd keverjük el benne a tojásokat, a sót
és a vanília kivonatot (C). Forgassuk hozzá a liszttel elkevert sütőport (D),
majd a tészta felezzük el (E) és simítsuk egy kivajazott, alufóliával két
részre választott tepsibe (F). A maradék tésztába keverjük bele a kakaóport és
a rumaromát (G), majd ezt a barna tésztát (H) simítsuk a fehér tészta mellé (I),
amit 160°C-os előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt süssünk meg.
Ez a tészta mennyiség egy tepsire elegendő, amihez a tepsit középen egy darab alufóliával kell kettéválasztani. Ezt a műveletet úgy végezzük, hogy a tepsit vajazzuk ki (alul és oldalt is), majd vágjunk egy legalább olyan hosszú fólia darabot, mint a tepsi szélessége másfélszer. Eztán ezt a darabot hajtsuk félbe, majd a fóliát hajtsuk vissza kb. 6-8 cm-re a félbehajtási ponttól, így megkapjuk az elválasztót. Ezután a fóliát mérjük a tepsihez és a kilógó felesleges részeket - ha túl széles a fólia, vagy ha túl hosszú a megmarad alap - vágjuk le. Ezután az elválasztó fóliát simítsuk a kivajazott tepsibe aljába, ami egyszerűen beletapad majd oda.
Így készül a tészta... |
A süti összeállítása:
Várjuk meg, amíg a
tészta nagyjából meghűl, majd fordítsuk ki a tepsiből és hosszában vágjuk ketté
mindkét darabot (A-B). A rétegeket felváltva ragasszuk össze baracklekvárral,
majd tegyük a tepsit az összeragasztott tömbre, így az kicsit összenyomja a
rétegeket (C). A sütinket kb. két óra elteltével vágjuk hosszában ismét négy
szeletbe, majd minden második sort fordítsunk fejtetőre és így is ragasszuk
össze a rétegeket (D). Végül olvasszuk fel az étcsokit, keverjük el benne az
étolajat, majd kenjük meg a süti külsejét szép vékonyan csokival. A sütemény
tetejét tovább díszíthetjük egy kevés aprított pisztáciával, vagy pirított
szeletelt mandulával is!
Vélemény a receptről, vagyis mire
figyeljünk a süti készítésekor:
A sakk szelet egy a
nagyon szép és könnyen elkészíthető süti, illetve viszonylag olcsó is, ha van
odahaza a kamrában házi baracklekvárunk. J Az elkészítésnél
csupán néhány dologra kell figyelni, ami közül talán az egyik legfontosabb az,
hogy a tésztát szép egyenletesen simítsuk a tepsibe, hiszen ekkor kapunk
egyenletesen magas tésztát. A biztos hatás érdekében azt a trükköt is
bevethetjük, hogy a tészta sarkaihoz a tepsibe picit több tésztát terítünk, míg
a tepsi közepénél picit vékonyabb legyen a tészta, ekkor biztosan egyenletesen
vastag lesz a tészta! A már kisült, még langyos tészta felvágására is érdemes
ügyelni, hiszen ha szép egyenletesen vágunk, akkor a süti is szépen adja majd
ki a sakk-mintázatot. A rétegek összeragasztása után érdemes várni egy-egy órácskát,
így biztosan nem fognak elcsúszni a tésztalapok. Mindenesetre ez a süti nálunk
nagy siker volt, így én vendégvárónak biztosan készítem még ezt a sütit! J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Mutatós és nagyon finom is! |
Nagyon szép lett! Ilyet én is szoktam készíteni, anyósomtól van a receptem, ami elég hasonló :)
ReplyDeleteGondolom nálad is szuper finom szokott lenni, hiszen olyan jókat sütsz! :)
DeleteSzia Ildi,
ReplyDeleteVasárnap délutánra szeretném elkészíteni ezt a gusztaságot... A kérdésem az lenne, hogy ha már szombaton megcsinálnám, nem "ázik el", ill. nem szívja meg magát a tészta az 1 nap állásban?
Köszi! Betty
Szerintem kimondottan jobb lesz másnapra. Én mimdig 1 nappal előre kkészítem a sütiket.
ReplyDeleteSzia. Nem keresztben van kettevagva a két lap?
ReplyDeleteA nyers tészta kikenését bemutató kép alapjàn nem lehet, hogy ha azt a tésztàt vágtad még hosszában ketté, akkor abból egy olyan kis tömzsi hasáb jöjjön ki.
Inkább keresztben van kettévágva mindkét lap.
Nem?
Good poost
ReplyDelete