Avagy a süteményes pályafutásom egyik kezdeti gyöngyszeme…
Csoki és banán... |
Mint tudjátok, én
nem vagyok a muffinok és cupcake-ek szerelmese, inkább begyúrok egy kelt tésztát,
vagy összerakok valami falusi süteményt – hiszen a nyarat most ismét idehaza
töltöm –, azonban már régóta úgy éreztem, hogy ennek a finomságnak is
fel kell kerülni a receptjeim közé. Hiszen a csokis-banános muffinnak TÖRTÉNETE van… J
Annak idején az
egyetem alatt még csak ismerkedtem a sütögetéssel és természetesen sok csalafintaság
történt velem is. A gyümölcstorta piskótája rendszeresen a formában ragadt, a
vajas-pudingos krémekből nem egyszer kiikrásodott a vaj… No, azokban az
időkben próbálgattam muffint is sütni, de nagyrészt mind kőkemény volt és
borzalmas ezt az egyet KIVÉVE! J (Okokat itt ne is keressünk, hiszen az lehet ezer
is, de leginkább az volt, hogy szerettem kisprórolni a muffinokból az olajat és
a joghurtot is… )
Lényeg a lényeg,
ezzel a kis egyszerű sütivel kezdődött a sütis pályafutásom, hiszen ezt fotóztam le
elsőnek és írtam le hozzá a receptet, amit aztán a személyes facebook oldalamon
osztottam meg. Valahol ez s süti volt tehát az ildiKOKKI blog előfutára, vagyis
innét indult minden! J Éppen ezért fontos számomra, hogy megőrizzem ezt a
receptet is, melynek eredetére sajnos nem emlékszem, de annak idején igazi Andi konyhája és Lajos Mari függő voltam, így biztosan valahonnét onnét gyűjtöttem az inspirációt!
17 dkg liszt + 1 tk
sütőpor
15 dkg porcukor
2 db nagy, vagy 3 db
kis banán
1 pohár natúr
joghurt
10 dkg olvasztott
vaj, vagy 1 dl olaj (nálam utóbbi)
10 dkg jó minőségű
étcsoki (nálam Szerencsi) + 2-3 ek kakaópor
1 tk vanília
kivonat
1 csipet só
1 db nagy tojás
Elkészítés:
Az étcsokoládét az
olajjal mikróban felolvasztjuk, majd simára keverjük és félretesszük hűlni. Az egész
tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót és a vanília kivonatot, majd
elkeverjük benne a joghurtot is. Hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezt
is simára keverjük és beledolgozzuk az olajos étcsokit is.
A banántól a muffin sokáig puha marad... |
A banánokat
megpucoljuk, majd 12 kis karikát levágunk és félreteszünk, a maradék banánt villával
nagyjából összenyomkodjuk és azt is a tésztába keverjük. Ekkor egyenlően
elosztjuk a muffinformákban a tésztát, majd azokra egy-egy szelet banánt
teszünk és 180°C-on előmelegített sütően 20 perc alatt megsütjük. Ne feledjük a
tűpróbát!
Tipp:
A bátrabbak
fahéjjal, gyömbérrel, vagy karamommal is fűszerezhetik a muffinokat, ami nagyon
sokáig eláll, a banántól pedig sokáig puha marad!
Egyszerű, de nagyszerű sütemény, valamint klassz ízkombináció! :)
ReplyDelete