Avagy válaszaim Gabynak a Liebster award vándordíjra! J
A minap egy hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen Gaby, a Rubin Konyhája blog szerzője engem is kitüntetett a Liebster award díjjal, ami egy pozitív visszajelzés gasztroblogger társainktól. Egyfajta dicsért, hogy olvassák, szeretik és elismerik blogunkat, illetve a munkánkat. J Mondani sem kell, nagyon megörültem a díjnak, főleg Gabytól, hiszen emberileg nagyon tisztelem őt, munkásságát meg nagyon szeretem! J Éppen ezért a mai receptem neki szól, hiszen tudom, Gaby a kókusz szerelmese, így jöjjön most egy igazi kókuszbomba! J Azért mielőtt tovább loholnánk engedtessék meg, hogy én is megnevezzem a kedvenceim, hiszen nagyon szívesen időzöm Szofika konyhájában, és Barbi konyhájában is! J Nálam ti vagytok a nyerők Csajok, így tőlem ti kajátok a díjat! J
A díjhoz járt
azonban néhány kérdés is, íme a válaszaim:
„Kitől tanultál
főzni?”
Az alapokat a nővéremtől, Ágitól tanultam,
aztán Lajos Mari intelmei szerint bővítettem tovább a tudásom. Ma már nagyon
sok és változatos idevágó szakirodalmat, vagy gasztroblogot olvasok, de a nagy sütis
trükköket szerintem legkönnyebb YouTube videókból és saját tapasztalás útján
begyűjteni.
„Van-e olyan
édesség, amiből másé (édesanya, szomszéd néni sstb.) a legjobb?”
Naná, hogy van! J A Párom édesanyja csinálja a legfincsibb somlóit, a tesóm a
legfincsibb kelt tésztákat, anyukám meg a legtutibb keksztekercset és Szilvia
szeletet a világon! Niki barátnőm túrógombócánál nincs jobb, de azért van,
amiből a sajátom a legfincsibb… (Pl. tiramisu és zserbó. J )
„Ha következő
életedben tetszőleges hozzávaló lennél, mi lennél az?”
Fogalmam sincs, én inkább egy testes
vörösbor lennék szívesebben…
„Köztudott, hogy a bloggereknek
mindig valami újat kell készíteni, hogy legyen mit posztolni. Van olyan
recepted, amit ennek ellenére elkészítesz évente többször is?”
Persze, rengeteg ilyen recept van! A bonbonok nagy része
rendszeresen újra és újra megszületik nálam, de pl. ezt a mostani kókuszos süti
is többször készül nálunk, mert nagy kedvenc! Bár Gaby, ezt a sütit most CSAK
miattad készítettem el! J
Lássuk tehát a receptet, ami
eredetileg egy török édesség, persze anno én ezt sem kóstolhattam meg
Törökországban amiatt a fránya gyomorrontás miatt, de talán majd egyszer…. A
süti ötlete Elif blogjáról származik.
Hozzávalók: (16 db golyóbishoz/kekszecskéhez.)
(1) Tészta:
120 g liszt
30 g kakaópor
75-80 g vaj
40 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vaníliás cukor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
(2) Kókuszos töltelék:
1 tojás fehérje
60-70 g kókuszreszelék
50 g porcukor
(3)
Díszítés:
3-4
kocka étcsoki + 1 tk olaj
Elkészítés:
A
tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütőport egy
tálba szitáljuk, majd ezt a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat,
ráütjük a tojássárgáját, majd egy sima tésztát gyúrunk, amit folpackba
tekerünk, de ezúttal nem tesszük be a hűtőbe.
A
kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral kihabosítjuk, majd
hozzákeverjük a kókuszt. Ebből egy kemény masszát kell kapnunk, amiből vizes
kézzel kis gombócokat formálunk és egy órácskára fagyasztóba teszünk. A nyers
tésztát 16 részre osztjuk, belőle kis gombócot formálunk, majd azt kilapítjuk
és becsomagoljuk vele a kókuszos golyóbisokat. Végül a kész gombócokat kellő
távolságban sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-on előmelegített sütőben
kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a golyók kihűltek, a csokit olvasszuk össze
az étolajjal és finoman csíkozzuk le a tészta tetejét, hogy az még mutatósabb
legyen! J
Kívül csoki, belül kókusz... |
Vélemény a receptről,
észrevételek:
Egy
nagyobb család esetén duplázni, vagy triplázni érdemes az itt megadott mennyiséget,
hiszen a kokostar nagyon hamar elkészül és dobozban nagyon sokáig eláll.
A
töltelék esetén arra érdemes figyelni, hogy a tojásfehérjét szépen habosítsuk
ki a porcukorral és ebbe adjuk a kókuszt, ne pedig a kókuszba keverjük a
kihabosítatlan fehérjét, mert akkor egy lényegesen keményebb tölteléket kapunk.
A
sütési idő alatt 15 perc után érdemes bekukkantani egy gombóc alá, hogy a
tészta alul elkezdett-e barnulni, azt ugyanis ne várjuk meg, mert úgy a tészta
keserű lesz!
A
süti gyerekekkel is elkészíthető, hiszen ők imádnak pacsmagolni, keverni,
maszatolni és nyújtani, ráadásul az egész süti elkészítése sem olyan hosszadalmas, hogy egy
manónak ne lenne ahhoz elég türelme! J
Legyen
szép napotok, ildiKOKKI
Köszönöm a válaszaidat, a kókuszt, és a kedves szavakat, Ildi! :D
ReplyDeleteKöszönöm szépen Ildikó! Pár kokostar-t küldhetnél a díj mellé! :)
ReplyDeleteKöszönöm a receptet és gratulálok a díjhoz!
ReplyDeleteKöszönöm a receptet és gratulálok a díjhoz!
ReplyDeleteMit csináltam rosszul? 15 perce sül, de már mind szétrepedt! Sírok!
ReplyDeletenekem is :)
ReplyDeleteSzeretném megkérdezni, hogy alul- felül sütés, vagy légkeveréss? Köszönöm!
ReplyDelete