Avagy egy tésztából két süti: I. rész. J
A Battenberg
sütemény egy ősrégi britt recept, amit már az 1800-as években is sok
háziasszony készített. Az eredeti süti lényegében egy puha felemás színű piskóta
dominószerűen lekvárral összeragasztva, majd marcipánnal beborítva. (Forrás:
Wikipédia.) Jómagam a sütit elsőként Szofika oldalán láttam, aki évekig élt az
esős UK-ben, majd a jelenleg futó „Szakácsmustra" játék kapcsán, melynek Dina a
házigazdája, belefutottam Rachel Allen Battenbergjébe is. Jómagam azonban nem
szerettem volna ezt a számomra túl édesnek tűnő verziót kipróbálni, ezért
megpróbáltam a csokis verziót elkészíteni, hiszen a szigeten ez is igen
népszerű, mostanában meg úgyis olthatatlan csokilázban égek! J
A másik ok, amiért
a csokis verzió mellett döntöttem az volt, hogy megpróbáljak 1 tésztából 2 sütit
megalkotni. A minap sütöttem egy sakk szeletet, aminek a receptje hamarosan
elérhető lesz teljes egészében itt is - ÍGÉREM -, így ennek a tésztáját használtam
fel a csokis Battenberghez egy finom kis csokis ganachekrémmel párosítva. J
Hozzávalók: (6-8 db kockához, vagy egy
20 x 30 cm-es tepsihez.)
(1) Tészta:
20 dkg liszt + 3 ek
kakaópor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 egész tojás
1 tk vanília
kivonat
1 tk sütőpor
1 csipet só
(2) Krém:
150 g étcsoki + 100
g tejcsoki
100-120 g állati
tejszín (35%)
1 ek méz, vagy
glükóz szirup
1 tk vanília aroma
(3) Díszítés:
4-5 kocka fehér csoki
A tészta elkészítése:
A puha vajat
kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a sót és a vanília kivonatot, majd
egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Végül hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert
lisztet, majd a tészta felét, az előzőleg egy alumínium fóliával két részre
választott, kivajazott tepsibe simítjuk. A tészta maradékához hozzákeverjük a
kakaóport, majd azt a tepsi üres felébe simítjuk és 170°C-os sütőben 20-25 perc
alatt megsütjük.
A krém:
A csokoládét mikróban
felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és egy sima krémet keverünk ki.
Hozzáadjuk a mézet, vagy glükóz szirupot, illeltve a vanília aromát is. A
krémet félretesszük, de nem kell hűtőbe tenni, mert ott nagyon megszilárdul a
krém!
A süti összeállítása:
A fehér és a barna
tésztát is hosszában kettévágjuk, majd az egyik fehér tésztacsíkhoz ragasztjuk
az egyik barna csíkot. Az összeragasztott tésztacsíkok tetejét szintén megkenjük
csokis krémmel, majd a barna csík tetejére egy világosat teszünk, aminek az
oldaláre szintén krém kerül. Végül a helyére illesztjük az utolsó világos
tésztacsíkot is, ezután a süti tetejét és oldalát is vékonyan bevonjuk
csokikrémmel.
Tipp: A sütemény hűtés után akár felszeletelve is tálalható, de ha
kockákat szeretnénk készíteni, akkor a süteményt 6, vagy 8 egyenlő részre vágjuk
és az így kapott kis kockák szabad oldalait is vékonyan lekenjük a
csokikrémmel. A kockák tetejét tovább díszíthetjük néhány fehér csoki csíkkel,
vagy mandulával.
Vélemény a sütiről:
A végeredmény
meglepően finom lett, azonban azt bizton állíthatom, bár a tészta azonos a
magyar sakk szeletével, a csokis Battenberg végső íze teljesen más lesz, mint
lekváros magyar testvéréé! Ez is bizonyítja tehát, hogy egy kis változtatás egy
alkotórészben (krémen, tésztában stb.) hatalmas változást eredményez a
végeredményben! J
Akinek van kedve, próbálja ki, mert a tészta sokáig puha marad, a csokis krém pedig
lágyan elomlik a szánkban!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Egy tésztából két süti.... A Battenberg! |
No comments:
Post a Comment