Wednesday, June 4, 2014

Pisztáciás bonbon

Avagy ismét egy nagyon színes falatnyi boldogság! J


Kívül színes, belül zöld...

A pisztáciás édességeket már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, de elég sok időbe telt, mire találtam itt Helsinkiben egy boltot, ahol tudok vásárolni sótlan pisztáciát… Eddig ugyanis ez nem nagyon sikerült, mígnem találtam egy arab boltot jó messze a régi lakásunktól. Azóta persze már felfedeztem egy második boltot is a közelben, így egy ideje onnét vásárolom a zöld csodát, ami szerintem egyrészt jobb minőségű is, másrészt ezer másféle mag és liofilizált, meg aszalt gyümik is vannak ebben a boltban! J

A pisztáciás bonbonnal, csakúgy mint a bonbonozás kérdéskörével elsőként Bonbon mániánál találkoztam, így ezen zöldes csoda ötlete Zsuzsától származik, köszönet érte! Én a receptjén annyit módosítottam, hogy a töltelékbe tettem egy nagy csipet sót is, ami szerintem nagyon „kidobja” a pisztácia ízét, még így is, hogy csak fele mennyiségű pisztáciával dolgoztam az eredeti recepthez képest. Lásuk akkor az én változatomak! J
 
Belül pisztáciás töltelék lapult...

Hozzávalók: (21 db-hoz.)
(1) Bonbon hüvely:
200 g jó minőségű étcsoki + 2 g kakaóvaj
3-4 kocka fehérc soki + ½ tk matcha teapor
(2) Töltelék:
100 g jó minőségű fehér csokoládé
50 g sótlan pisztácia
40 g tejszín (35%, állati)
1 tk vanília kivonat
1 tk glükóz szirup
1 tk vaj
1 jóóó nagy csipet só

Megjegyzés: Ezt a bonbont ét- és  fehér csokoládés "külsővel" is elkészítettem, nem is tudom, nekem melyik ízlett jobban... A töltelék lényegében mindkét csokihoz passzol, így csak hangulat függő, melyik variáció készül nálam. (A hozzávalóknál mindenesetre most az étcsoki szerepel, de a fehércsoki mennyisége is ugyanennyi lenne, természetesen.)

Pisztáciás bonbon ét- és fehér csokis burokban.

A töltelék elkészítése:
A pisztáciát egy kávédarálón ledaráljuk, de ha marad benne 1-2 nagyobb darabka, az sem tragédia. A fehér csokoládét mikróban megolvasztom, hozzáadom a tejszínt és simára keverem. Hozzákeverem a glükóz szirupot, a vanília kivonatot, majd az őrölt pisztáciát is és simára keverem Végül megbolondítom egy csipet sóval, majd felhasználásig hűtőbe teszem a tölteléket.

A bonbonok összeállítása:
A bonbonhüvelyhez a matcha teával színezett fehér csokival kidekorálom a formát, az étcsokit temperálom, majd a jól bevált módon elkészítjük a bonbonhüvelyt. A tölteléket egy műanyag mini cukrászzsák segítségével a hüvelyekbe töltöm, majd újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Miután a csoki megszilárdult a hűtőben, átfordítom a bonbon formát, hogy a kész bonbonok kipotyogjanak a formából.


Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

A fehér csokoládés burokba töltött pisztáciakrémes töltelékkel készült verzió...

No comments:

Post a Comment