Avagy helyzetjelentés az új konyhámról… J
Sacher... Se több, se kevesebb! |
Jelentem,
hivatalosan is berendezkedtünk az új lakásban!!! Tegnap este minden a helyére
került, igaz még van 1-2 apróság, ami megoldásra vár, de lényegében kész a új
otthon. J
Be kell valljam, amikor kiköltöztünk az egyetemi lakásból, amit ugye 2 évre
kaptunk meg, nagyon féltem, hogy milyen helyet találunk majd, de hatalmas
szerencsével egy teljesen új építésű társasházban, egy igazán remek környéken
kaptunk egy nagyon hasonló, de sokkal modernebb kis kuckót. J
A lakást persze be kell járatni és az új konyhát is tesztelni kell! Az új ildiKOKKI-műhelyről annyit, hogy van benn egy szuper elektromos sütő+főzőlap,
melynél a sütő hátulja végre nem éget, így nem kell forgatnom a tésztákat sütés
közben…
A konyha bővült
továbbá egy mosogatógéppel is, ami iszonyatosan JÓÓÓ, hiszen (1) kevesebbet
kell ácsorognom a mosogató fölött, (2) a mosogatógépből egyszerűbb is ki- és
bepakolni, (3) minden sokkal tisztább, mint ezelőtt valaha is volt, (4) az
előző 3 dolognak a Párom örül a legjobban, aminek meg én örülök… J A lényeg, hogy most konyhai-örömmámorban
úszom és néha csak besétálok körbenézni, hogy minden tényleg az enyém-e, de
tényleg az! A bloghoz kapcsolódó változás annyi lesz csupán, hogy a konyhapultom már nem
barna, mint volt, hanem fekete, továbbá van egy nagy acélpult is a mosogató
mellett. Így a fázisfotók háttere megváltozik erre a feketés munkalapra és a
fémpultra, de szerintem ez nem lesz zavaró. A fényviszonyok a lakásban elég
jók, így a fotókkal egyébként nem lesz gond, legalábbis remélem. J
Lássuk tehát akkor az új sütiket, ígérem igyekszem itt is finomakat sütni…
Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta:
4 tojás
120 g porcukor
80 g liszt + 2-3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
80 g vaj
80 g jó minőségű
étcsoki
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
(2) Töltelék:
6-8 ek folyós
baracklekvár (A saját befőzésűt használtam, recept itt.)
1-2 tk rum aroma
(3) Máz:
100 g jó minőségű
étcsoki
1 nagy ek vaj
1 ek olaj
Megjegyzés:
Egy nagyobb 16-18 szeletes tortához – 26 cm átmérőjű – ezt az adagot duplázni
kell! (A tészta receptje Farkas Vilmos oldaláról származik.)
A tészta összeállítása:
Az étcsokit
mikróban megolvasztom, a tojásokat kettéválasztom, majd a lisztet, kakaóport és
a sütőport egy kis tálkában összeszitálom. Egy nagyobb tálban a puha vajat
kihabosítom a porcukor felével, majd hozzákeverem a tojások sárgáit és a
vanília kivonatot (A). A tojásfehérjét szép fehér habbá verem a porcukor másik
felével, majd félreteszem. Az olvadt étcsokit hozzákeverem a vajas-tojássárgás
keverékhez (B-C), majd óvatosan hozzáforgatom a felvert tojásfehérjét (D) és
lisztes-kakós keveréket (E). A kész tésztát egy kivajazott tortagyűrűbe szedem,
majd kb. 30-40 min alatt 160°C-on készre sütöttem. Ne feledjük a tűpróbát!
A torta összeállítása:
A meleg tortalapot
átfordítom és egy rácsra teszem hűlni (A). Ha nagyjából meghűlt, kettévágom (B)
és 4-5 ek lekvárt töltök a két lap közé. (A lekvárt egy kis rum aromával is
megbolondíthatjuk). A tortalapokat összeillesztem, majd 1-2 ek lekvárt simítok
a torta külsejére, amit ezután legalább (!) egy órácskát hagyok szikkadni (D).
A külső
csokiburokhoz az étcsokit mikróban felolvasztom, hozzákeverem a vajat és az
olajat, majd az egészet a torta teteére öntöm és elsimítom a tetején, illetve az oldalán. (A torta
ekkor még továbbra is a rácson áll, a felesleges csokit hagyjuk lecsurogni egy
tálcára. Innét aztán lehet visszaszedni a maradék étcsokit a díszítéshez.) A
tortát pár pillanatig hagyom pihenni a rácson, majd késsel alányúlok és
felemelem. Egy kevés mandulával körbepanírozom a torta oldalát, arany színű
tortadeklire teszem a kész tortát, majd a maradék csokival feliratozom a torta
tetejét.
Vélemény a receptről, vagyis mire érdemes
figyelni a készítéskor:
A vajas piskóta
receptje tényleg nagyon szuper, hihetetlenül puha és nem túl édes. (Azt hittem
ennyi cukorral az lesz, de nem, pont így kerek!) A tésztát a tortakarikából
kivéve mindenképpen rácson hűtsük, hogy szépen át tudjon szellőzni a tészta.
Szerintem a torta
akár két réteg lekvárt is elbírt volna, így azt legközelebb már így csinálom. A
torta külsejét tényleg csak 1-2 ek lekvárral kenjük be, mindössze a szigetelés
miatt és várjuk meg azt az 1 óra szikadási időt, megéri!! A csokit nyugodtan keverjük
ki vajjal és/vagy olajjal, vagy olajjal, ettől csak puha marad a külső
csokiburok és könnyen lehet majd szelni is. (Nem mellesleg így a csoki nem is „dobja
ki” a kakaóvajat ha hűl a tortán, így a csíkok miatt sem kel aggódni.)
Összességében ez
egy nagyon gyorsan elkészíthető, finom süti, ami mindig jól jön, ha valami
egyszerű, de nagyon csokis édességre vágyunk!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Gratulálok az új "fészketekhez" ! De jó is ilyenkor belakni , különösen ha ilyen szép mint ahogy írod! A tortád nagyon szép! Tervbe vettem én is hogy elkészítem, de eddig még nem került rá sor!
ReplyDeleteNagyon vrom, hogy elkészítsd, remélem küldesz fotót! A gratulációért külön köszönet!
DeleteDe jó lehet, hogy végre birtokba vetted az új hiper-szuper konyhádat! A torta meg nagyon gusztára sikeredett! Ha az íze is ilyen, akkor elvesztem....
ReplyDeleteÉn is nagyon örülök, már elég volt a pakolászásból! :) A süti sjna elfogyott, így igazán meg sem tudom mondani, hogy milyen volt... :)))
DeleteNagyon kívánatos lett a sacher tortád, szívesen megenném a tálcán lév szeletet! :)
ReplyDeleteLáttam a facebookon a gyönyörűséges, jól felszerelt konyhádat, sikeres sütés-főzést kívánok benne!
Köszi szépen, eddig minden nagyon jól működik, majd az első katasztrófa után már biztos nem leszek ilyen bizakodóó.... A sütiből küldenék, de sajna már a múltéééé.... :)
DeleteOlyan jó, hogy így örülsz az új konyhádnak! :) Szívesen meghívatnám oda magam egy ilyen Sacherre.... :)
ReplyDeleteÉn mindíg mindenkit szívesen látok, de ilyen remek cukrászokat, mint te különösen! ;)))
DeleteMásodszor készítem ezt a finomságot két hónapon belül. A lekvárt nem kell sajnálni, az biztos... és a jó minőségű csokiból sem szabad lejjebb adni ;-) Köszi a receptet
ReplyDelete