Sunday, June 15, 2014

Sakk szelet

Avagy egy tésztából két süti: II. rész! J

 
Sakk szelet... 

A minap láttam a „Süssünk valamint” facebook csoportban, hogy egy régi ismerősöm - aki szintén Ildikó J -, sakk szeletet készített, ami nagyon-nagyon íncsiklandó volt. Ildikó a receptet is leírta nekem, majd pár napra rá el is készítettem a süti magam verzióját. J Ebből a tésztából készült egyébként a csokis Battenberg-kocka is, ahol a tésztalapok között lekvár helyett a finom csokis krém lapul. A Battenberg sütivel ellentétben itt a rétegek házi baracklekvárral vannak összetapasztva, amit egy vékony étcsokoládé réteg takar.

Attól senki ne tartson, hogy a süteményünk szét fog esni a kockák mentén, mivel a lekvár kiváló ragasztóanyag és szépen össze fogja tartani a sütiszeleteket. A tészta maga egyébként egy sokáig puha maradó, finom kavart vajas tészta, amit akár egy kis rummal is megbolondíthatunk, bár utóbbit a lekvárba is keverhetjük. J
 
Kívül étcsoki és egy kevés pisztácia.  J

Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsihez.)
(1) Tészta:
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 tojás
20 dkg liszt
3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
1-2 tk rum aroma (elhagyható)
(2) Ragasztás és díszítés:
6-8 ek házi baracklekvár (Recept itt.)
10 dkg étcsokoládé + 1-2 ek olaj
 aprított pisztácia, vagy szeletelt pirított mandula

Belül kockás...
Elkészítés:
A puha vajat habosítsuk ki (A), adjuk hozzá a porcukrot (B), majd keverjük el benne a tojásokat, a sót és a vanília kivonatot (C). Forgassuk hozzá a liszttel elkevert sütőport (D), majd a tészta felezzük el (E) és simítsuk egy kivajazott, alufóliával két részre választott tepsibe (F). A maradék tésztába keverjük bele a kakaóport és a rumaromát (G), majd ezt a barna tésztát (H) simítsuk a fehér tészta mellé (I), amit 160°C-os előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt süssünk meg.
 A tepsi alufóliával való két részre választásáról:
Ez a tészta mennyiség egy tepsire elegendő, amihez a tepsit középen egy darab alufóliával kell kettéválasztani. Ezt a műveletet úgy végezzük, hogy a tepsit vajazzuk ki (alul és oldalt is), majd vágjunk egy legalább olyan hosszú fólia darabot, mint a tepsi szélessége másfélszer. Eztán ezt a darabot hajtsuk félbe, majd a fóliát hajtsuk vissza kb. 6-8 cm-re a félbehajtási ponttól, így megkapjuk az elválasztót. Ezután a fóliát mérjük a tepsihez és a kilógó felesleges részeket - ha túl széles a fólia, vagy ha túl hosszú a megmarad alap - vágjuk le.  Ezután az elválasztó fóliát simítsuk a kivajazott tepsibe aljába, ami egyszerűen beletapad majd oda.

Így készül a tészta...
A süti összeállítása:
Várjuk meg, amíg a tészta nagyjából meghűl, majd fordítsuk ki a tepsiből és hosszában vágjuk ketté mindkét darabot (A-B). A rétegeket felváltva ragasszuk össze baracklekvárral, majd tegyük a tepsit az összeragasztott tömbre, így az kicsit összenyomja a rétegeket (C). A sütinket kb. két óra elteltével vágjuk hosszában ismét négy szeletbe, majd minden második sort fordítsunk fejtetőre és így is ragasszuk össze a rétegeket (D). Végül olvasszuk fel az étcsokit, keverjük el benne az étolajat, majd kenjük meg a süti külsejét szép vékonyan csokival. A sütemény tetejét tovább díszíthetjük egy kevés aprított pisztáciával, vagy pirított szeletelt mandulával is!
 
Így kell összeragasztani a tésztát....

Vélemény a receptről, vagyis mire figyeljünk a süti készítésekor:
A sakk szelet egy a nagyon szép és könnyen elkészíthető süti, illetve viszonylag olcsó is, ha van odahaza a kamrában házi baracklekvárunk. J Az elkészítésnél csupán néhány dologra kell figyelni, ami közül talán az egyik legfontosabb az, hogy a tésztát szép egyenletesen simítsuk a tepsibe, hiszen ekkor kapunk egyenletesen magas tésztát. A biztos hatás érdekében azt a trükköt is bevethetjük, hogy a tészta sarkaihoz a tepsibe picit több tésztát terítünk, míg a tepsi közepénél picit vékonyabb legyen a tészta, ekkor biztosan egyenletesen vastag lesz a tészta! A már kisült, még langyos tészta felvágására is érdemes ügyelni, hiszen ha szép egyenletesen vágunk, akkor a süti is szépen adja majd ki a sakk-mintázatot. A rétegek összeragasztása után érdemes várni egy-egy órácskát, így biztosan nem fognak elcsúszni a tésztalapok. Mindenesetre ez a süti nálunk nagy siker volt, így én vendégvárónak biztosan készítem még ezt a sütit! J


Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Mutatós és nagyon finom is! 

6 comments:

  1. Nagyon szép lett! Ilyet én is szoktam készíteni, anyósomtól van a receptem, ami elég hasonló :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gondolom nálad is szuper finom szokott lenni, hiszen olyan jókat sütsz! :)

      Delete
  2. Szia Ildi,
    Vasárnap délutánra szeretném elkészíteni ezt a gusztaságot... A kérdésem az lenne, hogy ha már szombaton megcsinálnám, nem "ázik el", ill. nem szívja meg magát a tészta az 1 nap állásban?
    Köszi! Betty

    ReplyDelete
  3. Szerintem kimondottan jobb lesz másnapra. Én mimdig 1 nappal előre kkészítem a sütiket.

    ReplyDelete
  4. Szia. Nem keresztben van kettevagva a két lap?
    A nyers tészta kikenését bemutató kép alapjàn nem lehet, hogy ha azt a tésztàt vágtad még hosszában ketté, akkor abból egy olyan kis tömzsi hasáb jöjjön ki.
    Inkább keresztben van kettévágva mindkét lap.
    Nem?

    ReplyDelete