Avagy mit süssünk a megmaradt omlós tésztából?
Még a tavasszal
készítettem egy jó nagy adag islert a Párom unszolására, de az utolsó adag
tésztát már nem volt kedvem kiszaggatni és csak úgy bedobtam a fagyóba. Pár
napra rá azonban megláttam Zsuzsi receptjét a Dívány-on és egyből beindult a
Pavlovi-reflexem, így már ballagtam is a konyhába, kiolvasztani a félig
elfeledett omlós tésztát! J
A csokis perec
elkészítése egyébként nagyon jó buli volt, lényegében csak kiszaggattam a
pereceket, majd megmártottam őket csokiban és kééész is volt az egész! J
Szerintem egy szuper és nagyon gyorsan elkészíthető kis finomság ez, ami
ráadásul remek vendégváró! Nagy előnye még, hogy elkészítése nem terheli meg a
pénztárcánkat és már napokkal a buli előtt is elkészíthetjük!
Hozzávalók*: (kb. 25-30 db perechez.)
20 dkg liszt + 10
dkg pirított őrölt mandula, vagy dió, vagy bármilyen olajos magőrlemény
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília
kivonat
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt
héja
15-20 dkg
étcsokoládé (+1-2 ek olaj)
*Megjegyzés: A hozzávalók teljesen megegyeznek az isler tésztájával.
*Megjegyzés: A hozzávalók teljesen megegyeznek az isler tésztájával.
Belül finom omlós tészta... |
Elkészítés:
A porcukrot, a lisztet
és az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk, hozzákockázzuk a hideg vajat, majd az
egészet alaposan összemorzsoljuk (A-B). Ráütjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a csipet
sót, sütőport, vanília kivonatot és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát
gyúrunk (B-C). A nyers tésztát érdemes kettévenni és úgy folpackba elcsomagolni, majd
egy bő órácskára, vagy akár éjszakára is hűtőben pihentetni. Ezután lisztezett
felületen kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a pereceket (D), amiket 180°C-os
sütőben 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütünk. A kisült pereceket csak akkor
emeljük át tányérra, mikor már teljesen meghűltek, hiszen a frissen sült tészta
nagyon puha és könnyen törik! Ezután jöhet a csokiba mártás (E-F)...
Így készült.... |
A „lecsokizás”:
A perecek csokiba
mártásához kétféleképpen járhatunk el a csokival. Az egyik, s nagy valószínűséggel
az egyszerűbb mód az, mikor az étcsoki felolvasztását követően egy kevés (1-2
ek) olajat is adunk a csokiba és ebbe mártjuk meg a pereceket. (Ekkor a csoki
szép fényes lesz, ahogy megszilárdul.) A másik mód - én most így jártam el -, amikor nem adunk olajat a
csokihoz, ekkor azonban temperálni kell a csokit, hogy a kakaóvaj ne csapódjon
ki a csokiból és a perecek ne legyenek csíkosak a száradást követően. A
legegyszerűbb mód, ha a csoki kb. ¾-ét megolvasztjuk mikróban, majd a maradék
csokit belekockázzuk az olvadékba és megvárjuk míg az egész szépen egybeolvad.
Ekkor megkezdjük a perec kimártását, de itt már villámgyorsan kell dolgozni,
mert a csoki nagyon hamar szilárdul!
A mártás után a
percekre alaposan fújjunk rá néhányszor, így keletkezik ez a szép mintázat a
csoki felszínén, ráadásul így szép vékony is lesz a csoki! (Ezt a trükköt is
Zsuzsitól lestem el és nekem nagyon tetszik! J )
Mire figyeljünk a perecezéskor?
Arra mindenképpen,
hogy viszonylag sok csoki legyen a tálban, amikor megmártjuk a pereceket,
hiszen ha azokat könnyen ellepi a csoki, akkor kisebb eséllyel törnek el a
perecek. (Nálam az utolsó kettő atomjaira hullott, mert már kevés volt a csoki a tálban, amit ugyan nem bántam, hiszen így azonnal be kellett őket falni, de akkor is...)
A mártást
legkönnyebb két villával végezni, csak szépen rájuk fektetjük a pereceket, aztán
be a csokiba, a felesleget alul lehúz, kétszer erősen ráfúj, majd ha van még
felesleg, akkor alul ismét lehúz és már mehet is száradni egy folpackos
tányérra! J
A csokis perc szép
marad a dobozban is, ha pereceket nem csak egymásra szórjuk, hanem szalvétával
szépen elválasztjuk a pereces rétegeket és úgy töltjük meg a dobozt!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Nagyooooon fincsi volt! J |
Sokkal szebbek lettek, mint a bolti! Gondolom finomabbak is! :)
ReplyDeleteKöszi szépen! :) Nekem nagyon ízlettek, a boltit simán lekörözi, mert ezek nagyobbal is!: :)
DeleteCsodaszépek - az isler még nagy mumus, pedig imádom!
ReplyDeletePróbáld meg, annak a receptje is itt van és nem nehéz lecsokizni azt sem... Most megpróbáltam a Szolnoki habos islert, azt ismered?? Na, azt nem lehet oly szépen csokizni, de majd még próbélkozom!
DeleteOlyan kis tökéletesek :). Szilva
ReplyDeleteNagyon szépen köszönöm, az ötletet. Nagyon nagy sikere lett. Nem sok maradt, hogy ki mártsam csokiba.
ReplyDelete