Thursday, June 5, 2014

Sacher torta

Avagy helyzetjelentés az új konyhámról… J


Sacher... Se több, se kevesebb!

Jelentem, hivatalosan is berendezkedtünk az új lakásban!!! Tegnap este minden a helyére került, igaz még van 1-2 apróság, ami megoldásra vár, de lényegében kész a új otthon. J Be kell valljam, amikor kiköltöztünk az egyetemi lakásból, amit ugye 2 évre kaptunk meg, nagyon féltem, hogy milyen helyet találunk majd, de hatalmas szerencsével egy teljesen új építésű társasházban, egy igazán remek környéken kaptunk egy nagyon hasonló, de sokkal modernebb kis kuckót. J A lakást persze be kell járatni és az új konyhát is tesztelni kell! Az új  ildiKOKKI-műhelyről annyit, hogy van benn egy szuper elektromos sütő+főzőlap, melynél a sütő hátulja végre nem éget, így nem kell forgatnom a tésztákat sütés közben…

A konyha bővült továbbá egy mosogatógéppel is, ami iszonyatosan JÓÓÓ, hiszen (1) kevesebbet kell ácsorognom a mosogató fölött, (2) a mosogatógépből egyszerűbb is ki- és bepakolni, (3) minden sokkal tisztább, mint ezelőtt valaha is volt, (4) az előző 3 dolognak a Párom örül a legjobban, aminek meg én örülök… J A lényeg, hogy most konyhai-örömmámorban úszom és néha csak besétálok körbenézni, hogy minden tényleg az enyém-e, de tényleg az! A bloghoz kapcsolódó változás annyi lesz csupán, hogy a konyhapultom már nem barna, mint volt, hanem fekete, továbbá van egy nagy acélpult is a mosogató mellett. Így a fázisfotók háttere megváltozik erre a feketés munkalapra és a fémpultra, de szerintem ez nem lesz zavaró. A fényviszonyok a lakásban elég jók, így a fotókkal egyébként nem lesz gond, legalábbis remélem. J Lássuk tehát akkor az új sütiket, ígérem igyekszem itt is finomakat sütni…
 
Belül...

Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta:
4 tojás
120 g porcukor
80 g liszt + 2-3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
80 g vaj
80 g jó minőségű étcsoki
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
(2) Töltelék:
6-8 ek folyós baracklekvár (A saját befőzésűt használtam, recept itt.)
1-2 tk rum aroma
(3) Máz:
100 g jó minőségű étcsoki
1 nagy ek vaj
1 ek olaj

Megjegyzés: Egy nagyobb 16-18 szeletes tortához – 26 cm átmérőjű – ezt az adagot duplázni kell! (A tészta receptje Farkas Vilmos oldaláról származik.)

A tészta összeállítása:
Az étcsokit mikróban megolvasztom, a tojásokat kettéválasztom, majd a lisztet, kakaóport és a sütőport egy kis tálkában összeszitálom. Egy nagyobb tálban a puha vajat kihabosítom a porcukor felével, majd hozzákeverem a tojások sárgáit és a vanília kivonatot (A). A tojásfehérjét szép fehér habbá verem a porcukor másik felével, majd félreteszem. Az olvadt étcsokit hozzákeverem a vajas-tojássárgás keverékhez (B-C), majd óvatosan hozzáforgatom a felvert tojásfehérjét (D) és lisztes-kakós keveréket (E). A kész tésztát egy kivajazott tortagyűrűbe szedem, majd kb. 30-40 min alatt 160°C-on készre sütöttem. Ne feledjük a tűpróbát!
 
Így készül a tészta.
A torta összeállítása:
A meleg tortalapot átfordítom és egy rácsra teszem hűlni (A). Ha nagyjából meghűlt, kettévágom (B) és 4-5 ek lekvárt töltök a két lap közé. (A lekvárt egy kis rum aromával is megbolondíthatjuk). A tortalapokat összeillesztem, majd 1-2 ek lekvárt simítok a torta külsejére, amit ezután legalább (!) egy órácskát hagyok szikkadni (D).
A külső csokiburokhoz az étcsokit mikróban felolvasztom, hozzákeverem a vajat és az olajat, majd az egészet a torta teteére öntöm és elsimítom a tetején, illetve az oldalán. (A torta ekkor még továbbra is a rácson áll, a felesleges csokit hagyjuk lecsurogni egy tálcára. Innét aztán lehet visszaszedni a maradék étcsokit a díszítéshez.) A tortát pár pillanatig hagyom pihenni a rácson, majd késsel alányúlok és felemelem. Egy kevés mandulával körbepanírozom a torta oldalát, arany színű tortadeklire teszem a kész tortát, majd a maradék csokival feliratozom a torta tetejét.
 
A torta betöltése... A csokizást elfelejtettem lefotózni! 

Vélemény a receptről, vagyis mire érdemes figyelni a készítéskor:
A vajas piskóta receptje tényleg nagyon szuper, hihetetlenül puha és nem túl édes. (Azt hittem ennyi cukorral az lesz, de nem, pont így kerek!) A tésztát a tortakarikából kivéve mindenképpen rácson hűtsük, hogy szépen át tudjon szellőzni a tészta.
Szerintem a torta akár két réteg lekvárt is elbírt volna, így azt legközelebb már így csinálom. A torta külsejét tényleg csak 1-2 ek lekvárral kenjük be, mindössze a szigetelés miatt és várjuk meg azt az 1 óra szikadási időt, megéri!! A csokit nyugodtan keverjük ki vajjal és/vagy olajjal, vagy olajjal, ettől csak puha marad a külső csokiburok és könnyen lehet majd szelni is. (Nem mellesleg így a csoki nem is „dobja ki” a kakaóvajat ha hűl a tortán, így a csíkok miatt sem kel aggódni.)
Összességében ez egy nagyon gyorsan elkészíthető, finom süti, ami mindig jól jön, ha valami egyszerű, de nagyon csokis édességre vágyunk!

Legyen szép napotok,  ildiKOKKI


9 comments:

  1. Gratulálok az új "fészketekhez" ! De jó is ilyenkor belakni , különösen ha ilyen szép mint ahogy írod! A tortád nagyon szép! Tervbe vettem én is hogy elkészítem, de eddig még nem került rá sor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon vrom, hogy elkészítsd, remélem küldesz fotót! A gratulációért külön köszönet!

      Delete
  2. De jó lehet, hogy végre birtokba vetted az új hiper-szuper konyhádat! A torta meg nagyon gusztára sikeredett! Ha az íze is ilyen, akkor elvesztem....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én is nagyon örülök, már elég volt a pakolászásból! :) A süti sjna elfogyott, így igazán meg sem tudom mondani, hogy milyen volt... :)))

      Delete
  3. Nagyon kívánatos lett a sacher tortád, szívesen megenném a tálcán lév szeletet! :)
    Láttam a facebookon a gyönyörűséges, jól felszerelt konyhádat, sikeres sütés-főzést kívánok benne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen, eddig minden nagyon jól működik, majd az első katasztrófa után már biztos nem leszek ilyen bizakodóó.... A sütiből küldenék, de sajna már a múltéééé.... :)

      Delete
  4. Olyan jó, hogy így örülsz az új konyhádnak! :) Szívesen meghívatnám oda magam egy ilyen Sacherre.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én mindíg mindenkit szívesen látok, de ilyen remek cukrászokat, mint te különösen! ;)))

      Delete
  5. Másodszor készítem ezt a finomságot két hónapon belül. A lekvárt nem kell sajnálni, az biztos... és a jó minőségű csokiból sem szabad lejjebb adni ;-) Köszi a receptet

    ReplyDelete