Egy régi falusi recept újjászületése…
Szentgáli "rácsos apró", egy régi falusi recept.... |
A minap turkáltam a
régi receptek között, amik persze „rendes” szakácskönyv vagy füzet helyett 1000
éves megsárgult papírfecnikre vannak felírva a tesómnál… (A folyamat kb. úgy
nézett ki, hogy egy halom papírból válogassam ki, ami nekem tetszik. J
) Én meg addig túrtam, mígnem szembe jött velem ez a rácsos süti, amit kb. 10
éve ettem utoljára, karácsony táján, hiszen ez az a kategória, aminek nem áll
neki minden délután az ember…
Nem mintha olyan
bonyolult lenne összerakni ezt a süteményt, egész egyszerűen arról van szó,
hogy picit hosszabb ideig tart azt a rengeteg kis rácsot egyesével elhelyezni a
sütiken, de megéri a fáradtságot. Így míg az Ági a „pamutsütiket” varrta
mellettem az asztalnál – erről egyébként lesz majd egy külön bejegyzés –, addig
én készítettem a sütit. J
Hozzávalók: (3 nagy gáztepsi, vagy kb.
70-80 db sütihez.)
(1) Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 egész tojás*
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 púpos tk sütőpor
(2) Töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 marék (kb. 7-8
dkg) mazsola
0,5 dl tej (egy
cseppel sem több!)
5-6 dkg vaj
1 tk fahéj
1 citrom reszelt
héja
*Megjegyzés: A
tésztába valóban két tojás kell, amitől az puhább és ragacsosabb lesz picit az
átlagnál, de emiatt ne gyúrjunk sokkal több plusz lisztet bele. A tölteléket gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel is, esetleg minden szem sütibe 1-1 szem befőttnek eltett meggyet is nyomhatunk!
Egy adagból tésztából rengeteg kis süti született! |
A tészta:
A száraz
hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) egy tálban elkeverjük, ráreszeljük
a citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ráütjük a két tojást és
egy puha linzertésztát készítünk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, a
felületét lisztezzük és úgy gyúrjunk belőle gombócot, amit folpackba csomagolva
egy órácskát pihentessünk hűtőben.
A töltelék:
A töltelékhez
valamennyi hozzávalót tegyük egy lábosba, majd kis lángon pár perc alatt főzzük
össze. Ehhez a mennyiséghez a tej elsőre kevésnek tűnhet, de ne tegyünk bele
többet! Majd a vaj szépen felolvad a töltelékben és az segít, hogy egy jó sűrű
és ragacsos diókrémet kapjunk.
A süti összeállítása, sütése:
A tésztát 3 részre
vágjuk, majd az első adag tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és egy kisméretű
(kb. 3 cm átmérőjű) pogácsa-, vagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk a süti alját,
amit sütőpapíros lemezre sorakoztatunk. Ezután a töltelékből 1-1 kiskanállal kerül
a sütikre. A süti kiszaggatása után megmaradt tésztát begyúrjuk és hosszúkás
alakúra kinyújtunk, amit2-3 mm széles szeletekre vágunk és ebből készítjük a
keresztet a süti tetejére. Az első elkészült tepsit betoljuk a 150-160°C-os
sütőbe, majd miután a süti megduzzadt picit (5-6 perc), feljebb vesszük a
hőfokot (175-180°C) és úgy is sütjük pár percig a sütit.
Amíg sül az első
adag tészta, addig elkészítjük a következő tepsinyi adagot, majd a következőt…
Majd rájövünk, hogy következő karácsonyig megint nem sütjük ezt a süteményt! J
Jó tudni a sütésről:
A sütésről most
pontos hőfokot írni nem tudok – az itthoni sütő nem mutatja –, de arra
figyeljünk, hogy a sütés kezdetekor a hőmérséklet legyen alacsonyabb, mert ha
végig magasabb hőfokon sül a süti, a töltelék kifolyik a kis korongok
tetejéről! Ellenben ha félidőig alacsony fokozaton, majd utána magasabb hőfokon
sütjük, ez nem történik meg. (Talán mert az alacsony hőfoknál a tölteléknek
képződik egy szárazabb kérge, ami megakadályozza, hogy az mindenfele folyjék.)
A sütit addig
süssük, amíg az aljuk picit aranybarnás lesz, nem kell megvárni míg a teteje is
megbarnul!
Ha elkészült a süt,
még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.J
Sok szerencsét a
sütihez, ildiKOKKI
Rácsos "apró"... J |
Finom és mutatós, bármennyire babrás! :) Sort fogok rá keríteni, ha időm engedi.
ReplyDelete