Saturday, June 28, 2014

Fahéjas narancsfagylalt

Avagy a fagyigépem ismét akcióban...


Az a bizonyos narancsfagyi!

Bár nálunk mostanság nincs igazán nyárias hangulat, hiszen mindössze 8-10°C van Helsinkiben, ennek ellenére próbálok a nyárra hangolódni legalább az elkészített finomságokkal. J Éppen ezért úgy döntöttem, hogy előhalászom a tavaly vásárolt fagylaltkészítő masinámat és kipróbálok egy új receptet. Azon persze nem kellett sokat agyalnom, hogy milyen ízű is legyen az a fagyi… Történt ugyanis, hogy Húsvétkor kimentünk Vanhakaupunkiba, a Vantaa folyó partjára egyet piknikezni (=lustálkodni egy porkócon és nézni a tavaszi melegre kirajzó városlakókat), akkor a Párom vett nekem egy tölcséres Pingviini – az egyik leghíresebb fin fagylalt márka az Ingman után – narancsagyit, ami annyira, de annyira fincsiiiii volt! J

Ezután teljesen narancsfagyi függő lettem, majd utánanéztem a lehetséges recepteknek és megalkottam a saját fagyimat. A narancsfagyi, mint minden más fagyi lelke is egy sűrű, pudingszerű fagyialap, ami elkészítését tekintve hasonló volt a brit orange curdhöz, melynek a receptjét az oldalamon szintén megtaláljátok. Ebbe került aztán a tejszínhab, amit csak kikevert a csodamasina és már lehetett is falni a hűsítő gombócokat!

Itt már picit olvadt...

Hozzávalók: (Kb. 10-12 gombóchoz.)
2 közepes narancs
4 ek cukor
1 púpos ek keményítő
2 tojássárgája
1 púpos tk fahéj
¼ tk kardamom (Bátrabbaknak!)
¼ tk szegfűszeg (Bátrabbaknak!)
1 tk vanília kivonat
2 dl tejszínhab (35%, állati)

Elkészítés:
A narancsokat forró víz alatt, mosogatószerrel és szivaccsal alaposan megsikáljuk, majd szárazra töröljük. Egy kisebb lábosba reszeljük a héjukat, levüket alaposan kifacsarjuk. Belekeverjük a cukrot, keményítőt, a fűszereket (A), majd simára keverjük benne a két tojássárgáját (B), majd ebből kis lángon egy sűrű narancspudingot főzünk(C). (Itt látszik a képen, hogy én a puding főzése után adtam hozzá a vanília kivonatot, hogy a főzés során keletkező esetleges hőbomlást elkerüljem.) Az így kapott narancsos alapot hűtőben behűtjük, majd beleforgatjuk a keményre felvert, szintén jó hideg tejszínhabot(D-E). Végül az így kapott fagyaltot 20-30 perc alatt kikeverjük a fagylaltkészítő gépben és már fogyaszthatjuk is a fagyit (F)! A maradékot rögtön kanalazzuk át egy műanyag dobozba és tegyük fagyasztóba!
 
Így készült...

Fontos tudnivalók a fagyikészítésről:
(1) Az se csüggedjen, akinek nincs fagyigépe, hiszen ebben az esetben tegyük egyből dobozba a fagyit és mehet egyből a fagyóba. Ilyenkor érdemes 4-5 alkalommal botmixerrel átkeverni az épp megfagyó fagyit, hogy a lehető legkevesebb jégkristály képződjön abban és minél krémesebb állagot érjünk el.
(2) Abban az esetben, ha fagyigéppel dolgozunk, az adagot semmiképpen se növeljük, vagyis egyszerre maximum egy 2 dl-es pudingos alap + 2 dl tejszínhabból készült fagylaltmennyiséggel dolgozzuk. Ha ugyanis többet rakunk a gépbe, azt már egy normál méretű tartályos masina nem tudja kellően lehűteni és gyakorlatilag feleslegesen kevertettük ki a géppel a fagyit, az éjszakás fagyasztás után teljesen jégkristályos lesz a végeredmény.
(3) A fagyigép tartályának oldalához egy vékonyka rétegben mindig egyenletesen hozzáragad egy kevés fagylalt, ezt egy fa spatulával kaparjuk le! A tartályba ne nyúljunk fém kanállal, az ugyanis nagyon csúnyán karcolja azt!
(4) Ügyeljünk a gép helyes használatára, vagyis (i) hűtsük be a tartályt, (ii) szereljük össze a gépet, (iii) indítsuk el azt, (iv) majd ezután öntsük bele a kikeverendő fagyit a felső adagolónyíláson át! Abban az esetben, ha nem így járunk el és előbb a fagyit öntjük a tartályba, majd eztán indítjuk el a gépet, a fagyi erősen a tartály oldalára fagy és a gép nem indul el rendesen, vagy akadni fog a keverőkanál.

Egyébként szerintem nagyon hasznos beruházás egy fagyigép, nagyon megtérül és szuperfincsi finomságokat készíthetünk vele házilag. J


Legyen szép napotok, ildiKOKKI


No comments:

Post a Comment