Avagy hogyan készítettem el a Dobos torta kistestvérét…
Stefánia torta. |
A Stefánia torta, - valamint
a Stefánia szelet és vagdalt neve is - Sissi fiának, Rudulf
feleségének nevéhez kötődik. Stefánia belga királyi főhercegnő ugyanis
rajongott a magyar ételekért, az édességek közül pedig ez a Dobos tortából egy
kis egyszerűsítéssel készült darab volt a kedvence. A Stefánia torta a nagy
hírre visszatekintő Doboshoz hasonlóan 6 vékony piskóta lapból áll, ami közt
valódi csokoládéból készült krém lapul. Az egyetlen markáns különbség az, hogy
a Stefánia torta tetejét hagyományosan kakaóporral szórják meg, így aki fél belevágni
a doboscukor elkészítésébe, az elsőként ezzel a változattal ismerkedjen. A torta
hozzávalói megegyeznek a Dobos tortáéval, amit itt olvashattok.
Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához. Egy nagy 23 cm-es tortához itt megadott hozzávalók
1,5-szerese szükséges.)
(1) Tészta:
4 egész tojás
65 g liszt
65 g porcukor
23 g vaj
1 tk vanília
kivonat (Házi, recept itt.)
1 késhegy só
1 késhegy sütőpor
(2) Krém:
3 egész tojás
150 g porcukor
175 g vaj
200 g étcsoki (70%)
1 tk vanília
kivonat (Házi, recept itt.)
(3) Díszítés:
kb. 50-60 g reszelt
étcsokoládé
néhány csokoládé
dísz (Nálam 12 db kicsi csokitallér.)
kakaópor
Elkészítés:
A torta
lépésről-lépésre való elkészítése (a lapok sütése, krém, összeállítás stb.)
részletesen a Dobos torta c. bejegyzés alatt fázisfotókkal megtekinthető, így
ebben a bejegyzésben csak a elkészítéshez kapcsolódó legontosabb információkat emelném ki.
A torta tetején egy vékony réteg kakaópor lapul. |
A tortához első lépésben
6 vékony lapot sütünk, amit én két részletben tudtam megtenni, így 2 x 3 db
tortalap készült egyszerre. A lapokat kihűtjük, 18 cm-es tortakarikával
kiszúrjuk, hogy mindegyik lap egyforma méretű legyen. A lapokat felhasználásig
egy tálcára teszem, amit dupla réteg konyharuhával takarok le, mert ez a
vékonyságú piskóta nagyon hamar kiszárad!
Tipp:
Ha a tortalapokat
felhasználás előtt egy-két nappal sütöm, akkor egy nagy tányérra teszem őket,
amit alaposan beborítok frissentartó fóliával és a felhasználásig lefagyasztom.
A piskótát ugyanis jól bírják a fagyasztást, ráadásul a fagyasztóban biztosan
nem száradnak ki.
A krémhez az
étcsokoládét felolvasztom, majd félreteszem. A puha vajat kihabosítom a porcukor
1/3-ával és a vanília kivonattal, majd azt is félreteszem. Az egész tojásokat a
maradék porcukorral gőz fölött csípősre főzöm (75°C-ig melegítem), majd gőzről
levéve kihabosítom (minimum 6 perc). Végül a tojáshabot összeforgatom a
vajjal, majd ehhez keverem az olvadt étcsokit, amit robotgéppel még egyszer
átdolgozok, hogy teljesen sima legyen a krém.
Az elkészült krémet
7 felé osztom, majd betöltöm a lapokat és burkolom a tortát, amit kb. 15 percig
hűtőben pihentetek díszítés előtt. A díszítéshez elsőként a torta oldalát
felpanírozom a csokireszelékkel, elkészítem a torta tetején lévő krémrózsákat és girlandot,
végül a torta közepét megszórom kakaóporral és elhelyezem a csokitallérokat. (A tallérokhoz egy kevés csokoládét temperálok, majd stuktúrfólia segítségével kis tallérokat készítek.)
Tipp:
A csokireszeléket
felhasználás előtt pár órára tegyük fagyasztóba, így mikor körbepanírozzuk a
tortát, az kevésbé fog olvadni a kezünkben.
Szép napot, ildiKOKKI
Egyszerű és szép... |
Hát esküszöm ez szebb és jobb,mint a Dobos!!!Nagyon szuper vagy Ildi!
ReplyDeleteAhogy írod is, egyszerű és szép. Csodaszép! :)
ReplyDeleteGyönyörűséges! Mesebeli! :)
ReplyDelete