Így készítsünk császármorzsát tepsi helyett serpenyőben gyorsabban! J
Az a csodás reggeli! |
A császármorzsa
elkészítése szintén az elsők között volt, amit az egyetem alatt megtanultam, de
valahogy mégis úgy alakult, hogy évek óta nem készítettem. Most azonban
vacsorára úgy terveztük, hogy összedobunk egy adag palacsintát a Tesómmal, de liszt
helyett búzadara került a keverőtálba….
Ági erre
kétségbeesetten megszólal: „Most mit csináljunk?! Mire én: „Császármorzsát!” Ági:
”Te tudsz olyat?!” J J J Így aznap este palacsinta helyett végül tehát császármorzsa
készült, amit egy sima teflonos serpenyőben sütöttem ki a gázon, 2 részletben.
Amíg a búzadara duzzadt a tejben, addig meg játszottunk egy póker-partyt a
gyerekekkel, s mire az összes zsetonom elveszítettem, már mehettem is sütni! J
Hozzávalók:* (4-6 személyre, egy jó
nagy adaghoz).
2,5 dl liszt + 2, 5
dl búzadara (Együtt kb. 40-45 dkg.)
3-4 egész tojás
5 dl tej
4-5 ek cukor
8 dkg olvasztott
vaj
2 marék mazsola
(kb. 8-10 dkg)
1 tk vanília
kivonat
1 citrom reszelt
héja és leve
1 csipet só
1 tk sütőpor
* Megjegyzés: A
recept hozzávalóit évekkel ezelőtt a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből
jegyeztem meg.
Elkészítés:
Egy mélyebb tálban elkeverjük
a lisztet a búzadarával, kristálycukorral és a sóval. Ráütjük a tojásokat,
hozzáadjuk az olvasztott vajat, mazsolát, a vanília kivonatot és a citrom héját
és levét, majd apránként elkeverjük annyi tejjel, amennyit felvesz. A tésztát
20-30 percet félretesszük, hogy a búzadara megduzzadjon, majd hozzáadjuk a
maradék tejet is, hiszen a tésztánk a pihentetés alatt jócskán sűrűsödik majd.
A smarni sütéséhez egy
serpenyőben alacsony fokozaton egy kevés vajat megolvasztunk, beleöntjük a
tészta felé, majd a serpenyőt lefedjük egy fedővel. Addig sütjük így a tésztát,
amíg az alja meg nem sül, de a teteje még picit folyós marad. Ekkor magasabb
hőfokra kapcsoljuk a gázt, a tésztát átfordítjuk, majd azt egy fa keverővel először
kettévágjuk, végül apró darabokra szeljük. Mire az egész tésztakorongot
feldaraboljuk, addigra szépen átsülnek a kis darabkák, de aki szeretné további
1-2 percet sütheti a smarnit.
Végül a forró császármorzsát
sárgabarack lekvárral, illetve porcukorral tálaljuk! J
Mire érdemes figyelni?
A császármorzsa
sütése során a tészta első felét tényleg alacsony fokozaton süssük, mert ha nem
így járunk el, az alja túlságosan odakap, míg a teteje nyers marad.
Ha lehet, sose
öntsünk túl sok tésztát a serpenyőbe, ha azt túl kicsinek érezzük, inkább 3
adagba süssük ki a tésztát, mert ha túl sok a tészta a tálban, szintén az egyik
fele odakap, a másik fele meg nyers marad.
A tésztát akkor
kell átfordítani, amikor a széle kicsit kezd opálossá/áttetszővé válni, és
nagyobb légbuborékok jelennek meg a tésztakorong közepén.
Próbáljátok ki,
mert egy gyorsan elkészíthető és olcsó édesség! J
Szép napot, ildiKOKKI
Császármorzsa... |
Már régóta tervezem a készítését és nem tudom, hogy miért, de még mindig nem álltam neki. Pedig úgy szeretem!
ReplyDelete