Thursday, March 19, 2015

Húsvéti csokitojások

Avagy mi kerüljön az ünnepi asztalra a hímes tojások mellé?



Ünnepi csokitojások.

Már csak 3 hét van Húsvétig, de már elkezdtem készülődni az ünnepre. Itt északon ez egyébkén sokkal kisebb ünnep, mint odahaza, de én nagyon szeretek tojást festeni, így a lakásunkat mindig díszíti egy-két ünnepi kosár. Idén úgy döntöttem, ebbe a kosárba néhány csokitojás is kerül, mert tavaly csak futólag volt időm kipróbálni a csokitojás és csokinyuszi formában. (Született is róluk egy bejegyzés tavaly Húsvét előtt, azt itt találjátok.)

A csokitojásokat egyébként nagyon könnyű elkészíteni, csupán néhány akril tojásforma kell hozzá, ami nagyon olcsón beszerezhető kézműves boltokban!

Hozzávalók:
2-3 db akril csokitojás forma (7-8 cm magas)
1-1 tábla ét-, tej- és fehér csokoládé

Elkészítés:
Az akril formákat használat előtt töröljük ki szép csillogóra!
A csokoládék 2/3-át gőz fölött olvasszuk fel, majd ha teljesen felolvadt adjuk hozzá a maradék csokoládét és várjuk meg míg az elolvad benne. Ezzel a művelettel temperáljuk a csokit, ami nagyon fontos lépés, mert csak így „pattan” ki a csoki a formából.
Egy kevés fehér vagy étcsokoládét szedjünk kis zacskóba, vagy papírtölcsérbe és díszítsük a tojások belsejét. Én kis pöttyöket rajzoltam azok belső felületre, régen hasonlóval díszítették a mázas kerámiakorsókat is.
A formát tegyük be egy-két percre hűtőbe, ott a minta nagyon hamar megszilárdul. Ezután a forma egyik felét öntsük ¾ részig tele egy ellentétes színű csokival, vagyis ha fehér csoki pöttyök vannak a formán, akkor ét-, vagy tejcsokival töltsük meg a formát. Pattintsuk össze az akrilforma két felét majd oszlassuk el a csokit egyenletesen a formában. Pár percet még forgassuk a kezünkben a tojásokat, hogy mindenhol egyenletes legyen a csoki vastagsága, majd tegyük hűtőbe a tojásokat és várjuk meg, amíg a csoki teljesen megszilárdul. Ekkor a tojások egyszerűen kifordulnak a formából, ha szétpattintjuk azokat.

Tipp:
A tojásokat színezett fehér csokival is díszíthetjük, erről a tavalyi bejegyzésben olvashattok, a színes csoki készítéséről itt találtok bővebb infótHa ajándékba adjuk a tojásokat, akkor csomagoljuk őket celofánba és kössünk rá egy szép masnit!

Kellemes ünnepi készülődést, ildiKOKKI

Pöttyös.



1 comment:

  1. Gyönyörűek ezek a tojások! Rajzolni sem lehet szebbet! :)

    ReplyDelete