Avagy mit késztettem a XVII. Blogkóstolóra Sherpa konyhájából?
Ezt sütöttem a XVII. Blogkóstolóra! |
Ezt a bejegyzést
nagyon fáradtan írom, mert eléggé összejöttek a dolgok, sok volt már az
utazgatás ide-oda. A határidő szorít, ennek a bejegyzésnek pedig holnapig fel
kell kerülnie, éppen ezért nem is teketóriázom, vágjunk is bele a Blogkóstolóra
készült sütim bemutatásába!
A jelenlegi, vagyis
XVII. forduló háziasszonya „A tetovált lány konyhája” blog szerzője, aki Andit,
a Sherpa konyhája blogot sorsolta nekem! J Andit egyébként így
ismeretlenül is nagyon kedvelem, egy igazi arany lélek! Nagy öröm volt nekem az
is, hogy ebben a fordulóban tőlem a „Csak, mert szeretem” háziasszonya sütött,
méghozzá a puncsroládot, szóval ez most egy szerencsés együttállás volt!!!
Jómagam Anditól a
copfos kiflit választottam, amit kétféle töltelékkel is elkészítettem:
diókrémes és mákkrémes kiflik is születtek nálam! J A sütésben egyébként a
nővérem is aktívan részt vett, a 3. kifli után ugyanis rájöttem, ő sokkal
szebben tud fonni nálam, így onnét ő fonta a copfokat, én meg töltöttem és nyújtottam. J
Lássuk akkor a receptet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok!
Sorakoznak a kiflik! |
Hozzávalók: (20 db
tenyérnyi kiflihez)
(1) Tészta:
1 kg liszt
8-10 ek olaj
2 tojás (+ 1 db a
kenéshez)
1 nagy csipet só
0,5 l tej
1 kocka élesztő
8-10 ek porcukor
1 tk vanília
kivonat
(2) Töltelék*:
20 dkg darált dió,
vagy 20 dkg darált mák
5-6 ek porcukor
2-3 ek mazsola
1 tk fahéj
1 tk vanília
kivonat
1 citrom reszelt
héja és ½ citrom leve
5-6 ek meleg tej
(amennyit a dió, vagy mák felvesz)
* Megjegyzés:
Ez a mennyiség 10-10 db kifli elkészítéséhez elegendő.
Copfosak.... |
A kiflik elkészítése:
Egy mélyebb tálba
szitáljuk a lisztet, majd hozzáöntjük a kézmeleg tejben egy kevés cukorral
felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék porcukrot, sót, vanília kivonatot
és az olajat, valamint ráütjük a tojásokat. Végül egy rugalmas, de
viszonylag kemény tésztát gyúrunk, amit meleg helyen legalább egy órácskát kelesztünk.
A töltelékhez a darált
diót, vagy a darált mákot összekeverjük a porcukorral, ráreszeljük az alaposan
megmosott citrom héját, majd hozzáfacsarjuk a levét is, vigyázva, hogy mag ne
kerüljön a töltelékbe. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a fahéjat, valamint
ízlés szerint beleszórhatunk néhány evőkanál mazsolát is. A töltelékhez annyi
meleg tejet adjunk, hogy abból egy sűrű krémmé tudjuk kikeverni.
A megkelt tésztát elfelezzük,
majd 10 egyenlő részre osztjuk, amiből 1-2 mm vastag, ovális formácskát
nyújtunk (A). A copfhoz a tésztakorongok egyik felét három részre vágjuk és befonjuk (B).
A tészta másik oldalára kanalazunk egy evőkanál töltelék, amit végezetül kifli
alakban feltekerünk, így a copf a kifli tetejére kerül, melynek végét szépen a
kifli alá hajtunk (C-D).
A kifliket további
20 percig kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással és előmelegített
180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütünk (E-F).
Így készülnek a kiflik.... |
Tippek a sütéshez:
A diókrémes
tölteléket egy kis narancshéjjal, vagy narancslével is megbolondíthatjuk, míg a
mákosba egy-két evőkanál szilvalekvárt is dobhatunk.
A kifliket könnyebb
lesz megkülönböztetni, ha a mákosok tetejét egy kevés egész mákkal megszórjuk.
A kifliket ne
süssük túl, mert viszonylag hamar megsülnek, valamint szépen megpirulnak a
felvert tojástól!
Próbáljátok ki,
mert sokáig puha marad, hatalmasra nő és nagyon-nagyon fincsi lesz! J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Sokáig puha marad.... |
Nagyon jól néznek ki! Szeretem a mákosat és a diósat is, úgyhogy mindkettőből elfogadnék egy-egy darabot :)
ReplyDeleteEgyetértek az előttem szólóval! :)
ReplyDelete