Monday, March 2, 2015

Stefánia torta

Avagy hogyan készítettem el a Dobos torta kistestvérét…


Stefánia torta.

A Stefánia torta, - valamint a Stefánia szelet és vagdalt neve is - Sissi fiának, Rudulf feleségének nevéhez kötődik. Stefánia belga királyi főhercegnő ugyanis rajongott a magyar ételekért, az édességek közül pedig ez a Dobos tortából egy kis egyszerűsítéssel készült darab volt a kedvence. A Stefánia torta a nagy hírre visszatekintő Doboshoz hasonlóan 6 vékony piskóta lapból áll, ami közt valódi csokoládéból készült krém lapul. Az egyetlen markáns különbség az, hogy a Stefánia torta tetejét hagyományosan kakaóporral szórják meg, így aki fél belevágni a doboscukor elkészítésébe, az elsőként ezzel a változattal ismerkedjen. A torta hozzávalói megegyeznek a Dobos tortáéval, amit itt olvashattok.

Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához. Egy nagy 23 cm-es tortához itt megadott hozzávalók 1,5-szerese szükséges.)
(1) Tészta:
4 egész tojás
65 g liszt
65 g porcukor
23 g vaj
1 tk vanília kivonat (Házi, recept itt.)
1 késhegy só
1 késhegy sütőpor
(2) Krém:
3 egész tojás
150 g porcukor
175 g vaj
200 g étcsoki (70%)
1 tk vanília kivonat (Házi, recept itt.)
(3) Díszítés:
kb. 50-60 g reszelt étcsokoládé
néhány csokoládé dísz (Nálam 12 db kicsi csokitallér.)
kakaópor

Elkészítés:
A torta lépésről-lépésre való elkészítése (a lapok sütése, krém, összeállítás stb.) részletesen a Dobos torta c. bejegyzés alatt fázisfotókkal megtekinthető, így ebben a bejegyzésben csak a elkészítéshez kapcsolódó legontosabb információkat emelném ki.

A torta tetején egy vékony réteg kakaópor lapul.

A tortához első lépésben 6 vékony lapot sütünk, amit én két részletben tudtam megtenni, így 2 x 3 db tortalap készült egyszerre. A lapokat kihűtjük, 18 cm-es tortakarikával kiszúrjuk, hogy mindegyik lap egyforma méretű legyen. A lapokat felhasználásig egy tálcára teszem, amit dupla réteg konyharuhával takarok le, mert ez a vékonyságú piskóta nagyon hamar kiszárad!

Tipp:
Ha a tortalapokat felhasználás előtt egy-két nappal sütöm, akkor egy nagy tányérra teszem őket, amit alaposan beborítok frissentartó fóliával és a felhasználásig lefagyasztom. A piskótát ugyanis jól bírják a fagyasztást, ráadásul a fagyasztóban biztosan nem száradnak ki.

A krémhez az étcsokoládét felolvasztom, majd félreteszem. A puha vajat kihabosítom a porcukor 1/3-ával és a vanília kivonattal, majd azt is félreteszem. Az egész tojásokat a maradék porcukorral gőz fölött csípősre főzöm (75°C-ig melegítem), majd gőzről levéve kihabosítom (minimum 6 perc). Végül a tojáshabot összeforgatom a vajjal, majd ehhez keverem az olvadt étcsokit, amit robotgéppel még egyszer átdolgozok, hogy teljesen sima legyen a krém.
Az elkészült krémet 7 felé osztom, majd betöltöm a lapokat és burkolom a tortát, amit kb. 15 percig hűtőben pihentetek díszítés előtt. A díszítéshez elsőként a torta oldalát felpanírozom a csokireszelékkel, elkészítem a torta tetején lévő krémrózsákat és girlandot, végül a torta közepét megszórom kakaóporral és elhelyezem a csokitallérokat. (A tallérokhoz egy kevés csokoládét temperálok, majd stuktúrfólia segítségével kis tallérokat készítek.)

Tipp:
A csokireszeléket felhasználás előtt pár órára tegyük fagyasztóba, így mikor körbepanírozzuk a tortát, az kevésbé fog olvadni a kezünkben.

Szép napot, ildiKOKKI



Egyszerű és szép...

3 comments:

  1. Hát esküszöm ez szebb és jobb,mint a Dobos!!!Nagyon szuper vagy Ildi!

    ReplyDelete
  2. Ahogy írod is, egyszerű és szép. Csodaszép! :)

    ReplyDelete
  3. Gyönyörűséges! Mesebeli! :)

    ReplyDelete