Sunday, July 20, 2014

Diós rácsos "apró" (Diós cserkészkalap)

Egy régi falusi recept újjászületése


Szentgáli "rácsos apró", egy régi falusi recept....

A minap turkáltam a régi receptek között, amik persze „rendes” szakácskönyv vagy füzet helyett 1000 éves megsárgult papírfecnikre vannak felírva a tesómnál… (A folyamat kb. úgy nézett ki, hogy egy halom papírból válogassam ki, ami nekem tetszik. J ) Én meg addig túrtam, mígnem szembe jött velem ez a rácsos süti, amit kb. 10 éve ettem utoljára, karácsony táján, hiszen ez az a kategória, aminek nem áll neki minden délután az ember…

Nem mintha olyan bonyolult lenne összerakni ezt a süteményt, egész egyszerűen arról van szó, hogy picit hosszabb ideig tart azt a rengeteg kis rácsot egyesével elhelyezni a sütiken, de megéri a fáradtságot. Így míg az Ági a „pamutsütiket” varrta mellettem az asztalnál – erről egyébként lesz majd egy külön bejegyzés –, addig én készítettem a sütit. J




Hozzávalók: (3 nagy gáztepsi, vagy kb. 70-80 db sütihez.)
(1) Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 egész tojás*
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 púpos tk sütőpor
(2) Töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 marék (kb. 7-8 dkg) mazsola
0,5 dl tej (egy cseppel sem több!)
5-6 dkg vaj
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja

*Megjegyzés: A tésztába valóban két tojás kell, amitől az puhább és ragacsosabb lesz picit az átlagnál, de emiatt ne gyúrjunk sokkal több plusz lisztet bele. A tölteléket gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel is, esetleg minden szem sütibe 1-1 szem befőttnek eltett meggyet is nyomhatunk! 

Egy adagból tésztából rengeteg kis süti született!

A tészta:
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) egy tálban elkeverjük, ráreszeljük a citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ráütjük a két tojást és egy puha linzertésztát készítünk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, a felületét lisztezzük és úgy gyúrjunk belőle gombócot, amit folpackba csomagolva egy órácskát pihentessünk hűtőben.

A töltelék:
A töltelékhez valamennyi hozzávalót tegyük egy lábosba, majd kis lángon pár perc alatt főzzük össze. Ehhez a mennyiséghez a tej elsőre kevésnek tűnhet, de ne tegyünk bele többet! Majd a vaj szépen felolvad a töltelékben és az segít, hogy egy jó sűrű és ragacsos diókrémet kapjunk.
 
Sok mazsolával...

A süti összeállítása, sütése:
A tésztát 3 részre vágjuk, majd az első adag tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és egy kisméretű (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsa-, vagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk a süti alját, amit sütőpapíros lemezre sorakoztatunk. Ezután a töltelékből 1-1 kiskanállal kerül a sütikre. A süti kiszaggatása után megmaradt tésztát begyúrjuk és hosszúkás alakúra kinyújtunk, amit2-3 mm széles szeletekre vágunk és ebből készítjük a keresztet a süti tetejére. Az első elkészült tepsit betoljuk a 150-160°C-os sütőbe, majd miután a süti megduzzadt picit (5-6 perc), feljebb vesszük a hőfokot (175-180°C) és úgy is sütjük pár percig a sütit.
Amíg sül az első adag tészta, addig elkészítjük a következő tepsinyi adagot, majd a következőt… Majd rájövünk, hogy következő karácsonyig megint nem sütjük ezt a süteményt! J

Jó tudni a sütésről:
A sütésről most pontos hőfokot írni nem tudok – az itthoni sütő nem mutatja –, de arra figyeljünk, hogy a sütés kezdetekor a hőmérséklet legyen alacsonyabb, mert ha végig magasabb hőfokon sül a süti, a töltelék kifolyik a kis korongok tetejéről! Ellenben ha félidőig alacsony fokozaton, majd utána magasabb hőfokon sütjük, ez nem történik meg. (Talán mert az alacsony hőfoknál a tölteléknek képződik egy szárazabb kérge, ami megakadályozza, hogy az mindenfele folyjék.)
A sütit addig süssük, amíg az aljuk picit aranybarnás lesz, nem kell megvárni míg a teteje is megbarnul!
Ha elkészült a süt, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.J

Sok szerencsét a sütihez, ildiKOKKI

Rácsos "apró"...  J

1 comment:

  1. Finom és mutatós, bármennyire babrás! :) Sort fogok rá keríteni, ha időm engedi.

    ReplyDelete