Avagy a fagyigépem ismét akcióban...
Az a bizonyos narancsfagyi! |
Bár nálunk
mostanság nincs igazán nyárias hangulat, hiszen mindössze 8-10°C van
Helsinkiben, ennek ellenére próbálok a nyárra hangolódni legalább az
elkészített finomságokkal. J Éppen ezért úgy döntöttem, hogy előhalászom a tavaly
vásárolt fagylaltkészítő masinámat és kipróbálok egy új receptet. Azon persze
nem kellett sokat agyalnom, hogy milyen ízű is legyen az a fagyi… Történt
ugyanis, hogy Húsvétkor kimentünk Vanhakaupunkiba, a Vantaa folyó partjára
egyet piknikezni (=lustálkodni egy porkócon és nézni a tavaszi melegre kirajzó
városlakókat), akkor a Párom vett nekem egy tölcséres Pingviini – az egyik leghíresebb
fin fagylalt márka az Ingman után – narancsagyit, ami annyira, de annyira
fincsiiiii volt! J
Ezután teljesen
narancsfagyi függő lettem, majd utánanéztem a lehetséges recepteknek és
megalkottam a saját fagyimat. A narancsfagyi, mint minden más fagyi lelke is
egy sűrű, pudingszerű fagyialap, ami elkészítését tekintve hasonló volt a brit orange curdhöz, melynek a receptjét az oldalamon szintén megtaláljátok. Ebbe került
aztán a tejszínhab, amit csak kikevert a csodamasina és már lehetett is falni a
hűsítő gombócokat!
Itt már picit olvadt... |
Hozzávalók: (Kb. 10-12 gombóchoz.)
2 közepes narancs
4 ek cukor
1 púpos ek
keményítő
2 tojássárgája
1 púpos tk fahéj
¼ tk kardamom (Bátrabbaknak!)
¼ tk szegfűszeg (Bátrabbaknak!)
1 tk vanília
kivonat
2 dl tejszínhab (35%,
állati)
Elkészítés:
A narancsokat forró
víz alatt, mosogatószerrel és szivaccsal alaposan megsikáljuk, majd szárazra
töröljük. Egy kisebb lábosba reszeljük a héjukat, levüket alaposan kifacsarjuk.
Belekeverjük a cukrot, keményítőt, a fűszereket (A), majd simára keverjük benne a
két tojássárgáját (B), majd ebből kis lángon egy sűrű narancspudingot
főzünk(C). (Itt látszik a képen, hogy én a puding főzése után adtam hozzá a vanília kivonatot, hogy a főzés során keletkező esetleges hőbomlást elkerüljem.) Az így kapott narancsos alapot hűtőben behűtjük, majd beleforgatjuk a
keményre felvert, szintén jó hideg tejszínhabot(D-E). Végül az így kapott fagyaltot 20-30
perc alatt kikeverjük a fagylaltkészítő gépben és már fogyaszthatjuk is a fagyit (F)! A maradékot rögtön kanalazzuk át egy műanyag dobozba és tegyük fagyasztóba!
Fontos tudnivalók a fagyikészítésről:
(1) Az se csüggedjen, akinek nincs
fagyigépe, hiszen ebben az esetben tegyük egyből dobozba a fagyit és mehet
egyből a fagyóba. Ilyenkor érdemes 4-5 alkalommal botmixerrel átkeverni az épp
megfagyó fagyit, hogy a lehető legkevesebb jégkristály képződjön abban és minél
krémesebb állagot érjünk el.
(2) Abban az
esetben, ha fagyigéppel dolgozunk, az adagot semmiképpen se növeljük,
vagyis egyszerre maximum egy 2 dl-es pudingos alap + 2 dl tejszínhabból készült
fagylaltmennyiséggel dolgozzuk. Ha ugyanis többet rakunk a gépbe, azt már egy
normál méretű tartályos masina nem tudja kellően lehűteni és gyakorlatilag
feleslegesen kevertettük ki a géppel a fagyit, az éjszakás fagyasztás után
teljesen jégkristályos lesz a végeredmény.
(3) A fagyigép tartályának oldalához
egy vékonyka rétegben mindig egyenletesen hozzáragad egy kevés fagylalt, ezt
egy fa spatulával kaparjuk le! A tartályba ne nyúljunk fém kanállal, az ugyanis
nagyon csúnyán karcolja azt!
(4) Ügyeljünk a gép helyes
használatára, vagyis (i) hűtsük be a tartályt, (ii) szereljük össze a gépet,
(iii) indítsuk el azt, (iv) majd ezután öntsük bele a kikeverendő fagyit a
felső adagolónyíláson át! Abban az esetben, ha nem így járunk el és előbb a
fagyit öntjük a tartályba, majd eztán indítjuk el a gépet, a fagyi erősen a
tartály oldalára fagy és a gép nem indul el rendesen, vagy akadni fog a
keverőkanál.
Egyébként szerintem
nagyon hasznos beruházás egy fagyigép, nagyon megtérül és szuperfincsi finomságokat
készíthetünk vele házilag. J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
No comments:
Post a Comment