Monday, June 23, 2014

Török kokostar

Avagy válaszaim Gabynak a Liebster award vándordíjra! J

 
A török csoda...

A minap egy hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen Gaby, a Rubin Konyhája blog szerzője engem is kitüntetett a Liebster award díjjal, ami egy pozitív visszajelzés gasztroblogger társainktól. Egyfajta dicsért, hogy olvassák, szeretik és elismerik blogunkat, illetve a munkánkat. J Mondani sem kell, nagyon megörültem a díjnak, főleg Gabytól, hiszen emberileg nagyon tisztelem őt, munkásságát meg nagyon szeretem! J Éppen ezért a mai receptem neki szól, hiszen tudom, Gaby a kókusz szerelmese, így jöjjön most egy igazi kókuszbomba! Azért mielőtt tovább loholnánk engedtessék meg, hogy én is megnevezzem a kedvenceim, hiszen nagyon szívesen időzöm Szofika konyhájában, és Barbi konyhájában is! J Nálam ti vagytok a nyerők Csajok, így tőlem ti kajátok a díjat! J
 
Az bizonyos díj! 

A díjhoz járt azonban néhány kérdés is, íme a válaszaim:
„Kitől tanultál főzni?”
Az alapokat a nővéremtől, Ágitól tanultam, aztán Lajos Mari intelmei szerint bővítettem tovább a tudásom. Ma már nagyon sok és változatos idevágó szakirodalmat, vagy gasztroblogot olvasok, de a nagy sütis trükköket szerintem legkönnyebb YouTube videókból és saját tapasztalás útján begyűjteni.
„Van-e olyan édesség, amiből másé (édesanya, szomszéd néni sstb.) a legjobb?”
Naná, hogy van! J A Párom édesanyja csinálja a legfincsibb somlóit, a tesóm a legfincsibb kelt tésztákat, anyukám meg a legtutibb keksztekercset és Szilvia szeletet a világon! Niki barátnőm túrógombócánál nincs jobb, de azért van, amiből a sajátom a legfincsibb… (Pl. tiramisu és zserbó. J )
„Ha következő életedben tetszőleges hozzávaló lennél, mi lennél az?”
Fogalmam sincs, én inkább egy testes vörösbor lennék szívesebben…
„Köztudott, hogy a bloggereknek mindig valami újat kell készíteni, hogy legyen mit posztolni. Van olyan recepted, amit ennek ellenére elkészítesz évente többször is?”
Persze, rengeteg ilyen recept van! A bonbonok nagy része rendszeresen újra és újra megszületik nálam, de pl. ezt a mostani kókuszos süti is többször készül nálunk, mert nagy kedvenc! Bár Gaby, ezt a sütit most CSAK miattad készítettem el! J

Lássuk tehát a receptet, ami eredetileg egy török édesség, persze anno én ezt sem kóstolhattam meg Törökországban amiatt a fránya gyomorrontás miatt, de talán majd egyszer…. A süti ötlete Elif blogjáról származik.



Hozzávalók: (16 db golyóbishoz/kekszecskéhez.)
(1) Tészta:
120 g liszt
30 g kakaópor
75-80 g vaj
40 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vaníliás cukor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
(2) Kókuszos töltelék:
1 tojás fehérje
60-70 g kókuszreszelék
50 g porcukor
(3) Díszítés:
3-4 kocka étcsoki + 1 tk olaj


Elkészítés:
A tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütőport egy tálba szitáljuk, majd ezt a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, ráütjük a tojássárgáját, majd egy sima tésztát gyúrunk, amit folpackba tekerünk, de ezúttal nem tesszük be a hűtőbe.
A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kókuszt. Ebből egy kemény masszát kell kapnunk, amiből vizes kézzel kis gombócokat formálunk és egy órácskára fagyasztóba teszünk. A nyers tésztát 16 részre osztjuk, belőle kis gombócot formálunk, majd azt kilapítjuk és becsomagoljuk vele a kókuszos golyóbisokat. Végül a kész gombócokat kellő távolságban sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-on előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a golyók kihűltek, a csokit olvasszuk össze az étolajjal és finoman csíkozzuk le a tészta tetejét, hogy az még mutatósabb legyen! J

Kívül csoki, belül kókusz...

Vélemény a receptről, észrevételek:
Egy nagyobb család esetén duplázni, vagy triplázni érdemes az itt megadott mennyiséget, hiszen a kokostar nagyon hamar elkészül és dobozban nagyon sokáig eláll.
A töltelék esetén arra érdemes figyelni, hogy a tojásfehérjét szépen habosítsuk ki a porcukorral és ebbe adjuk a kókuszt, ne pedig a kókuszba keverjük a kihabosítatlan fehérjét, mert akkor egy lényegesen keményebb tölteléket kapunk.
A sütési idő alatt 15 perc után érdemes bekukkantani egy gombóc alá, hogy a tészta alul elkezdett-e barnulni, azt ugyanis ne várjuk meg, mert úgy a tészta keserű lesz!
A süti gyerekekkel is elkészíthető, hiszen ők imádnak pacsmagolni, keverni, maszatolni és nyújtani, ráadásul az egész süti elkészítése sem olyan hosszadalmas, hogy egy manónak ne lenne ahhoz elég türelme! J

Legyen szép napotok, ildiKOKKI

A török édesség...

7 comments:

  1. Köszönöm a válaszaidat, a kókuszt, és a kedves szavakat, Ildi! :D

    ReplyDelete
  2. Köszönöm szépen Ildikó! Pár kokostar-t küldhetnél a díj mellé! :)

    ReplyDelete
  3. Köszönöm a receptet és gratulálok a díjhoz!

    ReplyDelete
  4. Köszönöm a receptet és gratulálok a díjhoz!

    ReplyDelete
  5. Mit csináltam rosszul? 15 perce sül, de már mind szétrepedt! Sírok!

    ReplyDelete
  6. Szeretném megkérdezni, hogy alul- felül sütés, vagy légkeveréss? Köszönöm!

    ReplyDelete